x
 

Πολιτική

Ασαφές πώς χρησιμοποιεί η Τουρκία τα κονδύλια της ΕΕ για τους πρόσφυγες, γράφει το «AP»

24 Απριλίου 2024

BΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν, χθες Τετάρτη, ότι δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν κάποια από τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει η Ενωση στην Τουρκία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους Σύρους πρόσφυγες έχουν πράγματι κάποιο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας το 2016, η ΕΕ δεσμεύτηκε να παράσχει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους μετανάστες που περνούν από τη Συρία. Η Τουρκία με τη σειρά της δεσμεύτηκε να σταματήσει τους μετανάστες που φεύγουν από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Τον Μάρτιο του 2016, ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η κυβέρνηση της Τουρκίας δήλωσε ότι ο αριθμός των μεταναστών που περνούσαν παράνομα στην Ελλάδα είχε μειωθεί από περίπου 6.000 ημερησίως τον Νοέμβριο του 2015 σε περίπου 130 ημερησίως.

Το 2021, οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να στείλουν επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Το σύμφωνο, το οποίο χαιρετίστηκε στην Ευρώπη ως μεγάλη επιτυχία, λειτούργησε ως πρότυπο για άλλες πιο πρόσφατες και περίπλοκες συμφωνίες με την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Τα χρήματα από τη συμφωνία χρησιμοποιούνται για την προμήθεια κάρτας πληρωμών σε ορισμένους από τους 4 και πλέον εκατομμύρια καταγεγραμμένους πρόσφυγες, καθώς και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας, για την καλύτερη ενσωμάτωση των ανθρώπων και για την κατασκευή εγκαταστάσεων στην Τουρκία που μπορεί να χρειαστούν οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε μια έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι σχετικά με το κατά πόσον τα χρήματα χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά, δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες που θα του επέτρεπαν να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που έχουν τα έργα της ΕΕ.

«Είμαι σίγουρη ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν κάποια αποτελέσματα από τα διάφορα αναπτυξιακά και ανθρωπιστικά έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους το μέλος του ΕΕΣ Μπετίνα Γιάκομπσεν (Bettina Jakobsen). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον 530 εκατομμύρια ευρώ (566 εκατομμύρια δολάρια) προορίζονταν για τη «στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς των προσφύγων στην Τουρκία».

Οι ελεγκτές ζήτησαν κατάλογο των σχολείων που λαμβάνουν στήριξη από την ΕΕ και τον αριθμό των μαθητών προσφύγων που φοιτούν σε αυτά, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον τα παιδιά που δεν φοιτούσαν είχαν επανενταχθεί στο σχολικό σύστημα και τα ποσοστά επιτυχίας τους στις εξετάσεις, σε σύγκριση με τους Τούρκους μαθητές.

Χωρίς τα στοιχεία αυτά, υπογράμμισε ο Jakobsen, «δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τη μέτρηση του αντίκτυπου ή της βιωσιμότητας» των εκπαιδευτικών έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιούλιου στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ σε ένα μήνυμα με πολλές συγκινησιακές αναφορές, όπως ότι «δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της Ιστορίας του».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ