GR US

Ο Πελόζι απορρίπτει την πρόταση αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από Τραμπ

Αssociated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς (ΑΡΧΕΙΟΥ - Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε το κάλεσμα από την κοινοβουλευτική της ομάδα για την έναρξη των διαδικασιών αμφισβήτησης της άσκησης της προεδρικής εξουσίας (impeachment) από τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις νέες φωνές που ζητούν από το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα την έναρξη της διαδικασίας, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ρόμπερτ Μάλερ, σύμφωνα με το Politico.

Η Πελόζι τάχθηκε υπέρ της πλήρους εξουσίας της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων «να αποκαλύψει την αλήθεια» για «την ουσιαστικά ανήθικη κι αδίστακτη συμπεριφορά του Τραμπ» στις προσπάθειες που διαφαίνεται ότι έκανε για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η ηγέτης των Δημοκρατικών που διαθέτει πολλά χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας δεν υποστηρίζει την ανάληψη άμεσης δράσης για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των Δημοκρατικών στην κοινοβουλευτική της ομάδα, που ζητούν την ταχεία ενεργοποίηση ακροάσεων, με στόχο την ενδεχόμενη απομάκρυνση του Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ.

“Μπορούμε να κάνουμε έρευνα για τον Τραμπ χωρίς να καταρτίζουμε άρθρα,” δήλωσε η ίδια στην διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κι αναφερόμενη στα σχετικά άρθρα για την απομάκρυνση ενός προέδρου των ΗΠΑ από την άσκηση των καθηκόντων του, όπως δήλωσαν πηγές που έλαβαν γνώση για το περιεχόμενο αυτής της επικοινωνίας.

“Δεν θα πάμε γρηγορότερα, θα πάμε όσο γρήγορα μας πάνε τα γεγονότα,” είπε χαρακτηριστικά η Πελόζι.

“Είναι επίσης σημαντικό να ξέρουμε ότι τα γεγονότα σύμφωνα με τα οποία θα αποδοθούν ευθύνες στον πρόεδρο, μπορούν να εντοπιστούν εκτός της διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των εξουσιών του και των σχετικών ακροάσεων,” έγραψε η ίδια σε μία επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Άλλοι ηγέτες των Δημοκρατικών υποστήριξαν επίσης ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι ενέργειες του προέδρου Τραμπ, ενώ παράλληλα υποβάθμισαν την συζήτηση γύρω από την διαδικασία απομάκρυνσής του από την άσκηση των προεδρικών εξουσιών.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανυπομονησία τους, αναφορικά με την στάση αναμονής της ηγεσίας του κόμματος, να μην ενεργοποιεί το επίσημο πλαίσιο της διαδικασίας για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

“Μαχόμαστε να προσδιορίσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν ενεργοποιείται η διαδικασία αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών,” δήλωσε η Δημοκρατική, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Βαλ Ντέμινγκς, που είναι επίσης μέλος και στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση για την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Δημοκρατικών που είναι μέλη στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

“Καθώς έχω εμπειρία 27 ετών στην επιβολή του νόμου κι ενώ κατανοώ την ανάγκη για να δούμε την πλήρη έκθεση [του Μάλερ] κι όλα τα έγγραφα που την υποστηρίζουν, πιστεύω πως τώρα έχουμε ήδη αρκετές αποδείξεις,” συμπλήρωσε η ίδια.

“Ο Μάλερ δεν μας έκανε κάποιες χάρες. Άφησε σε εμάς την συνέχεια,” τόνισε η Ντέμινγκς.

Ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζάρεντ Χούφμαν, ο οποίος από παλιά υποστηρίζει την έναρξη των διαδικασιών αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εξετάσουν τις συνέπειες “από την μη έναρξη της διαδικασίας αμφισβήτησης των προεδρικών εξουσιών ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη νομιμότητας.”

Όταν η Δημοκρατική, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σουζάν Μποναμίτσι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο άσκησης μομφής (κατά του προέδρου Τραμπ) ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ που υποστηρίζει τις απόψεις της Πελόζι για την σταδιακή προσέγγιση του ζητήματος, δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανό, τονίζοντας ωστόσο ότι μία πρόταση μομφής κατά του προέδρου Τραμπ δεν θα είχε κάποιο ουσιαστικό νομικό περιεχόμενο.

Τόσο η Πελόζι, όσο και οι πολιτικοί σύμμαχοί της στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, προσπάθησαν για εβδομάδες να συγκρατήσουν την πολιτική ορμή που εκδηλώνουν οι εκπρόσωποι της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, για την ουσιαστική αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον πρόεδρο Τραμπ εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς φαίνεται να συμμορφώνονται με την άποψη της ηγεσίας για μία σταδιακή προσέγγιση των εξελίξεων, μέσω της διεξαγωγής εξονυχιστικών ερευνών του πλαισίου δράσης του προέδρου Τραμπ.

Ακόμη και η Δημοκρατική, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μαξίν Γουότερς, που είναι μία από τις πιο ένθερμους υποστηρικτές της αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε χθες στην διάρκεια της τηλεφωνικής διάσκεψης με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους της, ότι ενώ υποστηρίζει μία τέτοια κίνηση η ίδια δεν ακολουθεί εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, για την άσκηση πιέσεων προς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο βήμα.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάλερ δεν έλαβε μία επίσημη απόφαση για το αν ο πρόεδρος Τραμπ παρεμπόδισε την δικαιοσύνη, ο ίδιος παρουσίασε μία σειρά αποδείξεων που άφηναν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος ικανοποιούσε όλα τα στοιχεία διάπραξης του εγκλήματος, σε μία σειρά περιπτώσεων.

Ο Μάλερ απέδωσε την απόφαση για την διάπραξη ή μη της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, στην ανάλυση τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η στάση που κράτησε ο Μάλερ αφήνει τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχουν την πλειοψηφία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω πορεία των εξελίξεων, ενώ η ηγεσία του κόμματος διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το ενδεχόμενο εκκίνησης μιας διαδικασίας άμεσης αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Την Κυριακή, οι Δημοκρατικοί ταλαντεύονταν για να περιγράψουν την συμπεριφορά του Τραμπ, όπως αυτή περιγράφηκε δραματικά και λεπτομερώς από τον Μάλερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών δεν τους απασχολεί άμεσα.

“Είναι ενδεχόμενο να φτάσουμε σε αυτό ή να μην φτάσουμε. Όπως έχω δηλώσει και προηγουμένως, είναι η δουλειά μας να επεξεργαστούμε όλες τις αποδείξεις κι όλες τις πληροφορίες που μπορούμε να συγκεντρώσουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νάντλερ, καθώς η επιτροπή του έχει αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των εξουσιών του προέδρου Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ που προεδρεύει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων παρουσίασε τους πολιτικούς υπολογισμούς που μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί, γνωρίζοντας καθαρά ότι η Γερουσία που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων θα εκτροχιάσει νομοθετικά κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των προεδρικών εξουσιών του Τραμπ, ανεξάρτητα από το αποδεικτικό υλικό για την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης στην αναφορά του Μάλερ.

“Είναι μία σκληρή ερώτηση και νομίζω ότι η ερώτηση αυτή δεν θα πρέπει να απαντηθεί μέσα σε μία νύχτα,” είπε χαρακτηριστικά ο Σιφ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόγερ, υποβάθμισε την συζήτηση για αμφισβήτηση των προεδρικών εξουσιών του Τραμπ, μόλις δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Μάλερ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Χόγερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του η ενεργοποίηση της διαδικασίας “δεν θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.”

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί έχουν απαιτήσει την πραγματοποίηση περισσότερων ακροάσεων για την συμπεριφορά του Τραμπ, ενώ επιμένουν για την κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί επιμένουν και για μία κατάθεση του Μάλερ τον επόμενο μήνα.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ