x
 

Πολιτική

«Bloomberg»: Κοντά σε συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα – Δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα

04 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και συγκεκριμένα υποτιθέμενη συμφωνία στην οποία φέρεται να βρίσκονται κοντά το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης και η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, φιλοξένησε την Τρίτη το «Bloomberg». Την είδηση έσπευσε να διαψεύσει η ελληνική πλευρά με πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Bloomberg», η συμφωνία θα προέβλεπε ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά, όπως φαίνεται να τονίζουν στο Μέσο άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι η επιμελητεία της μετακίνησης των έργων είναι επίσης πολύ περίπλοκη.

Συν τοις άλλοις, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο «Bloomberg» ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας».

Το Parthenon Project, ένας φορέας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι μια λύση είναι «επιτέλους εφικτή».

Δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα το δημοσίευμα του «Bloomberg» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δεν ισχύει το δημοσίευμα του «Bloomberg» ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, ανέφεραν λίγο αργότερα πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο θέμα αναφέρθηκε μάλιστα και σήμερα Τέταρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την πρώτη για το 2023. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής ερώτησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Οικονόμου αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι είναι διαρκής επιδίωξή μας η επανένωσή τους και ότι η κυβέρνηση με επαγγελματισμό και πλήρη σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε μυστικές προκαταρκτικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, αποκάλυψη που τότε είχε επιβεβαιώσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον βρετανικό «Guardian». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τον τελευταίο χρόνο γίνονταν συναντήσεις στο Λονδίνο με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, με στόχο να βρεθεί λύση σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις συναντήσεις αυτές, από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες είχαν εντατικοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου του 2021, όταν ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Λονδίνο για να δει τον Μπόρις Τζόνσον.

Σαφώς πάγιο αίτημα της Ελλάδας καθίσταται η επιστροφή των αρχαίων καλλιτεχνημάτων στο γενέθλιο τόπο τους, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει προβεί σε σημαντικές συμφωνίες με άλλα κράτη προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν λησμονείται το «προηγούμενο» της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας που οδήγησε στην επιστροφή του «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς και εκείνη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων του Αμερικανού ιδιώτη Λέοναρντ Στερν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη τα εγκαίνια της έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ: Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ