x
 

Κύριο Άρθρο

Αθλητικά

23 Ιουλίου 2021
Κύριο Αρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατομμύρια φίλοι του ποδοσφαίρου παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον τους αγώνες του αναβληθέντος από πέρυσι Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Euro 2020 και του αντίστοιχου Λατινοαμερικάνικου Copa America, ενώ και στις ΗΠΑ τους τελικούς αγώνες μπάσκετ του ΝΒΑ παρακολούθησαν με ενθουσιασμό εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του αθλήματος.

Εξάλλου, η κορωνίδα αθλητικών εκδηλώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αρχίζουν για τα καλά, ως γνωστόν, αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία.

Τα μείζονα αυτά αθλητικά γεγονότα, που για πολύ κόσμο είχαν το νόημα και κάποιας εξόδου από την μέχρι τούδε καταπίεση και τον εγκλεισμό της πανδημίας, δημιούργησαν ένα δικαιολογημένα έντονο αίσθημα ανακούφισης και ευφορίας.

Αμέτρητοι σχολιαστές σημείωσαν τον ενθουσιασμό του κόσμου και επαίνεσαν την γενική, αλλά και ειδικότερα για την παρούσα συγκυρία, ευεργετική ψυχολογική επίδραση αθλητικών δραστηριοτήτων αυτής της φύσεως.

Πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα, άλλα εάν θελήσουμε να εμβαθύνουμε λίγο, αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε εν προκειμένω και μερικές πρόσθετες σκέψεις.

Κατ’ αρχάς, διερωτάται κανείς μήπως στις μαζικές αυτές αθλητικές εκδηλώσεις, που σίγουρα προσφέρουν διασκέδαση και χαλάρωση στα πλήθη, μπορεί κανείς να διακρίνει και αξιοσημείωτες αρνητικές επιπτώσεις για τις οποίες όλοι οι σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι άνθρωποι πρέπει να προβληματίζονται.

Διότι, παρ’ όλο που χαρακτηρίζονται αθλητικές, και μπορούν να θεωρηθούν ότι αποτελούν αιτία και ευκαιρία έμπνευσης και προτροπής για ατομική εξάσκηση ή πρακτική ενός συγκεκριμένου αθλήματος, βασικά γι’ αυτούς που τις παρακολουθούν έχουν ουσιαστικά παθητικό χαρακτήρα και η διόραση στην οποία οδηγούν περιορίζεται σε φωνασκίες, επευφημίες και ενίοτε σε καυγάδες.

Ακόμη χειρότερα, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι σπάνιο, ως γνωστόν, να επικρατεί πνεύμα φανατισμού και διαίρεσης, που ενίοτε μετατρέπει ομάδες οπαδών σε όχλο και καταλήγει σε βίαια και καταστρεπτικά επεισόδια.

Περαιτέρω, η ηρωοποίηση εξεχόντων αθλητών από τους οπαδούς τους και η αντίστοιχη δαιμονοποίηση των αντιπάλων τους έχει συχνά ως συνέπεια τις εκδηλώσεις έντονης μισαλλοδοξίας.

Τέλος, η διάσπαση της επικέντρωσης του ενδιαφέροντος και η απομάκρυνση, κυρίως των νέων, από περισσότερο εποικοδομητικές και χρήσιμες δραστηριότητες, επιφέρει την διασπάθιση πολύτιμου χρόνου και ευκαιριών επιμόρφωσης και ωφέλιμης διαπαιδαγώγησης που χαραμίζονται μπροστά στους δέκτες τηλεοράσεων ή για την παραμονή στα γήπεδα.

Οι αρνητικές δε, και ενδεχομένως αντικοινωνικές αυτές επιπτώσεις εντείνονται ακόμη περισσότερο από την πολλαπλασιαστική επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών παιγνιδιών.

Είναι βέβαιο ότι απέναντι σε όλες αυτές τις μίζερες ίσως παρατηρήσεις και διαπιστώσεις θα μπορούσε κανείς βάσιμα να αντιτάξει ότι οι μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις παρέχουν στο κοινό αξιοσημείωτα χρήσιμη δυνατότητα ψυχολογικής αποσυμπίεσης και χαλάρωσης, αφού προφανώς προσφέρουν σε πολλούς κάποια ανακούφιση και διέξοδο από το βάρος των καθημερινών προβλημάτων και πιέσεων.

Παράλληλα, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, εάν έστω και μερικώς εμπνέονται από τα ιδεώδη της ευγενούς άμιλλας και διάκρισης, μπορούν να θεωρηθούν ότι ευνοούν συνθήκες ανάπτυξης χρήσιμων συλλογικών προσπαθειών και ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αντίλογος αυτός έχει αντικειμενικά ερείσματα τα οποία αποδεικνύονται άλλωστε από την μαζική υποστήριξη που απολαμβάνουν οι αθλητικές αυτές εκδηλώσεις.

Εντούτοις, μια σωστή, ισορροπημένη και υπεύθυνη προσέγγιση απαιτεί την συνεκτίμηση και τον συνυπολογισμό των ως άνω αρνητικών πλευρών και συνεπειών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα η Πολιτεία και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο, αλλά και οι υπεύθυνες αθλητικές οργανώσεις οφείλουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που μπορούν να προξενούν οι μαζικές αυτές αθλητικές εκδηλώσεις ιδιαίτερα όταν οδηγούν σε φανατισμό, διαίρεση και αντιπαλότητα που ενίοτε καταλήγουν ακόμη και σε αντικοινωνική συμπεριφορά και ακρότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο οξύ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ