x

Κοινωνία

Χαμηλά η Κύπρος στον παγκόσμιο δείκτη συνταξιοδότησης

26 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Χαμηλή είναι η θέση της Κύπρου στον Παγκόσμιο Δείκτη Συνταξιοδότησης της επενδυτικής τράπεζας Natixis.

Ο δείκτης αξιολόγησε 44 χώρες και εξέτασε παράγοντες όπως η υγεία (προσδόκιμο ζωής, κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας), τη σύνταξη (πληθωρισμός, επιτόκια, φορολογικές πιέσεις, διακυβέρνηση), την ποιότητα ζωής (ευτυχία, ποιότητα αέρα, νερό, βιοποικιλότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες) και την υλική ευημερία (κατά κεφαλήν εισόδημα) στην τρίτη ηλικία.

Η Κύπρος καταλαμβάνει την 29η θέση από το σύνολο 44 χωρών με βαθμολογία 62%.

Σε επιμέρους δείκτες όπως είναι η υγεία και η ποιότητα ζωής βαθμολογείται με 74% και 64% αντίστοιχα. Στο δείκτη ευημερίας, η Κύπρος βαθμολογείται με 62% καταλαμβάνοντας την 22η θέση.

Όσον αφορά τo δείκτη οικονομικών στη συνταξιοδότηση, η Κύπρος βαθμολογείται με 51%.

Η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία είναι οι τρεις πρώτες χώρες στην κατάταξη του δείκτη συνταξιοδότησης, ενώ τη δεκάδα των χωρών που αξίζει να γεράσει κάποιος, συμπληρώνουν οι Ιρλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία και Τσεχία. Η Γερμανία βρίσκεται στην 11η θέση, η Φινλανδία στην 12η, η Σουηδία στην 13η και η Αυστρία την 14η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 18η θέση.

Αντίθετα, οι χειρότερες χώρες για να γεράσει κάποιος είναι η Ινδία, η Βραζιλία, η Κολομβία και η Τουρκία.

Όπως αναφέρεται, οι βασικές ανησυχίες κινδύνου για την ασφάλεια της συνταξιοδότησης έρχονται στο προσκήνιο λόγω του ταχέως μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος.

Τονίζεται ότι, η αύξηση των τιμών για το πετρέλαιο, τα τρόφιμα και τη στέγη περιορίζουν δραματικά την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και παρουσιάζουν ένα βασικό οικονομικό μάθημα σε όσους εξακολουθούν να σχεδιάζουν τη ζωή μετά τη δουλειά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Κύπρο, σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες το 2019, 5 το 2020 και 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 20 γυναικοκτονίες σε λιγότερο από μια 4ετία επισημαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) σημειώνοντας ότι «η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας