x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Αβάσταχτη» πολιτική ελαφρότητα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Για τους λίγους από εμάς από την Ομογένεια που μετράνε τις τελευταίες ημέρες όψιμων διακοπών στην πατρίδα πριν από την επικείμενη επιστροφή, η εμπειρία από την τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα είναι παράξενη και δύσκολη να χαρακτηριστεί.

Ενώ η χώρα ευρίσκεται στην αρχή μιας φθινοπωρινής περιόδου φορτωμένης με εσωτερικά προβλήματα, φυσικές καταστροφές και εξωτερικές προκλήσεις, επικρατεί μια πολιτική ατμόσφαιρα οιονεί θεατρικής επιθεώρησης με διακριτά κωμικοτραγικά στοιχεία.

Η επικαιρότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν μονοπωλείται από τις εσωτερικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την εκλογή του νέου πρόεδρου του.

Οι αρχικές καταστατικές και μη πρωτοβουλίες του, τα πρώτα λάθη και παραλείψεις του, η προσωπική ζωή του, η ογκούμενη εσωκομματική εναντίον του αντιπολίτευση, η εκ μέρους του παντελής έλλειψη πολιτικής πείρας, σε τελική ανάλυση, δημιουργούν ανεπιθύμητο αντιπερισπασμό προς την υπόλοιπη επικαιρότητα και τα προβλήματα της χώρας.

Στις επιμέρους συζητήσεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κοινή γνώμη παρακολουθεί την κατάσταση αυτή με αμηχανία και αυξανόμενη απορία, αφού ενόψει της μεγάλης ιδιαιτερότητας των εξελίξεων, τα υπάρχοντα πολλά ερωτήματα για τις πολιτικές θέσεις και ικανότητες του νέου αρχηγού της αντιπολίτευσης παραμένουν αναπάντητα παρά τις ποικίλες ερμηνείες των επωνύμων και μη ειδικών και αναλυτών.

Οσο η σύγχυση επιτείνεται δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται ότι ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης έχει αρχίσει να έχει αρνητικές, απαξιωτικές επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στη δυνατότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των υπαρχόντων σοβαρών προβλημάτων.

Βεβαίως υπάρχουν και οι ψύχραιμοι που συνιστούν υπομονή αφού, όπως επιχειρηματολογούν, θα κατακαθίσει σύντομα «ο κουρνιαχτός», τα στοιχεία του εντυπωσιασμού θα υποχωρήσουν και τα πράγματα θα πάρουν ένα ομαλό δρόμο.

Γενικώς, είναι δύσκολο να εκφέρει κανείς μια τεκμηριωμένη γνώμη.

Οι φόβοι όσων ανατρέχουν στην περίοδο της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος την επαύριον της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης μάς παραπέμπουν σε χρόνια που προηγήθηκαν μιας αρχικής αλλοπρόσαλλης διακυβέρνησης η οποία κατέληξε να θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο την υπόσταση και το μέλλον της χώρας.

Το φάσμα του 2015 και οι συνέπειες των επιπολαιοτήτων των μαθητευόμενων λαϊκιστών μάγων δεν είναι αρκετά μακρινά για να έχουν εντελώς ξεχαστεί.

Ιδού λοιπόν οι ανησυχίες που αποκομίζουν όσοι επιστρέφουν αυτές τις μέρες στις εστίες τους από τις διακοπές στην Ελλάδα!

Διότι, τα οποιαδήποτε αισθήματα ελαφρότητας, εντυπωσιασμού και έστω τάσης για ριψοκίνδυνη ανανέωση και έφεσης για εξερεύνηση σε αχαρτογράφητα νερά, μετριάζονται, αν δεν υποχωρούν εντελώς, όταν κανείς αναλογίζεται ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας είναι ζωτική, εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη υπόθεση της οποίας η άσκηση επηρεάζει αποφασιστικά την ευημερία εκατομμυρίων Ελλήνων και την ιστορία του έθνους.

Το είδαμε και το νοιώσαμε εκείνο το φθινόπωρο του 2015.

Πολλοί διερωτώνται μήπως η χώρα παίζει πάλι «εν ου παικτοίς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 6:30 το βράδυ της Τετάρτης πέρασα την πόρτα του κτιρίου, στο κέντρο σχεδόν του Μανχάταν, ανατολικούς δρόμους, όπου είχα μια συνάντηση για να πάω στην επόμενη, περί τα δέκα τετράγωνα πιο πάνω.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ