GR US

Ο Ακόστα υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τον Επστάιν (βίντεο)

Αssociated Press

Ο υπουργός Εργασίας, Αλεξ Ακόστα (AP Photo/Alex Brandon)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επιχειρώντας να κατευνάσει τον θόρυβο και να αντικρούσει όσους ζητούν την παραίτησή του, ο υπουργός Εργασίας Αλεξ Ακόστα (Alex Acosta) υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, στην οποία εμπλέκεται ο φυλακισμένος πλέον Τζέφρι Επστάιν (Jeffrey Epstein), λέγοντας πως χάρις στον ίδιο επιβλήθηκε το 2008 στον δισεκατομμυριούχο οικονομολόγο η μεγαλύτερη δυνατή ποινή.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριδας, σχολίασε θετικά την απαγγελία νέων κατηγοριών από τους εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη σε βάρος του κ. Επστάιν σχετικά με σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, αλλά και νεαρών γυναικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι κινήσεις του Ακόστα μπορεί να διέσωσαν για την ώρα τη θέση του, ώστε κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι πως θα κατευνάσουν την κριτική που δέχεται από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ή την αμερικανική κοινή γνώμη που θορυβήθηκε από την σύλληψη του Επστάιν, το Σάββατο.

Επίσης, παραμένει αδιευκρίνιστη η τελική στάση του προέδρου Τραμπ απέναντί του.

Υπερασπιζόμενος την επιλογή του γραφείο του για την συμφωνία που έκανε ο Επστάιν και την ποινή φυλάκισης των 13 μηνών που του επιβλήθηκε, με το μεγαλύτερο μέρος της σε φυλακή εργασίας, ο Ακόστα παρουσίασε τις εξελίξεις του 2008, ως την πιο διαθέσιμη πρακτικά λύση, που έστειλε τον Επστάιν στην φυλακή, εμποδίζοντας την δράση του και προφυλάσσοντας τα θύματά του.

Επικαλούμενος την «δυσκολία παρακολούθησης των καταθέσεων που έδωσαν τα θύματα» ο Ακόστα επικαλέστηκε μία ένορκη κατάθεση μίας εκ των εισαγγελέων στο γραφείο του, σε ερώτηση σχετικά με την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

«Η εισαγγελέας μιλάει για τον φόβο, αλλά και την τραυματική εμπειρία των θυμάτων..., που αρνήθηκαν να καταθέσουν, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο κάποια από τα θύματα αθώωσαν τον Επστάιν. Μερικά από τα θύματα είχαν σοβαρές ανησυχίες για την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους. Οι πράξεις τις οποίες υπέστησαν ήταν τρομερές και δεν ήθελαν οι ταυτότητες τους να αποκαλυφθούν», είπε ο Ακόστα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγγελέας έγραψε: «Μετά τα γεγονότα, οι άνθρωποι υπέθεταν ότι ο Επστάιν θα καταδικάζονταν εύκολα. Την ίδια εκτίμηση έκανε κι ο εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση..., οι εκτιμήσεις αυτές, υπερεκτίμησαν τα γεγονότα της περιόδου εκείνης», πρόσθεσε.

«Η σχέση μου με τον Πρόεδρο είναι εξαιρετική», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας. Ο (Πρόεδρος) ξεκαθάρισε δημοσίως ότι έχω την υποστήριξή του».

Ωστόσο, η άσκηση πίεσης κλιμακώθηκε κι από άλλα κέντρα εξουσίας στον Λευκό Οίκο, με τον υπηρεσιακό προσωπάρχη Μικ Μαλβέινι σε ιδιωτικό επίπεδο να έχει παροτρύνει τον Αμερικανό Πρόεδρο να προχωρήσει στην απόλυση του Ακόστα, αναφέρει το «Politico».

Ο Μαλβέινι φέρεται να είπε στον πρόεδρο Τραμπ την Δευτέρα, πως οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από την συμφωνία του 2008 που έκανε ο Ακόστα, προφυλάσσοντας τον δισεκατομμυριούχο παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν από μία βαριά ποινή φυλάκισης θα μπορούσαν να πλήξουν την κυβέρνησή του, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για την συζήτηση αυτή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απόλυσης συνεργατών του που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα, συχνά περίμενε για εβδομάδες, αν όχι μήνες, ώστε να συγκεντρωθούν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία και να κλιμακωθεί η πίεση στο Κογκρέσο και μετά να λάβει τελικές αποφάσεις για την τύχη των προσώπων.