x
 

Πολιτική

Χαράτσι από την Άγκυρα για να περάσει στα χέρια της ε/κ περιουσίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πιέσεις ασκεί στο κατοχικό καθεστώς η Άγκυρα για να επισπεύσει την εξέταση και διεκπεραίωση προσφυγών Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Την ίδια ώρα, η πίεση αυτή, η οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις ασφυκτική, αφορά και την υπόδειξη προς την αποσχιστική οντότητα να ενισχύσει με ίδιους πόρους την «επιτροπή», ώστε να καταστεί βιώσιμη.

Εκείνο, που επιδιώκεται από την κατοχική πλευρά είναι η αντιμετώπιση μαζικά των προσφυγών και το ξεκαθάρισμα αυτού του ζητήματος όσο το δυνατόν συντομότερο. Είναι σαφές πως αυτό εντάσσεται στην μεγάλη προσπάθεια πλήρους τουρκοποίησης των κατεχομένων και της συστηματικής προσπάθειας για την επιβολή τετελεσμένων στο περιουσιακό. Γίνεται αντιληπτό ότι για λόγους, που μπορεί προδήλως να γίνουν αντιληπτοί, η κατοχική δύναμη φαίνεται να βιάζεται και ζητά επίσπευση των διαδικασιών, που ακολουθούνται στην «επιτροπή». Για να επιτευχθεί τούτο χρειάζονται χρήματα για τις αποζημιώσεις αλλά και πιο γρήγορες εσωτερικές διαδικασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αυτό χειρίζεται η τουρκική «πρεσβεία» και προσωπικά ο «πρέσβης», Μετίν Φεϊζίογλου. Ο τελευταίος, με εντολές του ίδιου του Ερντογάν, έχει αναλάβει και το σχεδιασμό για αξιοποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών, ειδικότερα αυτές στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ενώ έχει την εποπτεία έργων, που γίνονται από τουρκικές εταιρείες στα κατεχόμενα.

Με βάση στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής, έχουν πληρωθεί σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες 222 εκατομμύρια στερλίνες ως αποζημίωση και για την αποποίηση της περιουσίας τους. Φαίνεται δε να χρειάζονται, τουλάχιστον, άλλα τόσα για να διεκπεραιωθούν υποθέσεις που εξετάζονται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση της «επιτροπής» έχουν γίνει σειρά κινήσεων, που υποδείχθηκαν από την Άγκυρα στο κατοχικό καθεστώς.

  1. Σύσταση ταμείου, που έχει ανακοινώσει ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ziya Ozturkler, ο οποίος καθόρισε και τις πηγές των εσόδων.
  2. Είσπραξη από αγοραπωλησίες περιουσιών, που αφορούν ξένους (δεν περιλαμβάνονται οι εκ Τουρκίας). Υπολογίζεται ότι από αυτή τη διαδικασία έχουν εισπραχθεί πέραν των 6 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο έχουν γίνει πράξεις που ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Οι εισπράξεις γίνονται από τις μεταβιβάσεις μέσω του «κτηματολογίου» αλλά και επί του συμφωνητικού, το οποίο υπογράφεται.
  4. Αύξηση στη φορολογία στα κέρδη από καζίνο και γραφεία στοιχημάτων. Το 50% των κερδών κατατίθεται στην «επιτροπή».
  5. Με εγκύκλιο της «Κεντρικής Τράπεζας» θα δίνονται χαμηλότοκα δάνεια ύψους 50 εκατ. στο λεγόμενο υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύεται η «επιτροπή» εκεί και όπου χρειάζεται.

Σημειώνεται ότι στη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», που είχε υπογραφεί το 2022, περιλάμβανε πρόνοια για τροποποίηση της «νομοθεσίας» για ηλεκτρονικά παιχνίδια, ώστε ένα ποσό θα κατατίθεται στο ταμείο της «επιτροπής».

Στις σκέψεις, που έχουν συζητηθεί είναι να προσφέρουν ένα ποσό και οι σφετεριστές. Δηλαδή, όσοι κατέχουν περιουσία, που έχει «καθαρίσει» διά της διαδικασίας της «επιτροπής», δεν θα ανήκει δηλαδή στον Ελληνοκύπριο, ο χρήστης να καλείται να δίνει το 1/3 της αξίας. Τούτο τέθηκε, αλλά δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει.

Βαθιά στην τσέπη

Είναι προφανές πως η κατοχική δύναμη ναι μεν θέλει να επισπευτούν οι διαδικασίες, θα συνεχίσει να καταθέτει κάποια χρήματα στο ταμείο, αλλά επιμένει πως και το παράνομο καθεστώς θα πρέπει να συμβάλει σημαντικά. Εξ ου και έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης. Είναι δε προφανές πως μέσω φορολογίας, τα χρήματα θα εισπράττονται βασικά από συναλλαγές με ξένους και από τυχερά παιχνίδια, από τον τζόγο ηλεκτρονικό και μη.

Από τον περασμένο Ιανουάριο η αποσχιστική οντότητα έχει παραχωρήσει σε 1913 αλλοδαπούς άδεια αγοράς ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε μια απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο φύλλο της «επίσημης εφημερίδας», παραχωρήθηκε άδεια σε 351 αλλοδαπούς σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών. Εξ αυτών οι 326 είναι εκ Τουρκίας και οι υπόλοιποι πολίτες τρίτων χωρών. Σημειώνεται πως στην «επιτροπή» αναφέρθηκε και ο Ερσίν Τατάρ, στο σημείωμα που είχε στείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και περιλήφθηκε ως παράρτημα στην τελευταία έκθεση του για το Κυπριακό («καλές υπηρεσίες»), στις 3 Ιανουαρίου 2024. Αναφέρθηκε σε 486 προσφυγές Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Η Άγκυρα για προφανείς λόγους θέλει να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι υποθέσεις της περιοχής αυτής, ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί εποικισμού της περιοχής.

Ανεξαρτήτως πως θα προχωρήσει κι αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας, είναι σαφές πως η πολιτική διάσταση, που είναι η σημαντικότερη, έχει να κάνει με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι αφορούν την τουρκοποίηση των ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα. Να υπάρξει αποποίηση του δικαιώματος. Εντάσσεται σε μια λογική πλήρους και με συναίνεση εθνοκάθαρσης. Το εργαλείο της «επιτροπής» αξιοποιείται μεν αλλά, όπως αναφέρεται, θα «πετάξει» εάν μπει «ζεστό χρήμα» στο ταμείο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ