x
 

Εκκλησία

Χειροθεσία Πνευματικού στον Ναό Αγίων Πάντων Σύδνεϋ

15 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΔΝΕΫ. Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου, Απόδοση της εορτής των Αγίων Θεοφανίων και μνήμη του Αγίου Πλάτωνος του Ιερομάρτυρος, πρώτου Επισκόπου της Εσθονίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στο προάστιο Belmore του Σύδνεϋ. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, χειροθέτησε σε Πνευματικό τον π. Δημήτριο Παπαοικονόμου, συνεφημέριο του Ιερατικού Προϊσταμένου του Ναού, π. Χρήστου Τριανταφύλλου.

Ακολούθως, ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου παρουσιάζεται ο Χριστός να επαναλαμβάνει τη διδασκαλία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που καλούσε τον λαό να μετανοήσει. Επισήμανε πως δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο κήρυγμα του Κυρίου αφορούσε στη μετάνοια. Και τούτο, διότι η μετάνοια σηματοδοτεί τη μεταστροφή μας και την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Ο κατάμεστος ιερός ναός των Αγίων Πάντων στο Σύδνεϋ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Απευθυνόμενος, στη συνέχεια, στον π. Δημήτριο, ο Αρχιεπίσκοπος τον συμβούλεψε για το νέο λειτούργημα που του αναθέτει η Εκκλησία, να δέχεται τις εξομολογήσεις των ανθρώπων και να τους συνοδεύει στο ευλογημένο μονοπάτι της μετανοίας. Τον προέτρεψε να ακούει με προσοχή, να κατανοεί και να σέβεται τις δοκιμασίες και τις περιπέτειες που βιώνει κάθε πιστός, ο οποίος προσέρχεται στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, και να ενεργεί πάντοτε με γνώμονα και σκοπό την ανάπαυση και απελευθέρωση της ψυχής του εξομολογούμενου. «Οταν έρχεται να εξομολογηθεί ένας άνθρωπος, να τον ακούς με πολλή προσοχή», τόνισε και συνέχισε: «Εσύ έχεις την εξουσία να συγχωρήσεις ή να μην συγχωρήσεις. Εχεις την εξουσία να δεσμεύσεις ή να λύσεις τις αμαρτίες των ανθρώπων. Δε θέλω να σου πω τι θα κάνεις, το αφήνω στην κρίση σου. Ομως θα πω τι κάνω εγώ. Προσπαθώ να λύνω τις αμαρτίες των ανθρώπων, ποτέ δεν τους δεσμεύω. Προτιμώ να φύγει ένας άνθρωπος από την εξομολόγηση με ανάλαφρη καρδιά και με ένα όμορφο χαμόγελο στο πρόσωπό του, παρά να φύγει με το κεφάλι σκυμμένο και έχοντας ένα σωρό σκέψεις και λογισμούς».

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε πως στην εποχή μας η κοινωνία ωθεί ποικιλοτρόπως τους ανθρώπους να νιώθουν ενοχές για πράξεις ή παραλείψεις τους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο στο οποίο οφείλει να απαντήσει η Εκκλησία, όπως επισήμανε, απαλλάσσοντας τις ψυχές των ανθρώπων από τα ενοχικά βάρη. «Κάνε την ψυχή κάθε ανθρώπου να είναι ελεύθερη και να πετάξει στον ουρανό, να φτάσει στον Χριστό», παρότρυνε χαρακτηριστικά τον νέο Πνευματικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μοναχοπαίδι του Aγγελου και της Συρίγας γεννιέται στην Αθήνα το 1522.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ