x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

CDC: Η Ελλάδα στη λίστα των χωρών που πρέπει να αποφεύγουν οι Αμερικανοί

03 Αυγούστου 2021

ΑΘΗΝΑ. Οι προσδοκίες της Ελλάδας για καλοκαιρινή ανάκαμψη του τουρισμού ξεθωριάζουν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, που προέρχονται από τη μετάλλαξη Δέλτα και δεν απαιτούν από τους εργαζόμενους στα νησιά να εμβολιαστούν.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα οδήγησε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να προειδοποιήσουν για ταξίδια στην Ελλάδα, όπου οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν για το άλμα στα νησιά – κάτι που οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων να τα εντάξει στο βαθύ κόκκινο ως επικίνδυνα, γεγονός που θα μπορούσε να συγκρατήσει τους αριθμούς, αν και δεν υπάρχει ακόμα κίνηση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό που αποτελούν σχεδόν τις μισές περιπτώσεις κρουσμάτων εκεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι στιγμής έχει δώσει εντολή μόνο για εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, αν και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι στη σειρά και το σχέδιο εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού δεκάδων νησιών δεν περιλάμβανε τα πιο δημοφιλή, όπως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Μετά την πανδημία και την απαγόρευση ή τα όρια από ορισμένες χώρες οι κάτοικοι των οποίων επισκέπτονται την Ελλάδα, οι αφίξεις είχαν συγκρατηθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Ιούλιο, με την ελπίδα να φτάσουν τους μισούς αριθμούς του 2019 που ήταν χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό.

Τα δεδομένα για τις κρατήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ καλύτερα, αλλά τώρα έχει ξεκινήσει ένα τέταρτο κύμα του κορωνοϊού και μόνο ο μισός πληθυσμός -πολύ λιγότερο από το 70% που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης- έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών έχει προέλθει από τη Γερμανία, περίπου 600.000 από αυτούς αποτελώντας μεγάλη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, άνοδο σε ποσοστό 60% από την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου του 2020, όταν η πανδημία μαίνονταν και κυριαρχούσε ο φόβος.

Ακολουθούν εκείνοι από την Πολωνία, με 280.000 αφίξεις που σηματοδοτούν το ποσοστό για όλο το 2020, στη συνέχεια οι Γάλλοι, με 275.000 και οι Ρουμάνοι στους 185.000, ανέφερε η εφημερίδα «Καθημερινή», με τους Αμερικανούς να μην εμφανίζονται στις αφίξεις σε αριθμούς που αναμενόντουσαν.

Οι περιορισμοί που τέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα απαιτούσαν από τους κατοίκους που πηγαίνουν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουν καραντίνα κατά την επιστροφή, ουσιαστικά έκλεισαν αυτή τη βασική αγορά, αλλά οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η έκθεση.

Μόνο 125.000 Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνοαμερικανικής Διασποράς που αποκλείστηκε το 2020, έχουν έρθει, αν και δεν αντιμετωπίζουν περιορισμούς για αυτό, παρά τα μέτρα που απαιτεί η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της συμπλήρωσης εγγράφων και αποδείξεων εμβολιασμού, αρνητικού τεστ PCR ή ανάρρωσης από την Covid.

Η τουριστική κίνηση φαίνεται καλύτερα σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια, ειδικά στο νησί της Μυκόνου, όπου η κυβέρνηση, εκτός από μια σύντομη απαγόρευση της κυκλοφορίας και την απαγόρευση της μουσικής, της επέτρεψε να συνεχίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ