x
 

Κοινωνία

Χάος, μανία, λάθη: 600 μέρες μέσα στη μεταναστευτική κρίση της Νέας Υόρκης

26 Δεκεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σχεδόν 70.000 μετανάστες στριμώχνονται σε εκατοντάδες καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Ανθρωποι που κοιμούνται στα πατώματα ή συνωστίζονται στα πεζοδρόμια στο κρύο του Δεκεμβρίου. Οικογένειες στριμωγμένες σε γιγάντιες σκηνές στην άκρη της πόλης, μίλια μακριά από σχολεία ή υπηρεσίες.

Και η Νέα Υόρκη ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το μήνα για να τους φροντίσει όλους.

Αυτό το φθινόπωρο, ένας αξιωματούχος της διοίκησης του δημάρχου Ερικ Ανταμς αναφέρθηκε στην υποχρέωση της πόλης να στεγάσει και να ταΐσει τους 500 νέους μετανάστες που εξακολουθούν να φτάνουν καθημερινά ως «το νέο μας φυσιολογικό».

Είναι ένα φυσιολογικό που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν από 18 μήνες, όταν οι μετανάστες άρχισαν να έλκονται στην πόλη σε μεγάλους αριθμούς από τα νότια σύνορα της χώρας.

Η μεταναστευτική κρίση στη Νέα Υόρκη είναι προϊόν ορισμένων παραγόντων πέρα από τον έλεγχο της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας αναταραχής, μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης που επιτρέπει στους μετανάστες να εισέλθουν σε αριθμούς ρεκόρ χωρίς να δίνει στους περισσότερους τρόπο να εργαστούν νόμιμα και ενός μοναδικού τοπικού κανόνα που απαιτεί από την πόλη να προσφέρει ένα κρεβάτι σε κάθε άστεγο.

Αλλά οι διαστάσεις του προβλήματος -το κόστος των $2,4 δισ. μέχρι στιγμής, οι σκληρές συνθήκες, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί σε καταφύγια- μπορούν επίσης να εντοπιστούν στις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν από την δημαρχία Ανταμς, σύμφωνα με τους «New York Times» σε δεκάδες συνεντεύξεων με αξιωματούχους, συνηγόρους και μετανάστες.

Καθώς η πόλη αγωνιζόταν να αυτοσχεδιάσει ένα σύστημα που έχει επεξεργαστεί περισσότερους από 150.000 ανθρώπους από πέρυσι, σκόνταψε με μυριάδες τρόπους, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν αναφερθεί ποτέ πριν.

Για το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, η πόλη απέτυχε να λάβει βασικά μέτρα για να βοηθήσει τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τα καταφύγια και να βρουν σπίτια σε μια πόλη που φημίζεται για τα υψηλά ενοίκιά της. Περίμενε ένα χρόνο για να βοηθήσει μεγάλους αριθμούς μεταναστών να υποβάλουν αίτηση ασύλου, πιθανότατα κλείνοντας μια πορεία νόμιμης απασχόλησης για χιλιάδες.

Η πόλη έχει υπογράψει περισσότερα από $2 δισ. σε συμβάσεις χωρίς προσφορά, ορισμένες με πωλητές που έχουν κατηγορηθεί για κακοποίηση μεταναστών. Εχει πληρώσει πάνω από τα διπλάσια για να στεγάσει κάθε νοικοκυριό μεταναστών από ό,τι για να στεγάσει μια άστεγη οικογένεια πριν από την κρίση.

Και ξανά και ξανά, ο κ. Ανταμς, ένας Δημοκρατικός με ευερέθιστο χαρακτήρα, φαινόταν να δυσκολεύει τη δουλειά του, επιπλήττοντας κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των οποίων ζητούσε τη βοήθεια.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι μια σειρά από καθυστερημένες απαντήσεις και ανταγωνιστικές στάσεις», είπε η Κριστίν Κουίν (Christine Quinn), επικεφαλής του μεγαλύτερου δικτύου οικογενειακών καταφυγίων της πόλης και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξιωματούχοι της πόλης σημειώνουν ότι η Νέα Υόρκη έχει δεχτεί πολύ περισσότερους μετανάστες από οποιαδήποτε μεγάλη πόλη εκτός των συνοριακών πολιτειών και ότι μόνο η Νέα Υόρκη πρέπει να τους φιλοξενεί επ’ αόριστον. Εχει εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση πάνω από το 99 τοις εκατό των περιπτώσεων.

«Ενώ όλοι μας έχουμε τεχνογνωσία στην εξυπηρέτηση μιας πτυχής αυτής της κρίσης, κανένας από εμάς δεν είναι ειδικός στη διαχείριση ενός προσφυγικού συστήματος, αυτό που κάνουμε», δήλωσε τον Οκτώβριο η Μόλι Γουάσοου Παρκ (Molly Wasow Park), επίτροπος Κοινωνικών Υπηρεσιών του δημάρχου.

Αλλά πολύ συχνά, λένε οι επικριτές, η πόλη έχει κάνει λάθη που μπορούσαν να αποφευχθούν.

Το ζεστό ανοιξιάτικο πρωινό της 13ης Απριλίου 2022, λίγο μετά τις 8 π.μ., ένα λεωφορείο στάθηκε σε μια γωνία στην Ουάσιγκτον, D.C. Οι επιβάτες βγήκαν έξω με ένα βλέμμα σαν χαμένοι, κρατώντας τους φακέλους με χαρτιά μετά από μια 26ωρη διαδρομή από τα μεξικανικά σύνορα.

Τουλάχιστον έξι άνδρες συνέχισαν στη Νέα Υόρκη, με ένα φορτηγό που προσέλαβε η Καθολική Φιλανθρωπία.

Ηταν, κατά μία έννοια, πρωτοπόροι: οι επιβάτες του πρώτου λεωφορείου μεταναστών που στάλθηκαν βόρεια από τον κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ του Τέξας ως κόλπο για να διαμαρτυρηθούν για τη συνοριακή πολιτική, και η πρώτη ομάδα αυτών των μεταναστών κατευθύνθηκε προς τη Νέα Υόρκη.

Πηγή: «Νew Υork Τimes»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ