x
 

Πολιτική

Χωρίς αναγνώριση δεν δέχεται να δει τον Πρόεδρο ο Τατάρ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Είναι ευθύνη των δύο ηγετών να ακούσουν την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών για πρόοδο, είπε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν μετά την τετ α τετ συνάντησή της με τον Προέδρο Χριστοδουλίδη. Λίγη ώρα μετά, ο Τατάρ δήλωσε ότι χωρίς να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της κατοχικής πλευράς, δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η κ. Ολγκίν, πάντως, τόσο μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και όσο και μετά που είδε τον Τατάρ ανέφερε ότι «ελπίζω ότι οι ηγέτες ακούνε τον κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, και νομίζω ότι είναι ευθύνη των ηγετών και για αυτό προσπαθώ, να συνεχίσω να εργάζομαι, γι’ αυτό το κοινό έδαφος».

Κήρυξε λήξη ο Τατάρ

Χωρίς κοινό έδαφος δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τατάρ μετά τη συνάντηση που είχε με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. «Αυτό ακριβώς σημαίνει η πολιτική μας, και γι’ αυτό είναι σημαντικό (η κ. Ολκγίν) να αποδώσει σημασία σε όλες αυτές τις ευαισθησίες στην έκθεση που θα συντάξει», είπε.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του για την επίλυση του Κυπριακού και στους όρους του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Συνεχίζοντας ο κ. Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στην κ. Ολγκίν «ότι είμαστε αμετακίνητοι σε αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Στις 5 Ιουλίου 2024, θα έχουν περάσει έξι μήνες. Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Τι είπαμε εμείς; Ζητήσαμε κυρίαρχη ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Για να ικανοποιηθούν αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα. Η κυριαρχία μας πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια».

Απαντώντας έμμεσα και στην κ. Ολγκίν η οποία είχε κάνει αναφορά σε δηλώσεις της στην κοινωνία των πολιτών, ο κ. Τατάρ είπε ότι «ορισμένες ΜΚΟ εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά αυτές δεσμεύουν μόνο τις ίδιες. Εμάς μας δεσμεύει το κράτος μας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ο αγώνας του λαού μας, οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

Η προσδοκία του, είπε, είναι η κ. Ολγκίν «να αναλύσει διεξοδικά στην έκθεσή της όλα όσα έχει βιώσει η Κύπρος τα τελευταία 50 χρόνια και να τα συμπεριλάβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Εύχομαι να συμπεριλάβει όλα αυτά στην έκθεσή της, να αναδείξει τις αδικίες που έχουν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι και πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, εκμεταλλευόμενη τη θέση της, αποτελεί ουσιαστικά την κύρια αιτία της έλλειψης λύσης στην Κύπρο», κατέληξε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εξέφρασε την ελπίδα όπως καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις δηλώσεις της η κ. Ολγκίν εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το κοινό έδαφος «είναι στην κοινωνία των πολιτών», αλλά ότι θα πρέπει «να πάμε στους ηγέτες και να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν προς τα εμπρός».

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο εάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες, η κ. Ολγκίν απάντησε «φυσικά» και ότι συζήτησε μαζί του για όλες τις συναντήσεις της στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και την Ευρώπη και μίλησε μαζί του για πολλά θέματα.

Αναφερόμενη στις επαφές της σε Ευρώπη, Μόσχα και Ουάσιγκτον, η κ. Ολγκίν σημείωσε επίσης ότι μετέφερε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια διαρκή λύση του Κυπριακού.

«Ελπίζω λοιπόν οι ηγέτες να δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας» για επίτευξη προόδου, είπε.

Επανέλαβε ότι συνεχίζει να εργάζεται, σημειώνοντας ότι επιτελεί διπλωματικό έργο και δεν θα ήθελε να πει περισσότερα για αυτό.

Ερωτηθείς αν η προσωπική απεσταλμένη ενημέρωσε για την αντίδραση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της. «Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η φόρμουλα των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων είναι ιδέα της κ. Ολγκίν ή αν είναι κάτι που ζήτησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, είναι μια φόρμουλα, μια σύνθεση που είναι προφανώς πιο ωφέλιμη στο να μπορέσει να υπάρξει αυτή η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την επίτευξη του κοινού στόχου ΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σημαντική επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ