x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κύριο Άρθρο

Χαμόγελα στις αγορές

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο επιβράδυνση, λόγω της μείωσης της τιμής της βενζίνης στην αντλία, δίνοντας μια ανάσα στον Τζο Μπάιντεν λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων εκλογών.

Οπως έγραψε χθες ο «Εθνικός Κήρυξ», ο πληθωρισμός τον Ιούλιο κυμάνθηκε στο 8,5% υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλό 40 ετών στο 9,1% του Ιουνίου.

Προ ημερών ανάλογη επιβράδυνση, όχι όμως σε τέτοιο εύρος, είχε ανακοινωθεί και για την Ελλάδα.

Οποιαδήποτε μείωση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία και χαμόγελα στις διεθνείς αγορές. Κι αυτό φάνηκε χθες από την μεγάλη άνοδο 1,8% στο ελληνικό Χρηματιστήριο και σε άλλες αγορές, ενώ στο άνοιγμά της την Τετάρτη η Wall Street βρυχήθηκε με ικανοποίηση, καθώς η επιβράδυνση του πληθωρισμού πυροδότησε εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) μπορεί να μην χρειάζεται να είναι τόσο επιθετική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων όσο φοβόταν.

Είναι γεγονός ότι εδώ και ενάμισι χρόνο, οι τιμές δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται στις ΗΠΑ, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Οι αντίπαλοι του κ. Μπάιντεν τον κατηγορούν ότι ακολουθεί μια πληθωριστική οικονομική πολιτική, κυρίως εξαιτίας του γενναιόδωρου σχεδίου ανάκαμψης του Μαρτίου 2021, αμέσως μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, αν και το επιχείρημα αυτό τροφοδοτείται περισσότερο από αντιπολιτευτική διάθεση.

Ολοι αναρωτούνται αν μπορεί να υπάρξει μια διαρκής μείωση του πληθωρισμού χωρίς η μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου να βυθιστεί στην ύφεση, έπειτα από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αξίζει να θυμηθούμε τις αιτίες: Πριν από την πανδημία ο πληθωρισμός έφθανε μετά βίας το 2%, απόλυτα υγιές για την Οικονομία. Επιταχύνθηκε όμως λόγω της αποδιοργάνωσης των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, την ώρα που τα αμερικανικά νοικοκυριά αύξαναν με μεγάλους ρυθμούς την κατανάλωσή τους. Αυτά τα προκάλεσε το κλείσιμο των παγκόσμιων αγορών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ηρθε και προστέθηκε όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκάλεσε εκτόξευση των τιμών της βενζίνης και των τροφίμων και πλέον ο πληθωρισμός σε κάθε χώρα της Δύσης εκτοξεύτηκε, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο.

Αξίζει όμως αν σημειώσουμε ότι η Οικονομία συνδέεται άμεσα και με την ψυχολογία σε μία χώρα. Και σε αυτό η αμερικανική οικονομία παραμένει πολύ δυναμική. Η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. Και η κατανάλωση, αν και μειωμένη, είναι σε καλά ποσοστά, καθώς τα κενά σε θέσεις εργασίας έχουν ανεβάσει τους μισθούς. Και παρά το γεγονός ότι αυτό συμβάλει στον πληθωρισμό, εντούτοις βοηθάει και την κατανάλωση.

Βλέπουμε ότι κάποιοι δείκτες αλληλο-αναιρούνται. Αλλά τα δομικά στοιχεία στην Οικονομία των ΗΠΑ δείχνουν στέρεα και ικανά να μην τροφοδοτήσουν μία ύφεση. Αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθήσει περισσότερο να συγκεράσει τις αγωνίες, τις ελλείψεις και την παραγωγή, τότε η Οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε ανάπτυξη. Το ευχόμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρά τις μεγαλοστομίες, τις απειλές και την προσπάθεια να εμφανίζει ότι όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με το πολεμικό του σχέδιο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να είναι για τα καλά στριμωγμένος στα πεδία των μαχών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας