GR US

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Ολομέλεια της Βουλής στην κορυφαία συνεδρία του Κοινοβουλευτικού σώματος ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό  του 2020 με 29 ψήφους υπέρ, και 23 κατά. Τον Προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης. Κατά τάχθηκαν 23 Βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων.

Προηγουμένως η Ολομέλειας της Βουλής υπερψήφισε τροπολογίες σταυρώνοντας αριθμό κονδυλίων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020. Σε δήλωση μετά την ψηφοφορία στη Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις που ενέκριναν τον Προϋπολογισμό. Τόνισε πως, η ψήφισή του δίνει την ικανότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει με σταθερότητα, να στοχεύσει στην ανάπτυξη αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικά έσοδα €9.999,7 εκ. σε σύγκριση με €9.090,2 εκ. το 2019, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 10%, λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των συνεισφορών στα πλαίσια του ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου, 2020.

Οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι το 2020 θα ανέλθουν στα €9.404 εκ., σημειώνοντας θετική μεταβολή ύψους 13,8%, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δαπανών στα πλαίσια έναρξης της υλοποίησης της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, από την 1η Ιουνίου 2020.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2020, σύμφωνα με το μακροοικονομικό πλαίσιο, προβλέπεται να είναι πλεονασματικό, κατά 2,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού ενώπιον της Ολομέλειας άρχισε από το απόγευμα της Δευτέρας με την παρουσίαση της συνοπτικής αναφοράς της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και ακολούθησαν οι ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των Βουλευτών το πρωί και το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Η ψήφιση έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε ιστορικό τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους καθώς σε αυτόν έχει περιληφθεί ο πρώτος αυτόνομος Προϋπολογισμός της Βουλής, ο οποίος εγκρίθηκε με απόφαση της Βουλής και ενσωματώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι ιστορικός και επειδή για πρώτη φορά στα χρονικά της Δημοκρατίας έχουν κατατεθεί πριν την ψήφιση του όλοι (30) οι Προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ημικρατικοί και φορείς) εκ των οποίων οι 27 έχουν ψηφιστεί σε νόμους.

Για τους 3 οργανισμούς των οποίων οι προϋπολογισμοί δεν ψηφίστηκαν είναι η ΑΛΚ, το ΡΙΚ και η Επιτροπή Σιτηρών. Για τους Οργανισμούς αυτούς η Ολομέλεια στη συνεδρία της 6ης Δεκεμβρίου ενέκρινε την εκταμίευση του δωδεκατημορίου του Ιανουαρίου.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι η Αλληλεγγύη δεν προσυπέγραψε και δεν ψηφίζει καμία τροπολογία για σταύρωμα κονδυλιών επειδή η εμπειρία έδειξε ότι με τον όγκο του σταυρώματος η Επιτροπή Οικονομικών επιφορτίζεται με μεγάλο όγκο δουλειάς που έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος.

Σημαντικές τροπολογίες

Με 33 ψήφους υπέρ, 18 εναντίον, 2 αποχές ψηφίστηκε τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με την οποία σταυρώθηκε κονδύλι €4.250.080 έτσι ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά «Bελτίωση του Kύριου Δρόμου από την Πάφο προς Πόλη Xρυσοχούς (Λεωφόρος Eλλάδος)», να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Επίσης η Ολομέλεια ψήφισε τροπολογία των ιδίων κομμάτων με 49 υπέρ και 4 εναντίον σταύρωσε το κονδύλι των €4.000.000 που προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες αγοράς νέων οχημάτων για αξιωματούχους του κράτους, καθώς και αγορά οχημάτων για κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας.

Με τροπολογία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ που ψηφίστηκε με 32 υπέρ και 20 εναντίον η Ολομέλεια απέκοψε δαπάνες σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών με εξαίρεση τις  δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Επίσης με 29 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον σταυρώθηκε το κονδύλι  που αφορά την αμοιβή ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.