x
 

Κοινωνία

Χάρης Α. Ανδρικόπουλος: Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει

Γεννήθηκε στην πόλη των Αθηνών. Εκεί έζησε και τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μετέπειτα, λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του πατέρα του, καθώς ήταν αξιωματικός στην Ελληνική Αστυνομία, στην οποία διετέλεσε και Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., οδηγήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πάτρα, μια πόλη για την οποία τρέφει μεγάλη αγάπη. Παρόλα αυτά, οι ρίζες του πάντοτε έλκονταν πίσω στην Αθήνα όπου αποφάσισε να ξεκινήσει την καριέρα του και να εγκατασταθεί οριστικά.

Οι σπουδές του αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της πορείας του και αντικατοπτρίζουν το πάθος και τις αξίες που τον οδήγησαν στην επαγγελματική του εξέλιξη. Από παιδί είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και δη την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία κάτι που τον ώθησε να λάβει το πρώτο του πτυχίο στη Φιλολογία, από τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέσα από τη μελέτη της λογοτεχνίας, της γλώσσας και του πολιτισμού, ανέπτυξε την ικανότητά του να αναλύει, να ερμηνεύει και να επικοινωνεί με αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, η επιθυμία του να εξερευνήσει και άλλους τομείς τον οδήγησε στη Νομική επιστήμη. Ετσι έχοντας αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κύπρο, άνοιξε νέους ορίζοντες και του δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί με ποικίλα νομικά ζητήματα της ελληνικής δικαιοσύνης, που απασχολούν την κοινωνία.

Περαιτέρω η επιθυμία του για εξειδίκευση τον οδήγησε να διδαχθεί μαθήματα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος της Νομικής Αθηνών, με επίκεντρο τον τομέα του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και της Διαιτησίας. Εν συνεχεία φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, στον τομέα του Τραπεζικού και Χρηματοοικονομικού δικαίου (M.Sc. in Banking and Financial Law). Τέλος, πιστοποιήθηκε ως Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Accredited Mediator).

Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε από φοιτητής ήδη, όπου παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή, εργαζόταν στο Νομικό τμήμα της πολυεθνικής εταιρείας FBS, με δραστηριότητα μεταξύ Ντουμπάι και Λευκωσίας. Μετέπειτα συνέχισε ως ασκούμενος δικηγόρος σε κορυφαία δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, όπου απέκτησε μια πολύτιμη εμπειρία στη νομική πρακτική. Ακολούθησε η μετέπειτα μετάβασή του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και στην Εθνική Ασφαλιστική, όπου εργαζόμενος ανέπτυξε περαιτέρω τις γνώσεις του στο χρηματοοικονομικό τομέα. Ωστόσο, η πιο σημαντική στιγμή στην επαγγελματική του πορεία ήταν η απόφασή του να ανοίξει το δικό του δικηγορικό γραφείο «Andrikopoulos & Associates Law office».

Κύριε Ανδρικόπουλε, ποιες είναι οι πιο κοινές περιπτώσεις που αναλαμβάνει το γραφείο σας και ενδεχομένως ένας ομογενής μπορεί να χρειαστεί;

Το δικηγορικό μας γραφείο παρέχει εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες σε πελάτες εντός και εκτός Ελλάδας. Με πείρα και εξειδίκευση σε διάφορους τομείς του ελληνικού δικαίου, διακρινόμαστε για τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πελατών μας. Η κύρια ενασχόληση του γραφείου αφορά στο Δίκαιο Ακινήτων, το Κληρονομικό δίκαιο, το Εμπορικό δίκαιο, το Τραπεζικό Δίκαιο καθώς και τη διαδικασία έκδοσης Golden Visa.

Αναλαμβάνουμε μια ευρεία γκάμα υποθέσεων, περιλαμβάνοντας ενδεικτικά σε αποδοχές κληρονομιάς, αποποιήσεις, κτηματολόγιο, συντάξεις, στρατολογικά ζητήματα και πολλά άλλα. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται με προσοχή στη λεπτομέρεια και εξειδίκευση, δίνοντας έμφαση στην ατομική προσέγγιση και την ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη.

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την Ομογένεια;

Λόγω του ότι είχα συγγενείς μου στην Ελληνική Διασπορά, βίωσα από νεαρή ηλικία τη δυσκολία των ομογενών μας να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους στην Ελλάδα, κυρίως λόγω του δαιδαλώδους νομικού συστήματος της χώρας μας αλλά και της τεράστιας γραφειοκρατίας. Ετσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου και τις σχέσεις που είχα αναπτύξει, για να προσφέρω νομικές υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού και των ομογενών.

Γιατί είναι σημαντικό κάποιος ομογενής να περάσει από το Κτηματολόγιο την όποια ακίνητη περιουσία διαθέτει στην Ελλάδα; Το γραφείο σας αναλαμβάνει όλη την διαδικασία;

Είμαστε στο ευτυχές σημείο, να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου στις περισσότερες περιοχές της Επικράτειας, ενώ όσες έχουν απομείνει είναι ήδη σε τελικά στάδια Κτηματογράφησης και οδεύουν προς την τελική ευθεία της λειτουργίας τους ως Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι αδρανοποιείται πια το βραδυκίνητο Υποθηκοφυλακείο, με τις ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και την τεράστια δυσκολία ανεύρεσης τίτλων ιδιοκτησίας, οι οποίοι φυλάσσονταν σε εκτυπωμένη μορφή, με αποτέλεσμα τα έγγραφα πολλές φορές να καταστρέφονται ή να χάνονται. Πλέον, με το Κτηματολόγιο και την ψηφιοποίηση της Διακυβέρνησης του κράτους μας, τα πάντα τηρούνται σε ηλεκτρονικά αρχεία στον ιστότοπο του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ο οποίος είναι ενιαίος για το σύνολο της επικράτειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε, από την άνεση του σπιτιού του, ακόμη κι αν δε βρίσκεται στην Ελλάδα, μπορεί μέσω του μοναδικού κωδικού ακινήτου (ΚΑΕΚ) που του δίδεται κατόπιν της εισαγωγής της ακίνητης περιουσίας του στην κτηματογράφηση, να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που τον αφορούν, οι οποίες θα εμφαίνονται αρχικά ως εκκρεμείς αιτήσεις και στη συνέχεια ως την αντίστοιχη πράξη που αφορά στο ακίνητο. Αλλωστε οι αγοραπωλησίες, οι δωρεές καθώς και λοιπά εμπράγματα δικαιώματα, αλλά και τα κληρονομικά θέματα διαδοχής ή δικαστικών διεκδικήσεων, εμφαίνονται πλήρως κάτω από το εκάστοτε ΚΑΕΚ, μαζί με τα έγγραφα που τα συνοδεύουν. Ετσι κάθε Ελληνας, είτε διαβιοί στη χώρα, είτε είναι μέρος της ομογένειάς μας, μπορεί να έχει την πλήρη επίβλεψη και έλεγχο της περιουσίας του, και συνεπώς να επεμβαίνει άμεσα σε συνεννόηση με τον δικηγόρο του στην Ελλάδα, για τη διαφύλαξή της και τη διευθέτηση των υποθέσεών του.

Το δικηγορικό μας γραφείο εξυπακούεται ότι αναλαμβάνει πλήρως όλες τις ενέργειες που αφορούν Κτηματολόγιο σε λειτουργία είτε υπό Κτηματογράφηση, καθώς η όλη διαδικασία είναι κατεξοχήν η ναυαρχίδα του Δικαίου Ακινήτων, χωρίς φυσικά κανέναν τοπικό περιορισμό, αναφορικά με την περιοχή που βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο. Συνεπώς με μεγάλη χαρά αναλαμβάνουμε αντίστοιχες υποθέσεις και των ομογενών μας.

Ποια είναι τα συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας κάτοικος του εξωτερικού;

Τα κυριότερα θέματα που μου έρχονται άμεσα κατά νου είναι ιδίως τα κληρονομικά, κυρίως σε ό,τι αφορά προθεσμίες αποποίησης κληρονομιάς, αλλά φυσικά και θέματα χρησικτησιών σε περιουσίες Ελλήνων, που έφυγαν πριν χρόνια από τη χώρα σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, και τα ακίνητά τους έμειναν απροστάτευτα.

Η έλλειψη ενημέρωσης είναι ένα καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Ελληνες κάτοικοι στο εξωτερικό και ομογενείς. Η έλλειψη κατανόησης των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες δυσκολίες και προβλήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε θέματα όπως οι φορολογικές υποθέσεις, η κληρονομική διαδικασία, η νομική προστασία και η πρόσβαση σε κοινωνικά προνόμια όπως οι συντάξεις. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, είναι αναγκαίο να υπάρχει ευρύτερη ενημέρωση, κάτι που αναλαμβάνει επιτυχώς το γραφείο μας, μέσω της νομικής καθοδήγησης που προσφέρουμε.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως νέος δικηγόρος;

Βασική πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και προσωπικό μου στοίχημα, είναι να επιτύχει το όραμα μου ως προς το δικηγορικό γραφείο μας, αφενός ως ανεξάρτητη υπόσταση, αφετέρου ως βασικού συνεργάτη της εταιρείας Global Hellenic Link (G.H.L.) , η οποία όπως προδίδει και το όνομά της, αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ της Πατρίδας μας και της Ομογένειας. Οραμά μου είναι το δικηγορικό μας γραφείο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Ομογένειας, σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, όπου οι πελάτες μας θα αισθάνονται ότι έχουν έναν εταίρο που τους κατανοεί, καθοδηγεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους και όχι να είμαστε απλά μια απρόσωπη υπηρεσία.

Ενα ευρύ δίκτυο καταρτισμένων επιστημόνων της GHL (www.ghl.com.gr), όπως Μηχανικοί (Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Δασολόγοι κ.ο.κ.), Λογιστές και Φοροτεχνικοί Σύμβουλοι, καθώς και Εκτιμητές και Σύμβουλοι Ακινήτων, πλαισιώνουν το νομικό μου έργο, καθιστώντας έτσι το αποτέλεσμα άμεσο και επιτυχές, για να μπορέσει να συνδράμει κάθε πελάτη που επιλέγει τις υπηρεσίες του γραφείου μας, όπως άλλωστε συμβαίνει με επιτυχία τα τελευταία έτη.

Τα -πολλές φορές- σύνθετα νομικά θέματα των πελατών μας, έχουν συμβάλλει τόσο στη δημιουργία αρχείου case study (κάτι που καθιστά το μελλοντικό μας έργο σαφώς ταχύτερο), όσο όμως και στον τρόπο που λειτουργούμε ως επαγγελματίες, καταφέρνοντας πάντα να τηρούμε τις ισορροπίες και να προσφέρουμε την πιο αποτελεσματική νομική λύση στις υποθέσεις των πελατών μας.

 Πού βρίσκεται το γραφείο σας ;

Το γραφείο μας βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αττικής, ήτοι στο Χαλάνδρι (Αγ. Παρασκευής 128) (www.andrikopouloslaw.gr). Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, έγινε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας, καθότι είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο, δεδομένου ότι είναι ακριβώς δίπλα στο μετρό (στάση Αγία Παρασκευή) και υπάρχει χώρος στάθμευσης.

 Ποιο είναι το όραμά σας για την Ελλάδα ;

Θέλω να δω τη Χώρα μου να φτάνει ψηλά, εκεί που τα ιδανικά και τα ιδεώδη της οδήγησαν την υφήλιο στην εξέλιξη. Η Ελλάδα αξίζει τα καλύτερα, καθώς είναι μια χώρα που είναι ευλογημένη από πολλές απόψεις. Το στρατηγικό της σημείο στο χάρτη την έχει καταστήσει υπερδύναμη στη Ναυτιλία. Επιπλέον, η ευφορία των εδαφών της και η εφαρμογή νέων τεχνοτροπιών, σταδιακά θα επαναφέρουν τη χώρα στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων. Τέλος, η μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει και πάλι το real estate στη χώρα έχει αρχίσει να την καταστεί στρατηγικό προορισμό επενδύσεων από ξένους επενδυτές. Δικός μου στόχος είναι να βοηθήσω με κάθε μου δύναμη προς αυτή την κατεύθυνση, και μέσω της δουλειάς μου, να προσφέρω τέτοιες ευκαιρίες και στους εν δυνάμει πελάτες μου, καθώς λόγω του εύρους γνωριμιών και συνεργασίας με επιστήμονες και ειδικούς αυτού του κλάδου και των επί μέρους του, διαθέτω πάντα την πληροφορία συνδυαστικά με τρόπους υλοποίησης και διάνθισής της, ώστε να αποφέρει τους μέγιστους καρπούς. Μετά από την πολυετή αντοχή και υπομονή που επέδειξε κατά την κρίση ο ελληνικός λαός, είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την ποιητική του συλλογή (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ) υπό τον τίτλο «Νυκταλγία» παρουσιάζει ο ποιητής Πέτρος Βασιλάκος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ