x
 

Πολιτική

Αρση «εμπάργκο» ως κίνητρο για συνεργασία αξιώνει η τουρκική πλευρά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα κίνητρα στα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά για να συνεργασθεί έχουν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, συγκεκριμενοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για κίνητρα, τα οποία παρουσιάζει κατά καιρούς η τουρκική πλευρά, ζητώντας άρση του λεγόμενου εμπάργκο. Αφορούν μέτρα, που οδηγούν βαθμηδόν στην αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας και τα οποία ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ενεχείρησε και γραπτώς προς τα Ηνωμένα Έθνη και στον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Καθίσταται δε ξεκάθαρο από επαφές που πραγματοποιούν εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος με ξένους αξιωματούχους ότι ζητούν κινήσεις άρσης του λεγόμενου εμπάργκο. Μάλιστα αξιώνουν όπως τούτο γίνει από τώρα, πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας διαπραγμάτευσης, στα πλαίσια των «κινήσεων καλής θέλησης», που βασικά αναμένονται από την ελληνική πλευρά και μόνο. Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται από τουρκικής πλευράς και που φαίνεται κάποια από αυτά να ευνοούν και διάφοροι τρίτοι είναι:

Πρώτο, έναρξη απευθείας πτήσεων και αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Σε αυτό δίνεται προτεραιότητα και ενισχύονται οι προσπάθειες.

Δεύτερο, λειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου και η έναρξη κανονικών νόμιμων δρομολογίων.

Τρίτο, απευθείας εμπόριο και ενίσχυση της διακίνησης του εμπορίου ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής. Στα πλαίσια αυτά έχει γίνει και η πρόταση της τουρκικής πλευράς για διάνοιξη οδοφράγματος στη Μια Μηλιά για διακίνηση εμπορευμάτων.

Τέταρτο, έναρξη συζητήσεων στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στη λογική της συνδιαχείρισης και του καταμερισμού των εσόδων πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Στις συζητήσεις της με τρίτους, η τουρκική πλευρά παραπέμπει συνεχώς στη γνωστή πρόταση, που κατατέθηκε μέσω της τουρκοκυπριακής πλευράς (Σεπτέμβριο 2011 και Σεπτέμβριο 2012) και προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών επιδιώξεων συντηρείται και το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Πέμπτο, στο πακέτο μπαίνουν πέραν από το θέμα της ενέργειας  και αυτό του νερού- γενικά κοινής διαχείρισης και αξιοποίησης φυσικών πόρων- αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έκτο, συνεργασία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Έβδομο, κοινός σχεδιασμός για αποναρκοθέτηση.

Η τουρκική πλευρά δεν αποφεύγει να αναδείξεις τις επιδιώξεις της σε σχέση με τον στρατηγικό στόχο της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας. Άλλωστε κατά τις συζητήσεις που έχουν ο Τατάρ και οι άλλοι συνεργάτες του, επιμένουν σε «δυο ισότιμες πλευρές» και σε «δυο οντότητες» και στη βάση αυτή ισχυρίζονται ότι μπορούν να διεξαχθούν συζητήσεις με ή χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι προφανές πως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παρουσιάζονται από την τουρκική πλευρά κινούνται, όπως εξηγούν, «ως μέρος της διαδικασίας από κάτω προς τα πάνω». Θέση που εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, παραπέμποντας στο θέμα της κυριαρχίας.

Η κατοχική πλευρά υποστηρίζει πως ό,τι συζητηθεί και συμφωνηθεί πρέπει αυτά να διέπονται από «αμοιβαίο όφελος» και να υπάρχει «σεβασμός στην ισότητα των δύο πλευρών». Επαναλαμβάνεται, επίσης, η γνωστή θέση πως η εφαρμογή μέτρων δεν θα συνεπάγεται ή υπονοείται την επέκταση της εξουσίας της μίας πλευράς στην άλλη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά θέλει και επιδιώκει «συνεργασία» μεταξύ «δυο οντοτήτων», «δυο κρατών» και δεν αποδέχεται οτιδήποτε λιγότερο από αυτό.

Οι θέσεις στην κ. Ολγκίν

Όπως έχει διαβιβασθεί και προς την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, οι Τούρκοι (σε Άγκυρα και κατεχόμενα) δεν συζητούν οτιδήποτε εκτός από τη στρατηγική της αναγνώρισης, δηλαδή της αποδοχής από την ελληνική πλευρά της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Αυτό κατέγραψε ως τουρκική θέση η κ. Ολγκίν, κατά τη συνάντησή της με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπως και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, στην Άγκυρα. Και το ερώτημα, που τίθεται είναι πώς θα λειτουργήσει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα κατά την διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού της στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας ενώπιον της μια θέση που εκφεύγει των όρων εντολής της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης σχετικά με τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάλθηκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Αγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ