GR US

Θεωρεί εγγυημένη την πολιτική ισότητα ο Μουσταφά Ακιντζί

Εθνικός Κήρυξ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά. Ακιντζί Φωτογρaφία: AP

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η ανακοίνωση του Βερολίνου είναι μισή σελίδα αλλά μια ανακοίνωση ουσίας, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρώντας ότι η πενταμερής θα γίνει όταν όλες οι πλευρές είναι έτοιμες και αναφέροντας ότι το σύστημα εγγυήσεων υπήρχε για να εγγυάται το καθεστώς του 1960, το οποίο δεν υπάρχει πια.

Για την υποψηφιότητά του για τις «προεδρικές εκλογές» της άνοιξης ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν είναι αναποφάσιστος, «συγκεντρώνω τα μηνύματα του κόσμου, αυτά έλαβα υπόψιν και την προηγούμενη φορά».

Ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε σε διακαναλική συνέντευξη στα κατεχόμενα που μεταδόθηκε από τον «κρατικό Μπαϊράκ» και τους ιδιωτικούς τ/κ τηλεοπτικούς σταθμούς Γκεντς και Σιμ. Στην εκπομπή μετείχαν οι διευθυντές ειδήσεων των τριών καναλιών.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ «οι διακυμάνσεις (παλινωδίες) που εκπήγαζαν από τον κ. Αναστασιάδη, έχουν αρθεί με την επιβεβαίωση ότι στόχος της λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Αυτή την σύγχυση δεν την δημιουργήσαμε εμείς, ως τ/κ πλευρά ήμασταν πολύ σταθερή. Επικυρώνοντας αυτό γίνεται αναφορά και στην απόφαση 716 του ΣΑ του ΟΗΕ. Ήταν ένα ψήφισμα που υπήρχε αλλά στην παρουσία του ΓΓ είναι ένα στοιχείο που εγώ και ο κ. Αναστασιάδης επικυρώσαμε. Είναι ένα ψήφισμα που αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή και την αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στις αποφάσεις και σε όλα τα όργανα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, επειδή έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής ότι αυτό το ψήφισμα αναφέρεται στην δήλωση και επικυρώθηκε από τις πλευρές.

Στην ερώτηση εάν μπορεί να λεχθεί ότι η πολιτική ισότητα θεωρείται εγγυημένη, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε «σίγουρα. Με την επιβεβαίωση και του πλαισίου της 30ης Ιουνίου, στην δήλωση της μισής σελίδας επικυρώνεται και η εκ περιτροπής προεδρία 2:1. Αυτό το θέμα συζητήθηκε πολύ στο νότο και εμείς θέλαμε οπωσδήποτε, επιμέναμε να υπάρχει. Αυτό το κείμενο είχε συζητηθεί κατά την διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια του τρίωρου δείπνου πήρε την τελική του μορφή.

Θεωρεί επίσης, όπως είπε, ότι κλείνει το θέμα της ημερομηνίας του πλαισίου Γκουτέρες με την αναφορά στις 30 Ιουνίου 2017 και σημείωσε ως ακόμη ένα σημαντικό σημείο πως ο ΓΓ ανέλαβε τις διεργασίες για την σύγκλιση πενταμερούς συνάντησης στον κατάλληλο χρόνο.

Υπάρχουν, ανέφερε, αρκετά σενάρια για το πότε είναι κατάλληλος ο χρόνος επαναλαμβάνοντας ότι λόγω Brexit, εκλογών στην Βρετανία, της νέα κυβέρνησης στην Ελλάδα, «ούτε η Τουρκία βιάζεται» και «εκλογών» στα κατεχόμενα, μια πενταμερής προβλέπεται για μετά.

Σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε το πώς θα γίνει αυτή η πενταμερής λέγοντας ότι θα είναι οι 5 πλευρές και τα ΗΕ και όταν η άτυπη αυτή πενταμερής πετύχει, στην επίσημη πενταμερή που θα ακολουθήσει θα μετέχει και η ΕΕ, «όπως στο Κραν Μοντάνα. Σε ένα διπλανό τραπέζι η ΕΕ θα είναι παρατηρητής, δεν βλέπω δυσκολία σε αυτό, ούτε η Τουρκία».

Ο κ. Ακιντζί θεωρεί εξάλλου ότι με την συνάντηση στο Βερολίνο πλέον και το ΣΑ του ΟΗΕ γίνεται μέρος της διαδικασίας αφού είναι ο ΓΓ που ανέλαβε τις διεργασίες για την ολοκλήρωση των όρων αναφοράς και την σύγκλιση της πενταμερούς.

Τα σχόλια ότι δεν έγινε τίποτε στο Βερολίνο, ανέφερε ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε επικρίσεις στην τ/κ πλευρά, είναι άδικα και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και προς τις δύο πλευρές. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την μορφή της λύσης.

Είναι άτοπο, ανέφερε, να αυτοκοροϊδευόμαστε για λύσεις εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, λέγοντας ότι όταν μιλούμε για ομοσπονδία μιλούμε για δύο συνιστώσες πολιτείες και μια κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το θέμα των εγγυήσεων και του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι εγγυήσεις εγγυούνταν το καθεστώς που ιδρύθηκε το 1960.

«Το καθεστώς του ’60 δεν υπάρχει αυτή την στιγμή. Εμείς διαπραγματευόμαστε για να ιδρύσουμε μια ομοσπονδία, όχι να ξαναζωντανέψουμε το σύστημα του ‘60». Γι αυτό, συνέχισε, είναι πολύ φυσιολογικό να δημιουργηθεί μια νέα ρύθμιση σε αυτό το ζήτημα.

«Μπαίνουμε στο 2020, δεν ζούμε στο 1960. Δεν πρέπει να φοβόμαστε όταν συζητούμε αυτά τα θέματα. Κάποιοι το κάνουν θέμα ταμπού, λένε ‘ο Ακιντζί τα συζήτησε αυτά, μας κατάστρεψε’. Όχι φίλε μου, όλα συζητούνται, θα εργαστούμε για να γίνει το καλύτερο».

Ανέφερε εξάλλου ότι εάν ο καβγάς – κατά την έκφρασή του – για τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο συνεχιστεί πολλοί θα χάσουν και δεν θα μπορεί να υπάρξει κερδισμένος.

Ερωτηθείς για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι μια κίνηση – «αντίδραση στη δράση» και την προσπάθεια να τεθούν εκτός ισορροπιών στην περιοχή της Τουρκίας και των Τ/κ.

Ερωτηθείς για την προσφυγή της ε/κ πλευράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η υπόθεση δεν μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου χωρίς συμφωνία των μερών.