x
 

Πολιτική

Αξιώνει διαμοιρασμό αερίου, εκτοξεύει απειλές ο Τσαβούσογλου

06 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κατοχική Τουρκία επαναφέρει το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, «φρεσκάρει» τις παλιές τουρκικές ιδέες ενώ στέλνει παράλληλα απειλές προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κρατώντας ψηλά τη ρητορική των παράλογων και παράνομων αξιώσεων δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του ισότιμου διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα της «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην Κύπρο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο 8ο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου MED στη Ρώμη, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Ως Τουρκία, πιστεύουμε στον ισότιμο διαμοιρασμό. Γιατί ανέλαβε δράση η Τουρκία; Επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τους την Τουρκία. Αναλάβαμε δράση. Καταγράψαμε την υφαλοκρηπίδα μας στον ΟΗΕ και καλέσαμε την ΕΕ να το κάνουμε από κοινού. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τον δίκαιο διαμοιρασμό; Η Τουρκία είναι έτοιμη γι’ αυτό». Περαιτέρω, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί πάντα να διεξάγει τις υποθέσεις της μέσω της ειρήνης και της διπλωματίας. Ισχυρίστηκε, δε, ότι «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου θα πρέπει επίσης να το κατανοήσουν αυτό».

Συνέχισε λέγοντας: «Οταν λέμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε αυτά τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, το αποδέχονται, αλλά όταν πρόκειται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα στο τραπέζι, λένε ‘ίσως αργότερα’. Εχουμε ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του Προέδρου μας για μια διάσκεψη ‘East Med’ στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Ολα τα παράκτια κράτη και τα κράτη με ενεργειακές εταιρείες μπορούν να συμμετάσχουν. Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του ισότιμου διαμοιρασμού. Ταυτόχρονα, όμως, η ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Σε σχέση με τη συμφωνία που υπέγραψαν το Ισραήλ και ο Λίβανος για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων υποστήριξε ότι είναι προς την ίδια κατεύθυνση με την πρόταση της «ΤΔΒΚ».

Εξάλλου, o Αϊντούν Τσιραλί, Βουλευτής του Καλού Κόμματος (İyi Party) στη Σμύρνη και σύμβουλος της Προέδρου του Κόμματος, Μεράλ Ακσενερ, ανακοίνωσε ότι επέστρεψε πίσω στο λιμάνι Τάσουτζιου το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το οποίο, όπως ανέφερε, αποτελεί σύμβολο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.

Σχολιάζοντας την επιστροφή του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στο λιμάνι Τάσουτζιου της Μερσίνας, ο Τσιραλί υποστήριξε ότι αυτό το βήμα αποτελεί υπαναχώρηση από τα εθνικά τους συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα βήμα που αφήνει ευχαριστημένη την Ελλάδα και σημαίνει οπισθοχώρηση από την Γαλάζια Πατρίδα.

Ο Τούρκος βουλευτής ισχυρίστηκε και τα εξής: «Τις προηγούμενες μέρες, το πλοίο με ένα τρόπο σιωπηλό, επέστρεψε πίσω στο λιμάνι Τάσουτζιου. Αυτό το βήμα που έγινε, θα ευχαριστήσει την Ελλάδα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις έρευνες τις για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες μαζί με την Ιταλική ENΙ και τη Γαλλική εταιρεία Total, στο οικόπεδο 6 που βρίσκεται εντός ενός πολύ σημαντικού μέρους του πεδίου θαλάσσιων αρμοδιοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απόσυρση του πλοίου σημαίνει την παραγνώριση των 462 χιλιομέτρων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γαλάζιας Πατρίδας και σημαίνει ότι μένουμε σιωπηλοί στην κατοχή της Γαλάζιας Πατρίδας. Σημαίνει επίσης ότι νομιμοποιούμε τους ισχυρισμούς του Χάρτη της Σεβίλλης που φυλακίζει την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό το λόγο, τα ερευνητικά μας πλοία πρέπει άμεσα να επιστρέψουν πίσω στη Μεσόγειο και να συνεχίσουν να διεξάγουν έρευνες στις περιοχές που η Ελλάδα υποστηρίζει ότι βρίσκονται υπό την δική της κυριαρχία και περιλαμβάνονται στο Χάρτη της Σεβίλλης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης σχετικά με τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάλθηκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Αγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ