GR US

Ο Λευκός Οίκος πίεζε τον ΜακΓκάν για τον Τραμπ

Αssociated press

Ο Ντον ΜακΓκάν, πρώην επικεφαλής των δικηγόρων του Λευκού Οίκου. (AP Photo/Jose Luis Magana)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ζήτησαν τουλάχιστον δυο φορές τον περασμένο μήνα από μάρτυρα-κλειδί κατά του Τραμπ στο πόρισμα Μόλερ, Ντόναλντ ΜακΓκάν ΙΙ (Donald F. McGahn II), να πει δημόσια ότι ποτέ δεν πίστεψε πως ο πρόεδρος παρακώλυσε την Δικαιοσύνη, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνώριζαν το θέμα.

Ειδικότερα, ο κ. Τραμπ ζήτησε από αξιωματούχους το Λευκού Οίκου να  απευθύνουν το αίτημα στον κ. ΜακΓκάν, που υπήρξε ο πρώτος σύμβουλος του Προέδρου στον Λευκό Οίκο, αλλά ο κ. ΜακΓκάν αρνήθηκε. Η άρνησή του εξαγρίωσε τον Πρόεδρο, ο οποίος πίστεψε ότι ο κ. ΜακΓκάν υπήρξε αναξιόπιστος, μιλώντας στους βοηθούς του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ σχετικά με τις προσπάθειες του Τραμπ να διατηρήσει τον έλεγχο στην έρευνα για ανάμειξη της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος έκανε το αίτημα στον δικηγόρο του ΜακΓκάν, Ουίλιαμ Μπαρκ (A. Burck), πριν δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα Μόλερ, αλλά μετά που το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε ένα αντίγραφο του πορίσματος στους δικηγόρους του Τραμπ.

Διαβάζοντας το πόρισμα, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ είδαν ότι ο κ. Μόλερ  παρέλειψε το γεγονός ότι ο κ. ΜακΓκάν είχε πει στους ανακριτές πως δεν πίστευε πως ο πρόεδρος είχε παρακωλύσει τη Δικαιοσύνη. Ο  κ. Μπαρκ τους είχε πει μήνες νωρίτερα για τα πιστεύω του πελάτης του και ότι το είχε μοιραστεί αυτό με τους ανακριτές.

Ο κ. ΜακΓκάν αρχικά υποβάθμισε το αίτημα του Λευκού Οίκου. «Δεν το εκλάβαμε ως κάποιο είδος απειλής ή κάτι το μοχθηρό», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μπαρκ. «Ηταν ένα αίτημα, επαγγελματικά και ευγενικά ειπωμένο».

Μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Μετά όμως που δόθηκε το πόρισμα στη δημοσιότητα, περιγράφοντας τις πράξεις του κ. Τραμπ να επηρεάσει την έρευνα, ο κ. ΜακΓκάν αποφάσισε να διαρρεύσει μία δήλωση υποστήριξης του Προέδρου. Η πληροφορία όμως έλεγε ότι ο Τραμπ σχολίασε στους συνεργάτες του πως το έκανε για να φανεί καλός.

Τα επεισόδια αποκαλύπτουν σε ποια έκταση κινήθηκε Λευκός Οίκος για να απομακρύνει την ιδέα ότι ο Τραμπ παρακώλυσε τη Δικαιοσύνη. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής χρησιμοποίησαν το πόρισμα να ξεκινήσουν έρευνες εάν ο κ. Τραμπ εκμεταλλεύτηκε τη θέση του να βγει εκτός από την έρευνα για ρωσική παρέμβαση. Οι αποκαλύψεις έγιναν καθώς οι Δημοκρατικοί, την Παρασκευή αύξησαν την πίεση στον Λευκό Οίκο σε άλλα μέτωπα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Φορολογιών, Ρίτσαρντ Νιλ (Richard E. Neal), έχει κλητεύσει το υπουργείο Οικονομικών και Εφορίας για να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ των τελευταίων έξι χρόνων σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι Δημοκρατικοί επίσης επιδιώκουν κατάθεση του κ. Μόλερ χωρίς να έχουν ακόμη συμφωνήσει σε ημερομηνίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης Τζέρολντ Νάντλερ (Jerrold Nadler). Τις ημέρες που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση του πορίσματος αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ζήτησαν πάλι από τον κ. ΜακΓκάν να βγάλει μία ανακοίνωση αλλά και πάλι την απέρριψε.

Την εποχή που ο κ. ΜακΓκάν απέρριψε και το δεύτερο αίτημα ο δικηγόρος του Προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ξεκίνησε δημόσια να επιτίθεται στην αξιοπιστία του, λέγοντας ότι ο κ. ΜακΓκάν είχε κακή μνήμη. «Δεν μπορεί να γίνει πιστευτός», είπε ο κ. Τζουλιάνι για τον ΜακΓκάν μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος. «Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κακής ανάμνησης ή προϊόν κάποιου άλλου», είπε ο Τζουλιάνι.

Ο Λευκός Οίκος έμαθε τον Αύγουστο ότι ο κ. ΜακΓκάν είχε πει στους ανακριτές του κ. Μόλερ  ότι, όπως πίστευε, ο Πρόεδρος δεν παρεμπόδισε τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με έναν μάρτυρα. Μετά το άρθρο στη «NYT», που ανέφερε ότι ο κ. ΜακΓκάν μίλησε στους ανακριτές για τουλάχιστον 30 ώρες, ο κ. Μπαρκ προσπάθησε να καθησυχάσει τον Λευκό Οίκο εξηγώντας ότι ο πελάτης του είπε στον κ. Μόλερ ότι ποτέ δεν πίστευε πως ο κ. Τραμπ είχε διαπράξει ένα αδίκημα παρακώλυσης.

Η συνεργασία του κ. ΜακΓκάν με τον κ. Μόλερ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, επιτρέποντας στους ανακριτές της έρευνας να σχηματίσουν μια εικόνα στο πόρισμά τους για έναν πρόεδρο αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει την εκτελεστική του εξουσία για να προστατευθεί από την έρευνα της Ρωσίας.