x
 

Κοινωνία

Αστεγοι ή με πολλά σπίτια: Στα δύο άκρα οι boomers

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα χέρια των baby boomers βρίσκεται περίπου ο μισός πλούτος των Ηνωμένων Πολιτειών, μεγάλο μέρος του οποίου σε ακίνητα. Η πραγματικότητα αυτή αφορά ωστόσο τους boomers γεννημένους μεταξύ του 1945-1954. Οπως αναδεικνύει το ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», οι νεότεροι boomers παλεύουν ολοένα και περισσότερο με την αστεγία.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί ηλικίας μεταξύ 70-80 ετών είναι ιδιοκτήτες κατοικιών. Είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν σε μικρότερη ηλικία και μάλιστα η αξία των ακινήτων τους έχει αποδειχθεί εξαιρετικά υψηλή στο πέρας των τελευταίων δεκαετιών. Περισσότερο από το 35% των μεγάλων σπιτιών στις ΗΠΑ ανήκει σε boomers, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά σε άκληρους ηλικιωμένους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν ολοένα και περισσότερο κατά συντριπτική πλειοψηφία να γερνούν στο σπίτι τους, μεταξύ άλλων, λόγω της σύνδεσης που νιώθουν με την κοινότητα και του υψηλού κόστους αγοράς μίας νέας κατοικίας.

Την ίδια ώρα, οι νεότεροι boomers αποτελούν την πλειοψηφία των ηλικιωμένων αστέγων στα αστικά κέντρα κατά μήκος της χώρας. Η αστεγία σε μεγαλύτερες ηλικίες ήταν κάτι σπάνιο σε προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο σήμερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, άνθρωποι 55 ετών και άνω είναι περίπου το 30% του ενήλικου άστεγου πληθυσμού. Μεγάλο μέρος αυτών υπήρξαν άστεγοι για δεκαετίες, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έμειναν άστεγοι για πρώτη φορά σε μεγάλη ηλικία. Χαρακτηριστικά σε έρευνα της UCSF διαπιστώθηκε ότι μεταξύ ενηλίκων 50 ετών και άνω το 41% βρέθηκε για πρώτη φορά σε κατάσταση αστεγίας μετά τα 50. Για μερίδα εξ αυτών, ιδίως όσοι χρησιμοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση, αιτία υπήρξε το υψηλό κόστος των σπιτιών.

Οι ακαδημαϊκοί ερευνητές αποδίδουν τις διαφορετικές οικονομικές προοπτικές των μεγαλύτερων και μικρότερων σε ηλικία boomers σε αυτό που αποκαλείται «φαινόμενο της συνομοταξίας» («cohort effect»), η ιδέα δηλαδή ότι άνθρωποι γεννημένοι την ίδια περίοδο μοιράζονται μοναδικές εμπειρίες καθώς προχωρούν στον χρόνο.

Πηγή: «The Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δίκη-ορόσημο του Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται από την κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος είπε ψέματα στο εδώλιο και δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς, δήλωσε χθες Τρίτη ένας δικηγόρος υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της τελικής αγόρευσης, καθώς πίεζε τους ενόρκους για αθώωση στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον ενός πρώην Αμερικανού προέδρου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ