x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

CDC: Η Δέλτα είναι μεταδοτική όπως η ανεμοβλογιά – Προσβάλλει και τους εμβολιασμένους

30 Ιουλίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματική, ικανή να διαπεράσει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια και μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρή νόσηση από όλες τις άλλες εκδοχές του ιού, σύμφωνα με εσωτερική ενημέρωση που έλαβε χώρα στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

Επιπλέον, η διευθύντρια της υπηρεσίας, Δρ Ροτσέλ Βαλένσκι (Dr. Rochelle P. Walensky) παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες που θα μολυνθούν με την μετάλλαξη Δέλτα φέρουν το ίδιο ιικό φορτίο στη μύτη και τον λαιμό, όπως και οι ανεμβολίαστοι και μπορούν να το μεταδώσουν με την ίδια ταχύτητα, αν και λίγο πιο σπάνια.

Αλλά, το εσωτερικό έγγραφο δίνει μια ευρύτερη και δυσοίωνη εικόνα της μετάλλαξης. Συγκεκριμένα, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από τους ιούς που προκαλούν MERS, SARS, Εμπολα, το κοινό κρυολόγημα, την εποχική γρίπη και την ευλογιά, και είναι τόσο μολυσματική όσο η ανεμοβλογιά, σύμφωνα με το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου έφτασε στα χέρια της «New York Times».

Το αμέσως επόμενο βήμα για την υπηρεσία είναι να «αναγνωρίσει ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει», αναφερόταν στο έγγραφο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την «Washington Post».

Κάθε κρούσμα που φέρει το στέλεχος Δέλτα μεταδίδει τον ιό σε 8 με 9 άτομα κατά μέσο όρο. Συγκριτικά, πέρυσι κάθε κρούσμα Covid-19 μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο και έτσι ο SARS-CoV-2 έμοιαζε περισσότερο με κοινό κρυολόγημα ως προς τη μεταδοτικότητα.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το CDC συστήνει πλέον τη χρήση μασκών στα σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2.

Ειδικά για τα σχολεία συστήνεται η καθολική χρήση μασκών από μαθητές, δασκάλους, λοιπό προσωπικό και επισκέπτες, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάσταση του καθενός. Απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της ομαλής επανόδου στη διά ζώσης διδασκαλία με την έναρξη του νέου σχολικού έτους το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η απόφαση για τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους έρχεται, ουσιαστικά, να άρει την προηγούμενη απόφαση του CDC τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα στους περισσότερους χώρους. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πλέον αρκετά διαφορετική συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο, οπότε υπήρχε σαφής πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων.

Η κ. Βαλένσκι αναφέρει ότι η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους. Βεβαίως, τονίζει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι απώλειες από το νέο πανδημικό κύμα του SARS-CoV-2 να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά δέκα φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 κατά τρεις φορές.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα Covid-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Πηγές: «New York Times, «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ