x
 

Διεθνή

Ισραηλινά τανκς πλησιάζουν στην Κεντρική Ράφα παρά την παγκόσμια κατακραυγή

ΡΑΦΑ. ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Ισραηλινά τανκς προχώρησαν περαιτέρω στη Ράφα την Τρίτη, σύμφωνα με μάρτυρες, καθώς ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη νότια πόλη της Γάζας, ακόμη και εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς καταδίκης.

Τα τανκς πέρασαν κοντά στο τέμενος Al-Awda, ένα κεντρικό ορόσημο της Ράφα, είπαν Παλαιστίνιοι στην πόλη στην «Wall Street Journal». Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες της προέλασής του στη Ράφα, αλλά το ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ είπε ότι ο Στρατός είχε προσθέσει μια ταξιαρχία στις πέντε που ήδη δρούσαν στην πόλη και τα στρατεύματα συμμετείχαν σε κλειστές μάχες με τη Χαμάς.

(Αναγνωρίζουν επίσημα σήμερα παλαιστινιακό κράτος Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία)

Το Ισραήλ προσπαθεί να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Ράφα χωρίς να βλάψει περαιτέρω τη σχέση του με τις ΗΠΑ, τον στενότερο σύμμαχό του, ή να εκτροχιάσει τις εύθραυστες σχέσεις με τον Αραβικό Κόσμο.

Μια αεροπορική επιδρομή την Κυριακή στη Ράφα, στην οποία Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκότωσε δεκάδες αμάχους, απέδειξε την εγγενή πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ εδώ και μήνες έχει δηλώσει ότι θέλει να καταστρέψει την τελευταία στρατιωτική δομή της Χαμάς στη Ράφα. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

Παλαιστίνιοι φεύγουν από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης εδάφους και αέρος στην πόλη την Τρίτη 28 Μαΐου 2024. (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Η αεροπορική επιδρομή της Κυριακής εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το εάν ο ισραηλινός στρατός μπορεί να πετύχει τους στόχους του χωρίς να περάσει τις αμερικανικές κόκκινες γραμμές. Το περιστατικό δημιουργεί νέα πολιτική ένταση στον πρόεδρο Μπάιντεν, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων υπέρ της Γάζας που τάραξαν πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ.

Η σχέση του Ισραήλ με τη γειτονική Αίγυπτο βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο μετά από μια σπάνια διασυνοριακή σύγκρουση τη Δευτέρα μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών που άφησε νεκρό έναν Αιγύπτιο αξιωματικό. Η Αίγυπτος απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο με την επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, η οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων της με τη Γάζα.

Εν μέσω των εντάσεων, μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ καταβάλλουν νέες προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να σταματήσουν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, αφού μια προηγούμενη προσπάθεια αυτό το μήνα κατέρρευσε λόγω όρων τερματισμού του πολέμου και επιστροφής. ομήρους.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τότε που ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση του ανατολικού τμήματος της πόλης στις 6 Μαΐου, αλλά ο δήμαρχος της πόλης εκτιμά ότι περίπου 500.000 παραμένουν καθώς αγωνίζονται να βρουν άλλο μέρος για να βρουν καταφύγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TΕΛ ΑΒΙΒ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα εφαρμόζει στο εξής «τακτική παύση» των επιχειρήσεών του καθημερινά σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να αυξηθεί η ποσότητα των εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ