x
 

Κοινωνία

Χαοτική παραμένει η κατάσταση στο Μπάνισκο του Κοσόβου

24 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Χαοτική παρέμενε η κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο όπου ένοπλοι άνδρες είχαν ταμπουρωθεί σε ένα μοναστήρι, ενώ νωρίς το πρωί σκοτώθηκε ένας Κοσοβάρος αστυνομικός, με την Πρίστινα να καταγγέλλει το «οργανωμένο έγκλημα που στηρίζεται από αξιωματούχους στο Βελιγράδι» και τη Σερβία και τα «ψέματα» του Κοσόβου.

Περίπου 30 ένοπλοι άνδρες είχαν ταμπουρωθεί σε ένα μοναστήρι στο Μπάνισκο και ήταν περικυκλωμένοι από την Αστυνομία, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι καλώντας τους να «παραδοθούν». Νωρίς το απόγευμα η Αστυνομία ανέφερε ότι «με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες ένας από τους δράστες σκοτώθηκε», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Στη συνέντευξή του ο Κούρτι είπε ότι οι ένοπλοι «δεν είναι πολίτες (…) αλλά επαγγελματίες, αστυνομικοί ή στρατιωτικοί που βρίσκονται μέσα και γύρω από το μοναστήρι».

Ο νόμος ορίζει ότι οι Αρχές του Κοσόβου δεν μπορούν να επέμβουν στις ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας. Εξαιρούνται οι έκτακτες συνθήκες, όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά ή ένας σεισμός.

Η KFOR, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ανέφερε ότι «είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει αν της ζητηθεί», διευκρινίζοντας ότι αρμόδια για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η κοσοβάρικη Αστυνομία.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, μια ομάδα προσκυνητών από το Νόβι Σαντ και ένας ηγούμενος βρίσκονται στο μοναστήρι. Για την ασφάλειά τους, έχουν κλειστεί στο εσωτερικό, αφού οι ένοπλοι «επιτέθηκαν στο μοναστήρι με ένα θωρακισμένο όχημα και μπήκαν διά της βίας».

Οι ταραχές συνεχίζονταν χθες από το πρωί, όταν σκοτώθηκε ένας Κοσοβάρος αστυνομικός και ένας δεύτερος τραυματίστηκε ενώ περιπολούσαν κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Σύμφωνα με την Πρίστινα, δέχτηκαν επίθεση από διάφορα σημεία με βαρέα όπλα και χειροβομβίδες. Ο Αλμπιν Κούρτι έκανε λόγο για «εγκληματική και τρομοκρατική» επίθεση, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι παρέχει οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη «στο οργανωμένο έγκλημα».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μιλήσει στις 20:00 χθες το βράδυ για «να αποκαλύψει όλα τα ψέματα του Αλμπιν Κούρτι που δημιουργεί χάος και κόλαση» στο Κόσοβο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «τη φρικτή επίθεση εναντίον αξιωματικών της Αστυνομίας στο Μπάνισκο, στο Βόρειο Κόσοβο», προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να δικαστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ