GR US

Η επιστολή του συμβούλου του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνι που παραδόθηκε στο Κογκρέσο.

Αssociated Press

(AP Photo/Jon Elswick)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο Λευκός Οίκος κήρυξε τον πόλεμο στο Κογκρέσο για την διενεργούμενη έρευνα πιθανής καθαίρεσης του Προέδρου, ανακοινώνοντας ότι δεν θα συνεργαστεί σε αυτή την παράνομη προσπάθεια, όπως την αποκάλεσε, «να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016», θέτοντας έτσι τη βάση για μια συνταγματική σύγκρουση με εκτεταμένες συνέπειες.

Σε μία επιστολή προς τους Δημοκρατικούς ηγέτες της Βουλής, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου Νάνσι Πελόζι, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η έρευνα παραβίασε κάθε προηγούμενο και αρνήθηκε τα δικαιώματα του προέδρου Τραμπ με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούσε ούτε αυτός, ούτε η εκτελεστική εξουσία να προσκομίσουν καταθέσεις ή έγγραφα.

«Οι πρωτοφανείς σας ενέργειες έχουν αφήσει τον Πρόεδρο χωρίς άλλη επιλογή», ανέφερε η επιστολή που υπέγραψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πατ Σιπολόνι (Pat A. Cipollone). «Για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του στον αμερικανικό λαό, το Σύνταγμα, στην κυβέρνηση και όλους τους μελλοντικούς ενοίκους της Προεδρίας, ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην κομματική και αντισυνταγματική σας έρευνα υπό αυτές τις συνθήκες».

Για να το «θέσουμε απλά», η έρευνα αυτή δεν αφορά τίποτε άλλο πέρα από το ότι «προσπαθείτε να ακυρώσετε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016», ήτοι «να στερήσετε από τους Αμερικανούς τον Πρόεδρο που εξέλεξαν ελεύθερα», εξήγησε στην επιστολή του ο Σιπολόνι.

Ανάμεσα στα πολλά παράπονα της προεδρίας, ο Σιπολόνι στάθηκε ιδίως στο ότι δεν διεξήχθη ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος για την επίσημη έγκριση της διαδικασίας έρευνας.

«Προκειμένου να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον αμερικανικό λαό (...) ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη μικροπολιτική και αντισυνταγματική έρευνά σας», προστίθεται στην οκτασέλιδη επιστολή του, η οποία εκτός από την Πελόζι επιδόθηκε στους Δημοκρατικούς προέδρους των Επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών, τις διεθνείς σχέσεις και την εποπτεία.

Αλλά αρνούμενος να συνεργαστεί με αυτό που αποκάλεσε την Τρίτη ως «δικαστήριο παρωδία», ο Πρόεδρος κινδύνευε να προκαλέσει το ίδιο αποτέλεσμα που θα προτιμούσε να αποφύγει. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής κατέστησαν σαφές ότι η μη τήρηση των αιτημάτων τους για ενημέρωση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για το δικό του άρθρο καθαίρεσης.

«Ο Λευκός Οίκος πρέπει να ειδοποιηθεί ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες να κρυφτεί η αλήθεια από τον αμερικανικό λαό για την κατάχρηση εξουσίας του Προέδρου θα θεωρηθεί ως επί πλέον απόδειξη παρακώλυσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι. «Κύριε Πρόεδρε, δεν είστε υπεράνω του νόμου. Θα λογοδοτήσετε», υπογράμμισε η Πελόζι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», το να εμποδίσει ο Τραμπ το Κογκρέσο να προχωρήσει με την έρευνά του, ενδέχεται να αποτελεί παρακώλυση της Δικαιοσύνης, τονίζουν οι Δημοκρατικοί, επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν ένας από τους τρεις λόγους για τους οποίους ξεκίνησε το 1974 η έρευνα για παραπομπή του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει να παρακωλύει το Κογκρέσο», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Απαγορεύοντας στον Αμερικανό πρέσβη στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλαντ, «άνθρωπο- κλειδί» στην ουκρανική υπόθεση, να καταθέσει, ο Λευκός Οίκος αποπειράται για μία ακόμη φορά «να καθυστερήσει και να εμποδίσει την έρευνα», εκτίμησαν οι Δημοκρατικοί επικεφαλής των επιτροπών που είναι αρμόδιες για την έρευνα.

Για τον λόγο αυτό απέστειλαν κλήτευση στον κ. Σόντλαντ ώστε να καταθέσει ενώπιόν τους στις 16 Οκτωβρίου και να τους παραδώσει τα έγγραφα τα οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να τους δώσει.

«Μετά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να εμποδίσει την εμφάνισή σας ενώπιον των Επιτροπών μας, δεν μας μένει άλλη επιλογή από το να σας υποχρεώσουμε να καταθέσετε», ανέφεραν στην κλήτευσή τους οι Δημοκρατικοί.

Εξάλλου, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να έχουν την Παρασκευή την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στην πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, την Μαρί Γιοβάνοβιτς.