x
 

Οικονομία

Χαριστική βολή στον κυπριακό τουρισμό η καραντίνα από τη Βρετανία

02 Νοεμβρίου 2020

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τελειωτικό χτύπημα για τον κυπριακό τουρισμό αποτελεί η απόφαση της Βρετανίας να επιβάλει την υποχρέωση αυτοαπομόνωσης για 14 ημέρες σε ταξιδιώτες που πετούν από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που επέφερε στον άλλοτε «στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας» η επέλαση του κορωνοϊού, οι εδώ τουριστικοί φορείς ευελπιστούσαν ότι θα μπορούσαν να «πιαστούν» έστω και λίγο από το «κλαράκι» του χειμερινού τουρισμού, καθώς υπήρχε διάθεση και επιθυμία για χειμερινές διακοπές στο νησί από δυνητικούς Βρετανούς τουρίστες.

Η εν λόγω εξέλιξη, ωστόσο, έρχεται να ανατρέψει και τις τελευταίες ελπίδες, επιβεβαιώνοντας, όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά από πρόσωπα που ασχολούνται με τον τουρισμό, ότι «ήδη βιώνουμε το χειρότερο σενάριο».

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολή μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, ήδη κάποιοι ξενοδόχοι άρχισαν να παίρνουνε ακυρώσεις», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τονίζοντας πως πλέον ανατρέπονται τα όποια σχέδια υπήρχαν από πλευράς της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

«Φαίνεται ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, οι ξένοι tour operators ενημερώνουν τους πελάτες τους να μην ταξιδέψουν στο νησί μας, προσφέροντας τους εναλλακτικά άλλους προορισμούς για διακοπές», πρόσθεσε ο κ. Ρουσουνίδης.

Το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η εν λόγω εξέλιξη είναι ορατό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 50% της επιβατικής κίνησης από και προς την Κύπρο το τελευταίο διάστημα, αφορούσε πτήσεις από και προς τη Βρετανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, από την 1η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία η Βρετανία εντάχθηκε στην κατηγορία Β’ της Κύπρου, μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου ταξίδεψαν από τη Βρετανία με προορισμό τα κυπριακά αεροδρόμια και αντίστροφα:

Τον Αύγουστο 74,521 επιβάτες (44,634 αφίξεις/29,887 αναχωρήσεις)

Τον Σεπτέμβριο 116,621 επιβάτες  (54,990 αφίξεις/61,631 αναχωρήσεις)

Από την 1η μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου ταξίδεψαν συνολικά 117,114 επιβάτες (59,923 αφίξεις/57,191 αναχωρήσεις).

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η Βρετανία αποτελεί τη μια από τις δύο μεγάλες αγορές, από τις οποίες η Κύπρος αντλεί τουρισμό.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το μέλλον των ξενοδοχείων που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά (περίπου το 35% παγκύπρια), αξιοποιώντας και τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι περισσότερο του 50% αυτών των μονάδων θα κλείσουν πριν τα τέλη του μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τις μισθολογικές απολαβές των κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων, ανά κλίμακα και βαθμίδα, ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ