x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χωρίς αντίπαλο

Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός και απελθών πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτει περισσή ευφράδεια.

Σε ποιο βαθμό χρησιμοποίησε το προσόν του αυτό για το καλό της παράταξής του και της Ελλάδος είναι ερώτημα, η απάντηση προς το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση αλλά και την κοινή λογική του κάθε ενός από μας.

Οι λίγες όμως δημόσιες εμφανίσεις του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός του και ειδικότερα οι δύο πρόσφατες στο συνέδριο της Καθημερινής για τη Δημοκρατία και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν αξιοσημείωτες.

Η πρώτη εξ αυτών, που δεν θα απασχολήσει τη στήλη μας, περιείχε μια ομολογουμένως όχι συνήθη αυτοκριτική του κ. Τσίπρα για την εποχή της διακυβέρνησής του.

Η δεύτερη περιέλαβε μια σημαντική αποστροφή του σχετικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ελεύθερη απόδοση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβερνητική παράταξη ακόμη και εάν στις εκλογές αυτές αγωνιστεί χωρίς αντίπαλο, κινδυνεύει να έλθει δεύτερη.

Ευφάνταστη διατύπωση, η οποία σε λίγες λέξεις συνοψίζει μια σημαντική δόση αλήθειας.

Από τον πρώτο έμμεσο υπαινιγμό ενός ενεργού ακόμη ηγετικού στελέχους της Αριστεράς, είναι έκδηλο ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να θεωρεί τα δύο μείζονα κόμματα, του «δημοκρατικού» τόξου, ικανά να αντιπαραθέσουν αξιόπιστη αντίσταση πολύ δε λιγότερο να απειλήσουν το κυβερνών κόμμα.

Περαιτέρω, η ευφυής παραδοξολογία του ότι μια πλειοψηφούσα πολιτική δύναμη κινδυνεύει να έλθει δεύτερη σε προεκλογική εκστρατεία ακόμη και χωρίς άλλο αντίπαλο, περιέχει μια ουσιαστική διαπίστωση και αναφέρεται σε μια δυσάρεστη για το κυβερνών κόμμα προοπτική.

Διότι δεν είναι ανακριβές ότι, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, η κυβέρνηση, μέχρι ενός σημείου, άφησε να της γλιστρήσει από τα χέρια η πρωτοβουλία σε έναν αριθμό θεμάτων. Τα οποία, εκτός από τον ετεροχρονισμό τους σε ό,τι αφορά τον πρότερο χρόνο που έλαβαν χώρα, δεν μπορούν να συγκριθούν σε μέγεθος και εθνική σημασία με άλλα μείζονα ζητήματα.

Παρόλο που η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν πολλοίς στον λαϊκισμό και την τοξικότητα που μετέρχονται οι κυβερνητικοί αντίπαλοι, τούτο δεν παύει να συνιστά μια υπαρκτή αιτία φθοράς και υπονόμευσης του μέχρι τούδε κυβερνητικού έργου.

Αλλωστε, μέχρι σήμερα, το κυβερνητικό έργο λόγω και του έκδηλου μεταρρυθμιστικού του χαρακτήρα προσφέρεται έτσι κι αλλιώς σε αντιδράσεις και αμφισβητήσεις παρ’ όλη την αναγκαιότητά του για την πρόοδο και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Ιδού λοιπόν μια σημαντική αναφορά του πρώην πρωθυπουργού η οποία θα μπορούσε να ληφθεί σοβαρά υπόψη ώστε η παραδοξολογία του να μη γίνει τελικά πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση, που ομολογουμένως βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ δύσκολα προβλήματα στο εσωτερικό και με κρίσιμες για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα προκλήσεις στο εξωτερικό, καλείται στην τρέχουσα σχετικά σύντομη προεκλογική περίοδο να προτάξει δεόντως το μέχρι σήμερα αξιόλογο έργο της και να μην αφήσει τον αδίστακτο μικροκομματισμό να υπονομεύσει την πολύτιμη κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την ζεστή Αθήνα των 83-84 βαθμών, αλλά ευτυχώς χωρίς σκόνη και με καθαρό καταγάλανο ουρανό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ