x
 

Πολιτισμός

Μπάμπης Κουλούρας, ο καλλιτέχνης που ταξιδεύει τα ποιήματα του Καβάφη στα πέρατα του Κόσμου

Ο Μπάμπης Κουλούρας είναι μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής από τη Σύρο. Εγινε παγκόσμια γνωστός γιατί είναι ο καλλιτέχνης που κατάφερε να συγκινήσει Ελληνες και ξένους, σε Ανατολή και Δύση τραγουδώντας και απαγγέλλοντας με την Ομάδα Καβάφης απέξω τα ποιήματα του οικουμενικού μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Με τις Ομάδες Καβάφης, Καββαδίας και Γκάτσος που έχει δημιουργήσει, έχει δώσει από το 2006 περισσότερες από 80 παραστάσεις σε δεκάδες πόλεις και ιστορικούς τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως η Αλεξάνδρεια, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Νέα Υόρκη και Βοστώνη, Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ελσίνκι, Παρίσι, Βρυξέλες, Γρανάδα, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Στοκχόλμη, Αρχαιολογικούς χώρους Δήλου και Δελφών, Ρωμαϊκή Αγορά Αθήνας κ.α. Είχαμε την χαρά να τον συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί του για το σπουδαίο έργο του.

Η μουσικοποιητική παράσταση «Κ.Π. Καβάφης – Απέξω και τραγουδιστά» με την Ομάδα Καβάφης του Π.Σ. Ανω Σύρου, ταξιδεύει 18 χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πώς ξεκίνησε αυτό το μοναδικό ταξίδι και ποιος είναι ο προορισμός του;

Η λατρεία μου για τον Αλεξανδρινό με οδήγησε να σχεδιάσω μια μουσικοποιητική παράσταση, όπου μέσα από την παρουσίασή της θα μπορούσε να αγαπήσει και ο πιο αμύητος θεατής τον οικουμενικό ποιητή Καβάφη, τον αγαπημένο των ποιητών του Κόσμου, τον ποιητή των μελλουσών γενεών. Το «απέξω» είναι γιατί απαγγέλω από στήθους τα ποιήματά του και το «τραγουδιστά» γιατί τραγουδάμε 12 μελοποιημένα ποιήματά του, τέσσερα από τα οποία είναι δικές μου συνθέσεις. Η παράσταση αγαπήθηκε αμέσως και με όχημα την αγάπη μας για την ποίηση και τον ελληνικό πολιτισμό ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και στον Κόσμο κάνοντας έναρξη στο μαγευτικό θέρετρο Κίνι της Σύρου κάτω από την Πανσέληνο του Αυγούστου του 2006.

Η Ομάδα Καβάφης στην Σύρο.

Προορισμός μας είναι εκεί που υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται να ακούσουν την ελληνική γλώσσα, την πιο πλούσια γλώσσα του Κόσμου, έτσι όπως την χρησιμοποιούν οι μεγάλοι μας ποιητές, έτσι όπως μας την κληροδότησαν οι ένδοξοι προγονοί μας. Ετσι αντιστεκόμαστε στην ευτέλεια και στη χυδαιότητα των στίχων-σκουπιδιών που κατακλύζουν το τραγούδι και την καθημερινότητά μας προσβάλλοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορική μας ταυτότητα.

Τι είναι αυτό που κάνει αυτήν την παράσταση να ξεχωρίσει και να διακριθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό;

Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Καβάφης με τη δύναμη, την ελληνικότητα και την οικουμενικότητα της ποίησής του κάνει την παράσταση εξ αρχής ελκυστική. Μετά, έρχονται οι σπουδαίοι μουσικοί της Ομάδας και οι εξαιρετικές ερμηνεύτριες των τραγουδιών Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και Ελπίδα Γαδ, η από στήθους απαγγελία μου των ποιημάτων, οι σύντομες αφηγήσεις και αναφορές από την εκφραστική φωνή της Νικολέττας Ρούσσου, ο λελογισμένος χρόνος που διαρκεί χωρίς να πλατειάζει και να κουράζει. Ετσι αγαπήθηκε αυτή η παράσταση-αφιέρωμα και έτσι πορεύεται μέσα στον χρόνο και στον Κόσμο μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το cd σας με τον τίτλο «Κ.Π. Καβάφης – Απέξω και τραγουδιστά». Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι μουσικές συνθέσεις και απαγγελίες που το απαρτίζουν;

Σε κάθε έκφανση της ζωής μου πάντα η έμπνευση έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ετσι και στην μελοποίηση και στην απαγγελία των ποιημάτων του cd μου η έμπνευση ήταν αυτή που καθόρισε τις επιλογές μου. Απέφυγα να μελοποιήσω και να απαγγείλω ποιήματα του Αλεξανδρινού που έχουν γίνει πια εμβληματικά από κάποιους δημιουργούς όπως π.χ. τα τραγούδια «ΠΟΛΙΣ» και «ΑΠΟΛΕΙΠΕΙΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΝ» του Δήμου Μούτση ή τη συναρπαστική απαγγελία της «ΙΘΑΚΗΣ» από τον Σον Κόνερι. Το cd μου «Κ.Π. Καβάφης-Απέξω και τραγουδιστά» με 16 τραγούδια του και 14 απαγγελίες σε ποίηση του Καβάφη υπάρχει ήδη και στο spotify (https://open.spotify.com/album/5OJ0tAK0hV8EytcEuw1Xs2?si=xVGzBX3pTb-fQyy3jcmkgA).

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απονέμει στον Μπάμπη Κουλούρα το Μετάλλιο τιμής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σας απολαύσαμε τρεις φορές στη Νέα Υόρκη: Το 2011 στο Σταθάκειο, το 2013 στο Χιώτικο Σπίτι με το αφιέρωμά σας στον Νίκο Γκάτσο και το 2017 με Καβάφη και με Γκάτσο στο Σταθάκειο, αλλά και στο Ελληνικό Σχολείο της Αστόριας. Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από την επαφή σας με την Ομογένεια;

Ο ενθουσιασμός που μας υποδέχθηκαν και μας αγκάλιασαν οι ομογενείς μας της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης μα και σ’ όλον τον Κόσμο, πλημμύρισε την ψυχή μας από χαρά, υπερηφάνεια, συγκίνηση και Ελλάδα. Οι ομογενείς μας θέλουν να γλεντήσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να το ρίξουν έξω αλλά είναι και «σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι» να υποδεχθούν και να ακούσουν με προσοχή, αγάπη και σεβασμό τους ποιητές μας. Είδα στις παραστάσεις μας μάτια δακρυσμένα από νοσταλγία και συγκίνηση. Στη Διασπορά υπάρχει μια πιο ευαίσθητη Ελλάδα από την πατρογονική, που έχει πολύ φως και δίψα για ότι αξίζει αληθινά.

Την περίοδο αυτήν ετοιμάζετε πάλι ένα προσωπικό cd με ερωτικά τραγούδια ένα από τα οποία είναι το «Πίστεψα» που ερμηνεύει μοναδικά η Τζωρτζίνα Καραχάλιου. Θα μας μιλήσετε γι’ αυτό το cd;

Εχω ξεκινήσει ένα cd με 15 ερωτικά και κοινωνικά τραγούδια του έξι από τα οποία υπάρχουν ήδη στο YouTube με σπουδαίους και αγαπημένους ερμηνευτές όπως Καραφώτης (https://youtu.be/4F2qcc2rvMQ), Βρεττός, Ράμμος, Καραχάλιου (https://youtu.be/brbZvhvhsyA), Γιώρκας, Σολάρης κ.ά.
Διάλεξα 15 από τα πολλά τραγούδια που έχω γράψει και με τη συνέργεια του ηχολήπτη-σκηνοθέτη γιου μου Φραγκίσκου στο τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί και θα κυκλοφορήσει.

Συναυλία στην ιστορική Δήλο.

Κύριε Μπάμπη Κουλούρα έχετε ασχοληθεί με θέατρο, το τραγούδι, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό και συνεχίζετε τη δημιουργική σας πορεία με ενθουσιασμό και πάθος. Τι σας εμπνέει και τι σας δίνει κίνητρο;

Οι ευκαιρίες και τα όνειρα δεν έχουν ηλικία. Το πάθος παίζει κυρίαρχο ρόλο. Με εμπνέει ότι είναι όμορφο, άξιο και δίκαιο. Οπως και η αγάπη για την Ελλάδα μας που έδωσε το πρώτο φως της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Στα 60 χρόνια μου ξεκίνησα τα ταξίδια μας στον Κόσμο. Σήμερα στα 75 μου το ταξίδι συνεχίζεται.

Ποιο είναι επόμενο καλλιτεχνικό σας βήμα;

Ονειρεύομαι να σας ξανάρθουμε στη Νέα Υόρκη και να παρουσιάσουμε τον Θρησκευτικό μας Καβάφη στον αναγεννημένο ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Αν συμπαρομαρτήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος φυσικά, ενώπιον του οποίου είχαμε παρουσιάσει τον Καβάφη μας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Θέλω να ευχαριστήσω εσάς και την εμβληματική εφημερίδα του Ελληνισμού, τον «Ε.Κ.» για την μεγάλη τιμή να παρουσιάσετε ένα αφιέρωμα για τη ζωή και τη δράση μου. Τελειώνοντάς επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ ότι χωρίς κάποιους «ανθρώπινους αγγέλους», όπως λέει ο Νίκος Γκάτσος στην Αμοργό του, δηλ. τον ευεργέτη της πατρίδας μας εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, τον Αμοργιανό Ελληνα της Νέας Υόρκης Νίκο Γαβαλά, τον Συριανό επιχειρηματία της Ν.Υ. Γιώργο Μανδηλαρά, τον ομογενή του Ελσίνκι Κίμωνα Παπαδόπουλο και την «Blue Star Ferries», τα ταξίδια μας ίσως να μην είχαν γίνει ποτέ. Τους ευγνωμονούμε!!!

Με τον Διοικητή του Αγίου Ορους, εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, ευεργέτη της Πατρίδας, μέγα χορηγό της Ομάδας.


Ο Μπάμπης Κουλούρας είναι μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής από τη Σύρο. Γεννήθηκε το 1947. Είναι πρόεδρος του Π.Σ. Ανω Σύρου και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου. Είναι παντρεμένος με την Νκολέττα Ρούσσου και έχουν τρεις γιούς.
Από νωρίς φάνηκε το μεγάλο του ταλέντο στην τέχνη και στον αθλητισμό. Διακρίθηκε στο ποδόσφαιρο, την κωπηλασία και τον στίβο όπου ακόμα και σήμερα συμμετέχει στην Εθνική Βετεράνων Στίβου κατακτώντας Πανελλήνιες και διεθνείς νίκες.
Το 1978 διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο ερμηνείας και σύνθεσης στην εκπομπή «Να η ευκαιρία» και συμμετείχε επιτυχώς στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1980 με δικό του πάλι τραγούδι. Εχει δημιουργήσει τις ομάδες Καβάφης, Καββαδίας και Γκάτσος που έχει δημιουργήσει, έχει δώσει από το 2006 περισσότερες από 80 παραστάσεις σε δεκάδες πόλεις και ιστορικούς τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Εχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του νησιού του, από την UNESCO, τους Γιατρούς του Κόσμου, το Διεθνές Ρotary, τις Ομοσπονδίες των Ελληνικών Σωματείων Ν.Υ., Βοστώνης, Σίδνεϊ, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, το Ινστιτούτο Σύρου κ.α.

Η Ομάδα Καβάφης στην Μεγάλη του Γένους Σχολή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΣΟΣ. Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου για την 200ή επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ