x
 

Επιστήμη

Αστυνομικά σκυλιά ρομπότ: Εξανθρωπίζοντας τις μηχανές

30 Ιουλίου 2021

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ. Εάν είσαι άστεγος και ψάχνεις κάποιο προσωρινό κατάλυμα στην Χαβάη, μην εκπλαγείς εάν δεχτείς επίσκεψη από ένα αστυνομικό σκύλο ρομπότ, ο οποίος θα σου σκανάρει τα μάτια για να βεβαιωθεί πως δεν έχεις πυρετό.

Αυτός είναι μόνον ένας από τους τρόπους που οι υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας ξεκινούν να χρησιμοποιούν τον Spot, μία νέα κατηγορία εμπορικών ρομπότ που έχουν ικανότητες που προσομοιάζουν με αυτές των ζώων.

Οι αξιωματούχοι της Αστυνομίας αναφέρουν ότι τα τετράποδα μηχανήματα είναι ένα ακόμα εργαλείο, όπως τα ήδη υπάρχοντα drones και τα απλά τροχοφόρα ρομπότ, για να διατηρούν τους αστυνομικούς μακριά από τους κινδύνους.

Αλλά, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν πως η Αστυνομία σπεύδει κρυφά να αγοράσει αυτά τα ρομπότ χωρίς να έχει λάβει μέτρα ασφαλείας ενάντια σε επιθετικές, επεμβατικές ή απάνθρωπες χρήσεις.

Στην Χονολουλού, το Αστυνομικό Τμήμα δαπάνησε περίπου $150.000 από χρήματα που προέρχονται από την ομοσπονδιακή βοήθεια για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας για να αγοράσουν τα ρομπότ Spot από την Boston Dynamics.

Παρά τις διαμαρτυρίες, το Α.Τ. της Χονολουλού διαβεβαιώνει ότι η χρήση τους δεν γίνεται χωρίς τη συγκατάβαση των αστέγων.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Αστυνομίας της Χονολουλού, Τζόσεφ Ο’Νιλ δηλώνει ότι με τα ρομπότ προστατεύονται οι αστυνομικοί, αλλά και οι κάτοικοι με τη θερμομέτρηση των αστέγων, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να κάνουν τεστ για την Covid-19 και αν χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα. Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται επίσης για να παίρνουν συνεντεύξεις από άτομα που έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό.

«Δεν υπήρξε ούτε ένα άτομο εκεί έξω που να πει, ‘αυτό είναι τρομακτικό και με ανησυχεί’», είπε ο Ο’Νιλ. «Δεν περπατάμε απλώς εκεί έξω και σκανάρουμε αυθαίρετα τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

«Επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι άστεγοι, θεωρείται εντάξει να γίνεται αυτό», ανέφερε ο Τζονκγουκ Κιμ, νομικός διευθυντής της American Civil Liberties Union of Hawaii. «Κάποια στιγμή θα τα βγάλουν έξω για διαφορετική χρήση όταν τελειώσει η πανδημία», αντέτεινε.

Πέρυσι, όταν η Αστυνομία της Νέας Υόρκης άρχισε να χρησιμοποιεί τον Spot, αρχικά πέρασε απαρατήρητο. Αλλά, όταν οι πολίτες άρχισαν να διακινούν φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν την υπηρεσία να αποσύρει τα ρομπότ και να τα επιστρέψει στην εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.  Οι πολύ αρχαίοι πρόγονοί μας τα ζώα είχαν ουρές.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ