GR US

Την σύνταξη κατηγορητηρίου κατά του Τραμπ ανακοίνωσε η Νάνσι Πελόζι (βίντεο)

Αssociated Press

H πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, Δημοκρατική της Καλιφόρνιας, ανακοινώνει στους δημοσιογράφους την έναρξη της διαδικασίας συγγραφής κατηγορητηρίου κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Βουλή των ΗΠΑ προχωρά στη σύνταξη κατηγορητηρίου κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Δημοκρατική πρόεδρός της Νάνσι Πελόζι. «Η Δημοκρατία μας κινδυνεύει», δήλωσε. «Ο Πρόεδρος δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, παρά να δράσουμε», τόνισε.

Η Πελόζι πραγματοποίησε την ιστορική αυτή ανακοίνωση με κάθε επισημότητα, τη στιγμή οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν από τα Χριστούγεννα, σχολιάζει το «Associated Press».

«Οι πράξεις του Προέδρου παραβίασαν σοβαρά το Σύνταγμα», είπε από το βήμα του προέδρου της Βουλής στο Καπιτώλιο. «Προσπαθεί και πάλι να διαφθείρει τις εκλογές προς όφελός του. Ο Πρόεδρος έχει εμπλακεί σε κατάχρηση εξουσίας, υπονομεύοντας την εθνική μας ασφάλεια και θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μας», σημείωσε.

«Με λύπη, αλλά με αυτοπεποίθηση και ταπεινότητα, με υπακοή στους προγόνους μας και με καρδιά γεμάτη από αγάπη για την Αμερική, ζητώ σήμερα από τους προέδρους μας να προχωρήσουν στη συγγραφή των άρθρων του κατηγορητηρίου για την παραπομπή», είπε η Πελόζι.

Μάλιστα, η Πελόζι αντεπιτέθηκε προς δημοσιογράφο ο οποίος την ρώτησε εάν «μισεί» τον Τραμπ.

«Μισείτε τον Πρόεδρο, κυρία Πελόζι», ρωτήθηκε από δημοσιογράφο.

«Δεν μισώ κανέναν» απάντησε η Πελόζι. «Μην τα βάζετε μαζί μου όταν πρόκειται για τέτοιες λέξεις», είπε, για να συνεχίσει χαρακτηρίζοντας τον τέταρτο Πρόεδρο που υπόκειται σε έρευνα για απόδοση κατηγοριών στην ιστορία των ΗΠΑ, «δειλό» στην πολιτική περί της οπλοκατοχής, «σκληρό» στο μεταναστευτικό ζήτημα και «σε άρνηση» αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν το Κλίμα.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ τοποθετήθηκε για το ζήτημα μέσα από το Twitter. «Οι αργόσχολοι, ριζοσπάστες αριστεροί Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν μόλις πως πρόκειται να επιδιώξουν την αποπομπή βασιζόμενοι στο Τίποτα. Ηδη εγκατέλειψαν το γελοίο Μόλερ ‘πράγμα’, έτσι τώρα βασίζονται σε δύο εντελώς σωστές (τέλειες) τηλεφωνικές κλήσεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο», έγραψε αρχικά.

Αssociated Press

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι (AP Photo/Andrew Harnik)

«Η Νάνσι Πελόζι είχε μια νευρική παρουσία. Μισεί το γεγονός πως σύντομα θα υπάρχουν 182 σπουδαίοι νέοι δικαστές και πολλά άλλα. Το Χρηματιστήριο και το ιστορικό στην απασχόληση. Λέει πως ‘προσεύχεται για τον Πρόεδρο’. Δεν την πιστεύω, ούτε καν. Βοήθα τους άστεγους στην περιφέρειά σου Νάνσι», συνέχισε αργότερα.

Σύμφωνα με την Πελόζι, «τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: ο Πρόεδρος καταχράστηκε την εξουσία του για προσωπικό όφελός του εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειάς μας, θέτοντας ως προϋπόθεση, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τον προγραμματισμό ενός κρίσιμου τετ α τετ στο Οβάλ γραφείο, την ανακοίνωση μιας έρευνας σε βάρος τους πολιτικού αντιπάλου του».

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτό το καλοκαίρι, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, το φαβορί των Δημοκρατικών για να αναμετρηθούν στις προεδρικές του 2020.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατέθεσαν ενώπιον του Κογκρέσου, προϋπόθεση για να απευθύνει ο Λευκός Οίκος πρόσκληση προς τον Ζελένσκι θα ήταν η ανακοίνωση της έναρξης έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, μια βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία «πάγωσε» λίγες ημέρες πριν από το τηλεφώνημα.

Μόλις η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής συντάξει τα άρθρα για την παραπομπή, αυτά θα υποβληθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια και θα εγκριθούν με απλή πλειοψηφία. Δεδομένης της κυριαρχίας των Δημοκρατικών στο Σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να γίνει ο τρίτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα παραπεμφθεί.

Οπως ο Αντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998, αναμένεται, κατόπιν, να αθωωθεί από τη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πεπεισμένος ότι θα κερδίσει τη μάχη.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο ενωμένοι» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο μεγιστάνας, λίγο μετά την παρέμβαση της Νάνσι Πελόζι.

«Εάν πρέπει να με κατηγορήσετε, κάντε το τώρα, σύντομα, προκειμένου να έχουμε μια ισότιμη διαδικασία στη Γερουσία και προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να ξαναριχτεί στη δουλειά» έγραψε επίσης στο Twitter.