GR US

Πέρασαν τα κριτήρια στον ΕΣΑΚΕ

Ευρωκίνηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΑΚΕ ολοκληρώθηκε με σημαντικές αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία, την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της Basket League. Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος πήρε σημαντικές αποφάσεις για τη θωράκιση της αξιοπιστίας, της φερεγγυότητας και του ανταγωνισμού της EKO Basket League. Αποφάσισε, λοιπόν να εισηγηθεί προς το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την ΕΟΚ και όπου χρειάζονται τροποποιήσεις του Νόμου ή του πλαισίου που διέπει το μπάσκετ:

1. Τη δημιουργία επιτροπής προαδειοδότησης των ΚΑΕ για το πρωτάθλημα. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα διενεργεί έναν πρώτο εσωτερικό έλεγχο για το αν η εκάστοτε ομάδα πληροί τα κριτήρια που θα θεσπιστούν και την απόφαση θα παίρνει το Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής. Ουσιαστικά θα κάνει μια πρώτη εισήγηση προς την Ε.Ε.Α., η οποία χορηγεί τις άδειες συμμετοχής.

Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου, οπότε θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα σχετικά με το ποιες ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα.

Την τριμελή επιτροπή θα αποτελούν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, ένα μέλος με τουλάχιστον πέντε χρόνια στην Ενωση και ένας ορκωτός λογιστής.

2. Μια από τις  βασικές αλλαγές αφορά τα κριτήρια συμμετοχής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ελάχιστη εγγυητική 60.000 ευρώ. Οι ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν άλλα 140.00 ευρώ. Δηλαδή, να φτάνουν στο ποσό των 200.000 ευρώ.

Αυτά τα 200.000 ευρώ είναι η Εγγυητική Καλής Εκτέλεσης. Αυτά τα χρήματα θα κατατίθενται σε λογαριασμό του ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες θα μπορούν να τα λάβουν την 1η Ιανουαρίου της αγωνιστικής περιόδου ώστε να διευκολυνθούν σε ενδεχόμενες δυσκολίες ρευστότητας.

3. Θα παρουσιαστούν στο επόμενο Δ.Σ. προτάσεις για το στοίχημα. Προτάσεις συνεργασίας με εταιρείες που ελέγχουν τις αποδόσεις.

4. Κατώτατο όριο προϋπολογισμού ορίζονται τα 800.000 ευρώ.

5. Εξόφληση όλων των υποχρεώσεων της περσινής σεζόν προς τους αθλητές.

6. Πρόβλεψη τιμωρίας με αφαίρεση βαθμών για τις ομάδες που θα καθυστερήσουν τις πληρωμές για τρεις μήνες (θα ψηφιστεί στη Γ.Σ. της 15ης Ιουνίου).

7. Συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις (μίνιμουμ χωρητικότητας 1.200 θέσεων). Η συγκεκριμένη παράμετρος προϋπήρχε ωστόσο δεν επιδέχεται παρεκκλίσεων.

8. Υπαγωγή των παρατηρητών διαιτησίας στον ΕΣΑΚΕ (με ranking και ποινολόγιο). Για το συγκεκριμένο θέμα εκφράστηκαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις. Είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται την έγκριση της ΕΟΚ. Πλέον αναμένεται η ανταπόκριση του Υφυπουργείου Αθλητισμού όσον αφορά την άμεση νομοθέτηση, έτσι ώστε οι ομάδες να ξεκινήσουν αγώνα δρόμου για να παρουσιάσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, ο Ιωνικός Νικαίας ζήτησε να δοθεί wild card για την νέα σεζόν στον Ολυμπιακό, ωστόσο οι «πράσινοι» εξέφρασαν με τον πλέον απόλυτο τρόπο την αντίθεση τους!  Ο Μάνος Παπαδόπουλος που εκπροσώπησε τον Παναθηναϊκό στο Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος φέρεται να δήλωσε πως «πέρσι έπεσαν μόνοι τους και τώρα που δεν έπαιξαν καλά στην Α2, θέλουν wild card»; Στις τάξεις του Παναθηναϊκού δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ολυμπιακού στην Basket League μέσω wild card, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Εμείς φεύγουμε αν γίνει πραξικόπημα με Ολυμπιακό».

Εξάλλου, χαρακτηριστικό της έντασης που δημιουργήθηκε ήταν το γεγονός της πρόωρης αποχώρησης του προέδρου της ΑΕΚ Μάκη Αγγελόπουλου, ενώ στην σύσκεψη δεν συμμετείχε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ρεθύμνου Κώστας Ζομπανάκης που τελεί υπό αποχώρηση από την κρητική ομάδα.