x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπήκαμε στην εποχή του ρόμποκοπ!

Το Δημοτικό Συμβούλιο στο Σαν Φρανσίσκο ψήφισε την Τρίτη για να δοθεί στην Αστυνομία της πόλης η δυνατότητα να χρησιμοποιεί δυνητικά θανατηφόρα, τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – μετά από μια συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση που αντανακλούσε διχασμούς στο πολιτικά φιλελεύθερο συμβούλιο σχετικά με την υποστήριξη της επιβολής του νόμου.

Η ψηφοφορία ήταν 8-3, με την πλειοψηφία να συμφωνεί να παραχωρηθεί στην Αστυνομία η επιλογή παρά τις έντονες αντιρρήσεις από οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών και άλλες ομάδες αστυνομικής εποπτείας.

Οι αντίπαλοι είπαν ότι η εξουσία θα οδηγήσει στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση μιας αστυνομικής δύναμης που είναι ήδη πολύ επιθετική με τις φτωχές και μειονοτικές κοινότητες.

Η επόπτρια Κόνι Τσαν (Connie Chan), μέλος της Επιτροπής που διαβίβασε την πρόταση στο πλήρες συμβούλιο, είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση βίας, αλλά ότι «σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους, είμαστε υποχρεωμένοι να εγκρίνουμε τη χρήση αυτού του εξοπλισμού. Εδώ είμαστε, και σίγουρα δεν είναι μια εύκολη συζήτηση».

Τα όσα ισχυρίστηκε τη Τσαν αποκαλύπτει πόσο υποκριτές μπορούν να γίνουν οι πολιτικάντηδες. Ποια νομοθεσία της πολιτείας επιβάλλει να υιοθετηθούν ρόμποκοπ; Μας δουλεύει;

Βολεύει όμως αυτούς που για να καλύψουν τις αδυναμίες της Αστυνομίας υιοθετούν λύσεις που μας οδηγούν όλο και περισσότερο σε ένα αυταρχικό κράτος. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε μία φιλελεύθερη πόλη όπως το Σαν Φρανσίσκο, τότε ανησυχούμε πολύ, πάρα πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, με αργά αλλά σταθερά βήματα, βελτιώνει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων κάνοντας όλο και πιο εύκολη τη συμμετοχή μας στις ελληνικές εκλογές.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ