GR US

Διάγγελμα Τραμπ: Κενά λόγια ή αλλαγή πολιτικής;

Αssociated Press

Ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς (AP Photo/Evan Vucci)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε. Καταδίκασε τις ένοπλες επιθέσεις σε Ελ Πάσο και Ντέιτον, κατά τις οποίες 31 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Μίλησε ενάντια στην κουλτούρα του μίσους. Μίλησε ακόμα και κατά της αυξανόμενης απειλής του λευκού εθνικισμού, καθώς και ενάντια στον ρατσισμό.

«Αλλά, πίστευε αυτά που έλεγε;», αναρωτιέται η «Washington Post». Με το έθνος σε σοκ και με πολλούς Αμερικανούς να νιώθουν το αίσθημα της απελπισίας, η γλώσσα του Προέδρου ήταν καλά προετοιμασμένη ώστε να ταιριάζει με τη στιγμή. Ωστόσο, το πραγματικό ζήτημα είναι τι κάνει ένας πρόεδρος πριν και τι μετά από αυτές τις στιγμές, συνεχίζει η εφημερίδα της πρωτεύουσας. Αυτό που έλειπε από τα σχόλια του προέδρου Τραμπ την Δευτέρα ήταν η αυτοκριτική.

Για παράδειγμα, καταδικάζοντας την ιδεολογία της υπεροχής της λευκής φυλής, δεν ανέφερε πως ο ίδιος έχει συμβάλει στην άνεση με την οποία πολλοί εκφράζουν το μίσος τους ή στρέφονται βίαια κατά των μεταναστών και των μειονοτήτων.

Γι’ αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αισιοδοξία πως το μπαράζ των ένοπλων επιθέσεων θα προκαλέσει μία αλλαγή στην πολιτική συμπεριφορά του Προέδρου, συμπεραίνει η «Post».

Από την πλευρά της, η «New York Times» στην ανάλυση του διαγγέλματος Τραμπ, αναφέρει πως ο Πρόεδρος καταδίκασε την έννοια της «λευκής υπεροχής» και προειδοποίησε για τον εξτρεμισμό που τροφοδοτείται από το διαδίκτυο, αλλά «αρνήθηκε να κάνει λόγο για αυστηρούς νέους νόμους για τα όπλα - δεν έκανε τίποτα για να καταπραΰνει τις μομφές από τους πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές που απαιτούν να αναλάβει τις ευθύνες του».

Μία ευθύνη, την οποία κατέδειξε εύγλωττα το απόγευμα της Δευτέρας ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ.

«Θα πρέπει να απορρίψουμε σθεναρά την γλώσσα που εκφέρεται από τα στόματα οποιουδήποτε πολιτικού μας ηγέτη και τροφοδοτεί το κλίμα του φόβου και του μίσους ή κανονικοποιεί τα ρατσιστικά συναισθήματα», έγραψε ο κ. Ομπάμα, για να συνεχίσει: «Τους ηγέτες που δαιμονοποιούν εκείνους που δεν μοιάζουν σαν εμάς ή ισχυρίζονται πως άλλοι άνθρωποι, των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων, απειλούν τον τρόπο ζωής μας ή αποκαλούν υπανθρώπους άλλους ανθρώπους ή υπονοούν ότι η Αμερική ανήκει απλά σε έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου».

Από την πλευρά της, η εκστρατεία του Τραμπ απάντησε στην κριτική κατά του Προέδρου και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «πολιτικοποιούν μια στιγμή εθνικού πένθους».

«Ο Πρόεδρος καταδίκασε ξεκάθαρα τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την λευκή υπεροχή, πράγμα που έχει κάνει επανειλημμένως», ανέφερε ο Τιμ Μορτό, εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας. «Επίσης έκανε λόγο για συγκεκριμένα μέτρα για να αποτραπούν τέτοιες βίαιες επιθέσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η προεκλογική περίοδος την οποία διανύει η χώρα θα δώσει επανειλημμένα την ευκαιρία στον Πρόεδρο να δείξει εάν όλα όσα είπε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος αποδειχτούν «Κενά Λόγια», όπως έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η «New York Daily News» ή ότι μετά από «ένα καλό βήμα» ο Τραμπ θα κάνει «το απαιτούμενο άλμα», όπως ανέφερε στην πρώτη της σελίδα η «New York Post».