GR US

Απόφαση «βόμβα» από το CAS

Αssociated Press

Το Ανώτατο Διαιτηττικό Δικαστήριο της Λοζάνης. Φωτογραφία: Laurent Gillieron/Keystone via AP, File.

Το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) της Λοζάνης αποφάνθηκε πως η υπόθεση περί πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης θα πρέπει να επιστρέψει στην Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνική Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), διότι η δευτεροβάθμια επιτροπή της ομοσπονδίας όφειλε να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να εκδικάσει κανονικά, χωρίς να δεχθεί ως δεσμευτικό το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Πλέον η υπόθεση επιστρέφει στα ελληνικά δικαιοδοτικά όργανα και την αρμόδια Επιτροπή της ΕΠΟ, με μια σημαντική υποσημείωση που κάνει την μεγάλη διαφορά, αφού δεν δεσμεύεται από την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που ήταν υποβιβασμός για ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Ετσι η Επιτροπή Εφέσεων θα δικάσει ξανά από την αρχή και όπως είναι φυσικό ο «ηττημένος» θα μπορεί να προσφύγει ξανά στο... CAS.

Παράλληλα, το CAS αποφάνθηκε ότι, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, θα πρέπει να επιστραφούν οι επτά βαθμοί που έχουν αφαιρεθεί από τον ΠΑΟΚ. Ετσι, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ξεπερνά την ΑΕΚ και ανεβαίνει στη δεύτερη θέση των πλέι οφ με 68 βαθμούς, έναντι 65 της «Ενωσης».

Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, το CAS δεν επιστρέφει τους επτά βαθμούς που είχαν αφαιρεθεί από την Ξάνθη, δεδομένου ότι η τελευταία δεν είχε καταθέσει προσφυγή. Πάντως έφεση για τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθη έκανε η ΕΠΟ, κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο και τελικά να αλλάξει η απόφαση του CAS για την Ξάνθη. «Η επιτροπή του CAS διέταξε να αναιρεθεί η αφαίρεση των επτά βαθμών στον ΠΑΟΚ και η υπόθεση θα επιστρέψει στην ελληνική δικαιοσύνη για να δικαστεί. Από τη στιγμή που η Ξάνθη δεν άσκησε έφεση για την αφαίρεση των επτά βαθμών προς αυτή, η ποινή παραμένει», αναφέρει το σχετικό κομμάτι στην απόφαση.

Αντιδράσεις ΠΑΟΚ

Η αντίδραση του ΠΑΟΚ μετά την απόφαση του CAS ήταν άμεση και με επίσημη ανακοίνωσή της η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ ζήτησε την παραίτηση των συμμετεχόντων στην υπόθεση της τιμωρίας του. Αναλυτικά: «Η σημερινή απόφαση του CAS είναι μια καταρχήν δικαίωση σε όσα φωνάζουμε σε κάθε τόνο από την αρχή της διαδικασίας.

Μια γνωμοδότηση ενός οργάνου, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τον κουμπάρο του Υφυπουργού Αθλητισμού, τον συνεργάτη του μάρτυρα υπεράσπισης του Ολυμπιακού και ‘λειτουργών’ όπως η κ. Μαρούπα και ο κ. Αρκούδης, δεν μπορεί να δεσμεύει μια σειρά τακτικών δικαστών.

Οσοι αποφάσισαν περί του αντιθέτου, οι κ.κ. Φιλόπουλος και Βρυώνης, οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν, όχι μόνο γιατί παρότρυναν τον διασυρμό του ονόματος του ΠΑΟΚ, αλλά και γιατί συνέβαλαν στον ντροπιασμό της ελληνικής δικαιοσύνης στα μάτια του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου.

Οσοι επεξεργάστηκαν σχέδια εξόντωσης του ΠΑΟΚ θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν απέναντί τους, με αυστηρότητα, συνέπεια και νομιμότητα. Αυτά τα στοιχεία που γκρέμισαν εγκληματικές οργανώσεις και παράγκες και θα πολεμήσουν και τα τελευταία απομεινάρια τους».

Για την επιστροφή των επτά βαθμών η διοίκηση του ΠΑΟΚ έγραψε ένα λιτό και σύντομο μήνυμα στον λογαριασμό της ΠΑΕ στο Ιnstagram. «Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ την αλήθεια» ανέφερε το μήνυμα που έστειλε η ΠΑΕ με μια φωτογραφία του σήματος της ποδοσφαιρικής ομάδας. 

Ανάρτηση με παρόμοιο διθυραμβικό περιεχόμενο έκανε και ο σύμβουλος της ΠΑΕ και γιος του μεγαλομετόχου, Γιώργος Σαββίδης, ενώ οι νομικοί της ΠΑΕ μιλούν για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο της δικαιοσύνης που στα ευρωπαϊκά όργανα εφαρμόζεται, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ελληνικά.