x
 

Υγεία

Χειμώνας: Ετοιμάστε το δέρμα σας, την ασπίδα του οργανισμού και τον θερμοστάτη του σώματος

Μια συζήτηση με τον Αβραμίδη Γεώργιο MD, PhD Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Διδάκτορα Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το δέρμα εκτίθεται πιο συχνά σε ξηρό αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, οδηγώντας σε απώλεια της υγρασίας από την επιφάνεια του δέρματος και ταχύτερη εμφάνιση ξηρότητας. Ο «Ε.Κ.» συνομίλησε με τον Γιώργο Αβραμίδη, Δερματολόγο και Διδάκτορα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο  Κρήτης, για το τι προκαλεί προβλήματα στο δέρμα τον χειμώνα και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το δέρμα  είναι γνωστό ότι είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος με συνολικό εμβαδόν περίπου δύο τετραγωνικά μέτρα. Μέσω των αισθητικών υποδοχέων του αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον γύρω μας και μοιραία  υφίσταται τις διάφορες μεταβολές του. Κάτω από  το ανώτερο προστατευτικό κάλυμμα του δέρματος, την επιδερμίδα, βρίσκεται το χόριο. Εκεί υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο ελαστικών ινών, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων που το διασχίζουν. Τα αιμοφόρα αγγεία του χορίου ρυθμίζουν τη θερμική ισορροπία του σώματος. Το δέρμα αποτελεί ένα δυναμικό όργανο που αντικαθίσταται συνεχώς σε μία περίοδο περίπου 28 ημερών  και μπορεί να χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να εμφανιστούν ή να υποχωρήσουν οι αλλαγές που σχετίζονται με την υγεία μας. Αξίζει  λοιπόν να αφιερώνετε χρόνο σε τακτική βάση για να εξετάζετε την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματός σας κυρίως τις κρύες μέρες της χειμερινής περιόδου.

Πώς το κρύο επηρεάζει το δέρμα;

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολλές φορές ιδιαίτερα χαμηλή με αποτέλεσμα το δέρμα μας να καταπονείται και να αντιδρά κυρίως με ερυθρότητα, κνησμό και ξηρότητα.

Η σημαντικότερη αιτία είναι η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία που οδηγούν σε ξηρό αέρα που αφυδατώνει το δέρμα.

Δερμα

Ενας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι  απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας μεταξύ θερμαινόμενων χώρων και κρύου εξωτερικού περιβάλλοντος. Η γρήγορη συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος προκαλεί έντονη ερυθρότητα και ερεθισμούς.

Οι ιώσεις του χειμώνα καταπονούν εξίσου το σώμα αλλά και το δέρμα μας με απολέπιση, αφυδάτωση και γενικότερη κακουχία.

Δεν ξεχνάμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες βλάπτουν ακόμη και τα μαλλιά. Ο παγωμένος αέρας σε συνδυασμό με τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων περιορίζουν την υγρασία της τρίχας με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται ξηρά.

Ενα ακόμη πρόβλημα του κρύου κλίματος είναι η έξαρση των ήδη εγκατεστημένων χρόνιων παθήσεων του δέρματος όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση, ο απλός έρπης, η ροδόχρους νόσος, η ακμή, αλλά και διάφορα ρευματολογικά νοσήματα όπως η Νόσος Raynaud και οι κρυοσφαιριναιμίες.

Αλλες όχι και τόσο σπάνιες συνέπειες του κρύου στο δέρμα μας είναι τα κρυοπαγήματα, όταν κάποιος εκτίθεται παρατεταμένα σε θερμοκρασίες κάτω των 0o C και υπάρχει μειωμένη ροή αίματος στους εκτιθέμενους ιστούς κυρίως των κάτω άκρων. Οι χείμετλες, εντοπισμένες επώδυνες φλεγμονώδεις βλάβες στα δάχτυλα κάτω και άνω άκρων. Η αλλεργική κνίδωση από το ψύχος που εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά με πομφούς (φουσκώματα σαν τσιμπήματα) σε όλο το σώμα ως αντίδραση στον κρύο αέρα ή το κρύο νερό. Το φαινόμενο  Raynaud με μούδιασμα, πόνο και αλλαγή χρώματος των δακτύλων.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του κρύου στο δέρμα μας;

Χαμηλώστε τον θερμοστάτη του σπιτιού

εξανθηματα

Ενα από τα βασικότερα μέτρα είναι να μην βρισκόμαστε σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία και επομένως με χαμηλή υγρασία. Χαμηλώνουμε λοιπόν τον θερμοστάτη στο σπίτι μας ώστε να μην μειωθεί περισσότερο η υγρασία και να αποφύγουμε την επιβλαβή ξηρότητα. Ας φορέσουμε μέσα στο σπίτι ζεστότερα ρούχα αλλά και ζεστά κλινοσκεπάσματα ώστε να έχουμε και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Οχι καυτό μπάνιο και χωρίς υδρατμούς

Το ίδιο ισχύει με το μπάνιο και γενικά το πλύσιμο του σώματος, του προσώπου και των χεριών που θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό, ποτέ με καυτό. Ακόμη και η διάρκεια του μπάνιου μας θα πρέπει να είναι σύντομη με όσο το δυνατόν λιγότερους ατμούς στον χώρο.

Ζεστό ντύσιμο

Σε εξωτερικούς χώρους προστατέψτε το σώμα σας κατάλληλα κυρίως με ισοθερμικά ρούχα έτσι ώστε να σκεπάζουν όσο γίνεται περισσότερη έκταση του ακάλυπτου δέρματος. Σκούφοι, γάντια, κασκόλ όχι μόνο θα μας προστατεύσουν από το ισχυρό ψύχος αλλά θα συγκρατήσουν και την πολύτιμη υγρασία του σώματος.

Αντηλιακή προστασία

Τα χειρότερα εγκαύματα είναι αυτά που προκαλούνται συνδυαστικά από τον ήλιο και την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας από το χιόνι. Απαραίτητο λοιπόν το αντηλιακό κυρίως τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες όταν μεγάλο ποσοστό υπεριώδους ακτινοβολίας συνεχίζει να διαπερνά την γήινη ατμόσφαιρα.

Ενυδάτωση

Η υγρασία λοιπόν είναι τόσο βασική στο κρύο που θα πρέπει να την ενισχύουμε με τις κατάλληλες ενυδατικές κρέμες κυρίως στα εκτιθέμενα σημεία του σώματος, το πρόσωπο και τα χέρια μας. Η εφαρμογή αμέσως μετά το μπάνιο αιχμαλωτίζει καλύτερα την επιφανειακή υγρασία του δέρματος. Πρέπει να στραφούμε σε κρέμες με πιο πλούσιες συνθέσεις που περιέχουν βιταμίνη Ε, υαλουρονικό  οξύ, πανθενόλη και ουρία.

Μαλλιά και χείλια

Φροντίδα χρειάζονται και τα μαλλιά μας. Δεν πρέπει να παραλείπουμε την ενυδάτωση της τρίχας με κάποιο έλαιο ή με μια μάσκα μαλλιών. Το ίδιο ισχύει και για τα χείλη και την πρόληψη του σκασίματός τους. Απαραίτητα είναι τα βάλσαμα χειλιών με συνδυασμό ελαίων, βούτυρο καριτέ, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε. Τον χειμώνα οφείλουμε να πλενόμαστε με ήπια καθαριστικά και υγρά σαπούνια ώστε να μην προκαλούν περισσότερη αφυδάτωση αλλά ακόμη και να ενυδατώνουν.

Διατροφή και ενυδάτωση του οργανισμού

Το δέρμα πρέπει να προστατεύεται από το κρύο και από μέσα. Η βιταμίνη Ε προστατεύει την υγρασία των κυττάρων και βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου. Πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, η πέστροφα, οι κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια. Εξίσου σημαντική είναι και η επαρκής κατανάλωση νερού κυρίως τώρα τον χειμώνα που το αίσθημα της δίψας δεν είναι τόσο έντονο. Επίσης, θα πρέπει να περιοριστεί το αλκοόλ και η καφεΐνη διότι προκαλούν διούρηση και αυτή με τη σειρά της αφυδάτωση.

Αλλες ουσίες που ενισχύουν την άμυνα της επιδερμίδας είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που εμπεριέχονται στα καρύδια, το ελαιόλαδο, τη βρώμη, τον σολομό, τα λαχανικά, και τα εσπεριδοειδή.

Η περιποίηση του δέρματος δεν είναι θέμα εποχής. Οφείλουμε όλο τον χρόνο να προσφέρουμε στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, την κατάλληλη προσοχή. Ενα υγιές δέρμα όχι μόνο μας προστατεύει αλλά και μας ομορφαίνει.

Πληροφορίες: email: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει αθόρυβα τον εγκέφαλο πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και τώρα οι επιστήμονες έχουν νέες ενδείξεις σχετικά με την καθοριστική αλληλουχία αυτών των αλλαγών - ένα εν δυνάμει «παράθυρο» για να παρέμβουν μια μέρα, σημειώνει δημοσίευμα του «Associated Press».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ