GR US

Ανάλυση του «Αssociated Press»: Ο Τραμπ και το πολιτικό χάος

Αssociated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η έρευνα για καθαίρεση του προέδρου Τραμπ έχει ωθήσει την Ουάσιγκτον σε μία πολιτική κρίση. Και ο Τραμπ συνεχίζει να τροφοδοτεί το χάος, αναφέρει σε σχετική ανάλυσή του το «Αssociated Press».

Στις τέσσερις εβδομάδες που η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε την έρευνα, ο Τραμπ έχει κάνει βήματα που επισύρουν περισσότερη κριτική, όχι λιγότερη, επανειλημμένα δοκιμάζοντας την πίστη των ισχυρών Ρεπουμπλικανών συμμάχων του. Οι ενέργειές του ενέτειναν τα ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας και άνοιξαν νέα επίπεδα ανησυχίας.

Ο Τραμπ εξόργισε τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τους συμμάχους των ΗΠΑ ανοίγοντας τον δρόμο για τις τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, βασικών αμερικανικών συμμάχων στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ανακοίνωσε ανερυθρίαστα τα σχέδια για τη φιλοξενία της Συνόδου των Επτά ισχυρότερων κρατών (G-7) σε μία από τις δικές του ιδιοκτησίες στη Φλόριδα, προκαλώντας κατακραυγή από ειδικούς δεοντολογίας και μέλη και των δύο κομμάτων που τον υποχρέωσαν να κάνει πίσω αργά το Σάββατο.

Και ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του έχουν επανειλημμένα θαμπώσει την άμυνά τους απέναντι στην έρευνα καθαίρεσης, αρχικά αρνούμενοι μερικές από τις βασικές κατηγορίες εναντίον του προέδρου, μόνο και μόνο για να τις παραδεχτούν μετά δυνατά και ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας.

«Είναι η προσωπικότητά του να περιβάλλει τον εαυτό του με χάος», δήλωσε η Αλις Στίουαρτ (Alice Stewart), Ρεπουμπλικανή σύμβουλος Στρατηγικής που ήταν δίπλα στον γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ, κατά την προεδρική του εκστρατεία το 2016.

Το χάος πράγματι έχει γίνει σήμα κατατεθέν της προεδρίας του Τραμπ. Κάθε διαμάχη αιμορραγεί μέχρι την επόμενη - συχνά τόσο γρήγορα ώστε το κοινό δεν έχει χρόνο να απορροφήσει τις λεπτομέρειες οποιουδήποτε θέματος.

Το αν πρόκειται για μια σκόπιμη στρατηγική από τον Τραμπ ή απλά είναι συνέπεια των Αμερικανών να εκλέξουν έναν εξαιρετικά αντισυμβατικό, μη πολιτικό σαν αρχηγό, παραμένει ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα της προεδρίας του.

Το πιο πιεστικό ερώτημα τώρα είναι πώς οι διαδοχικές διαμάχες θα επηρεάσουν τον Τραμπ σε μία από τις πιο ευάλωτες στιγμές του από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ηδη υπό το βάρος χαμηλής δημοτικότητας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επανεκλογή του με την αμφίβολη διάκριση ότι ήταν απλώς ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμφθηκε.

Αν και η καταδίκη και απομάκρυνση από την Προεδρία φαίνεται σχεδόν αδύνατη, λόγω της ελεγχόμενης από Ρεπουμπλικανούς Γερουσίας, ο Τραμπ στις προσεχείς εβδομάδες θα μπορούσε να κωλυσιεργεί μέχρι τις εκλογές του 2020 για να τις κερδίσει.

Η αντίδρασή του μέχρι στιγμής βασίζεται στα δικά του προσωπικά κριτήρια: εκτοξεύοντας βαθιά προσωπικές, μερικές φορές χυδαίες, προσβολές προς τους αντιπάλους του, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των ερευνών για τις ενέργειές του και αποσπώντας την προσοχή από άλλες ριψοκίνδυνες αποφάσεις.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα λόγια και οι πράξεις του Τραμπ έχουν διαφορετική αποδοχή στην Ουάσιγκτον, αλλά και κατά μήκος της χώρας από άλλες πράξεις της προεδρίας του. Και τώρα το 54% συμφωνεί με την απόφαση της Βουλής να ξεκινήσει έρευνα για την καθαίρεσή του.