GR US

Ο Τραμπ σκέφτεται ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του λόγω της έρευνας του Μόλερ

Αssociated press

(Cory Morse/MLive.com/The Grand Rapids Press via AP)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε την Κυριακή στην ιδέα παράτασης της προεδρικής του θητείας, παρά τους συνταγματικούς περιορισμούς που υπάρχουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας παράπονα στο διαδίκτυο, ότι η έρευνα του Ρόμπερτ Μόλερ του «έκλεψε» τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

“Τώρα υποστηρίζω τις επανορθώσεις- ο Τραμπ πρέπει να έχει άλλα δύο χρόνια προεδρικής θητείας, τα οποία θα προστεθούν στην πρώτη του θητεία ως αποζημίωση για τον χρόνο που του έκλεψε αυτό το διεφθαρμένο και αποτυχημένο πραξικόπημα,” έγραψε στο Twitter o Τζέρι Φάλγουελ, ένας συντηρητικός θρησκευτικός ηγέτης και πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ, ενώ με την άποψη αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί κι ο Αμερικανός πρόεδρος, που επανήλθε με δύο σχετικές αναρτήσεις μέσα σε μία ώρα, γράφοντας χαρακτηριστικά:

“Παρά την εκπληκτική επιτυχία που είχα ως πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένης προφανώς της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, αλλά και τα πιο επιτυχημένα δύο πρώτα χρόνια, που είχε ποτέ ένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία, μου έκλεψαν δύο χρόνια από την προεδρία μου (μας) (Ψευδαίσθηση Συνωμοσία) τα οποία δεν θα μας επιστραφούν ποτέ.”

Ο ίδιος πρόσθεσε: “To Κυνήγι Μαγισσών έχει τελειώσει, αλλά δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΛΙ ΜΕΓΑΛΗ!”

Οι αναρτήσεις του Τραμπ στον Twitter αναφορικά με μία παράταση της προεδρικής θητείας του, ακολούθησαν μία δημοσιογραφική αναφορά που έγινε το Σάββατο από την εφημερίδα “The New York Times” στην οποία, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι εξέφρασε την ανησυχία της, ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα αρνηθεί να παραδώσει την προεδρική εξουσία το 2020, στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές για την επανεκλογή του, με μικρή διαφορά.

Οι αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter υπονοούν επίσης, κάποιες απόψεις που έχει διατυπώσει ο Αμερικανός; πρόεδρος σχετικά με την υποβολή της έκθεσης του Μάλερ για το αποτέλεσμα της έρευνας του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάρτιο.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για ένα προκατειλημμένο έγγραφο το οποίο συντάχθηκε “από 18 θυμωμένους Δημοκρατικούς που Μισούν τον Τραμπ,” ενώ αποτελεί “Συνολική ΑΠΑΛΛΑΓΗ” για τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε χθες ότι ο Μάλερ “δεν πρέπει να καταθέσει” ενώπιον του Κογκρέσου, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από έναν Δημοκρατικό, ότι η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων αναζητούσε ημερομηνία για να προγραμματίσει μία κατάθεσή του, στα τέλη Μαΐου.

“Ο Μπομπ Μάλερ δεν πρέπει να καταθέσει. Όχι επαναλήψεις για τους Δημοκρατικούς!” έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter, αφού άσκησε έντονη κριτική στην διάρκειας 22 μηνών έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σε προηγούμενη ανάρτησή του.

“Ξόδεψαν περισσότερα από 35 εκατομμύρια δολάρια σε μία διετία, πήραν καταθέσεις από 500 ανθρώπους, χρησιμοποίησαν 18 θυμωμένους Δημοκρατικούς που μισούν τον Τραμπ και 49 πράκτορες του FBI, φτάνοντας στο συμπέρασμα μιας έρευνας 400 σελίδων που έδειξε ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ – Γιατί οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θα χρειάζονταν τώρα μία κατάθεση του Ρόμπερτ Μάλερ;” Αναρωτήθηκε ο Τραμπ στο Twitter.

“Αναζητούν μία επανάληψη, επειδή μισούν να δουν το ισχυρό συμπέρασμα για την ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ;” Αναρωτήθηκε και πάλι ο ίδιος.

Δεν υπήρξε κάποιο έγκλημα παρά μόνο στην άλλη πλευρά (παραδόξως δεν καλύφθηκε από το Πόρισμα) και δεν εντοπίστηκε ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,” πρόσθεσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατέθεσε προηγούμενα στο Κογκρέσο ότι δεν έχει κάποια ένσταση σχετικά με την διεξαγωγή της έρευνας του Μάλερ, ενώ ο Μάλερ είναι υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Καρ, εκπρόσωπος του Μάλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προεδρικές αναρτήσεις στο Twitter.

Νωρίτερα χθες, ένα μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Σίσιλιν δήλωσε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox “Fox News Sunday”ότι έχει προσωρινά προγραμματιστεί μία κατάθεση του Μάλερ για την 15η Μαΐου.

Ωστόσο, αργότερα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την δήλωσή του αυτή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Για να το ξεκαθαρίσουμε: προσβλέπουμε στο να φέρουμε τον Μάλερ [να καταθέσει] στις 15 Μαΐου, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί κάτι μέχρι τώρα,” έγραψε ο Σίσιλιν.

Η αναφερόμενη επιτροπή από την πλευρά της, δεν σχολίασε άμεσα τα όσα γράφτηκαν από τον Σίσιλιν.

Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σίσιλιν στο Fox έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα παρέμβει στην προσπάθεια του Μάλερ να καταθέσει κι “ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει.”

Μέχρι τον προηγούμενο μήνα, το αίτημα για μία κατάθεση του Μάλερ ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε δικομματικό χαρακτήρα.

Ο Νταγκ Κόλινς υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην αναφερόμενη επιτροπή, είχε γράψει μία επιστολή προς τον πρόεδρό της, Δημοκρατικό Τζέρι Νάντλερ τον Απρίλιο, ενθαρρύνοντας τον να προσκαλέσει τον Μάλερ για να καταθέσει.

Από την άλλη μεριά, οι αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter, αν μεταφραστούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης ως μία άμεση προσπάθεια παρεμπόδισης της κατάθεσης του Μάλερ, τότε, μπορούν να επανατοποθετήσουν νομικά, το πιο σημαντικό ερώτημα, στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η έρευνα του Μάλερ: Πότε είναι δυνατή η άσκηση της προεδρικής εξουσίας, ώστε να εμποδίσει έναν υπάλληλο της εκετλεστικής εξουσίας να καταθέσει, για μία έρευνα που έγινε σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο;

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ