x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελπιδοφόρος: «Κοινά» σημεία εκκλησίας και Αριστεράς – Σε προσφώνησή του στον Κουτσούμπα προτείνει χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προτείνει τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους στην Ελλάδα, (υπάρχει και το σχετικό βίντεο) όπως είπε κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε τα εξής: «Πιστεύω ότι το μυστικό της επιτυχίας της Αρχιεπισκοπής μας, θεωρώ ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι μία από τις εκκλησιαστικά επιτυχημένες Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, οφείλεται αυτή η επιτυχία στη συμμετοχή του λαού ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων και σε όλα τα όργανα ελέγχου διοικητικού και οικονομικού. Αυτά είναι χρήσιμα γιατί δεν ακολουθούν την πεπατημένη ότι ο λαϊκός είναι απλά ο πιστός ο οποίος ακούει τις εντολές τυφλά της εκκλησιαστικής ηγεσίας, αλλά έχει ενεργό ρόλο και γίνεται σεβαστός σε όλα τα όργανα διοίκησης και είναι η Εκκλησία, κλήρος και λαός.  Αυτά είναι δύο στοιχεία τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ίσως είναι και σας χρήσιμα για την πατρίδα μας γιατί υπάρχει μία φοβία γενικά στην Ελλάδα τι θα γίνει αν χωριστεί η Εκκλησία από το Κράτος. Δεν ξέρω αν θα αποφασιστεί αυτό στην Ελλάδα, αυτό είναι θέμα της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ελληνικής Πολιτείας, απλά εμείς έχομε εδώ μία εκκλησιαστική εμπειρία την οποία την καταθέτουμε και μπορεί να φανεί χρήσιμη».

Λίγο νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον κ. Κουτσούμπα, πως, «δύο στοιχεία που αφορούν την Εκκλησία μας στην Αμερική θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας και ίσως είναι και οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος ενδεχομένως, δεν μπορώ να πω ότι τα ξέρω όλα για να πω την αλήθεια, αλλά δύο στοιχεία θα μπορούσαν να προσφέρουν εκκλησιαστική εμπειρία για την Ελλάδα είναι πρώτον ότι εδώ η Αρχιεπισκοπή αναπτύσσεται  και προοδεύει σε μία χώρα όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους. Είναι μία εμπειρία που μπορεί να φανεί χρήσιμη, είναι μία απόδειξη που θα μπορούσε Εκκλησία και Κράτος να είναι χωρισμένα και παρόλα αυτά να μην επηρεάζει την πρόοδο και την ευημερία της Εκκλησίας.

Το δεύτερο που είναι πολύ σημαντικό είναι ο τρόπος οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής. Εδώ δεν έχει η Αρχιεπισκοπή Ενορίες με την έννοια και την δομή που υπάρχει στην Ελλάδα, εδώ έχει κοινότητες που ο λαϊκός έχει απόλυτη συμμετοχικότητα, δικαίωμα ψήφου και αποφασίζει για την διοίκηση και την οικονομική διαχείριση σ’ όλα τα επίπεδα  της εκκλησιαστικής οργάνωσης από την κοινότητα την τοπική, την ενορία που λέμε στην Ελλάδα μέχρι και την Αρχιεπισκοπή, επομένως υπάρχει ένα σώμα λαϊκών ανδρών και γυναικών, έχομε και την δική μας Επαρχιακή Σύνοδο εδώ και η συμμετοχή του λαού δεν είναι διακοσμητική, είναι ουσιαστική. Είναι σε διαδικασίες εκλογής και όχι διορισμού και εξονομασμού, επομένως αυτές οι δύο εμπειρίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και για την πατρίδα μας».

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε έμπλεος χαράς τον Αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Κουτσούμπα, τον οποίον καλωσόρισε με λόγια φιλοφροσύνης και φιλικής οικειότητας, ειπών τα εξής: «Για μας είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη σας κύριε Αρχιγραμματεύ διότι κάθε πολιτικός αρχηγός που έρχεται από την πατρίδα μας μας δίνει μεγάλη χαρά και ιδιαίτερα ξέρετε ότι με την Αριστερά να το πω γενικότερα μας συνδέουν τόσα κοινά ως Εκκλησία και ως Χριστιανική Πίστη. Οι ευαισθησίες για την ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα, για την δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αδικία που υπάρχει στον κόσμο, την φτώχεια, κι όλα αυτά είναι ένας κοινός παρονομαστής στον οποίον νομίζω ότι βρίσκουμε και έδαφος να συνεργαστούμε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «η Ομογένεια πάντοτε είναι στο πλευρό της πατρίδας, έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες, όποτε η πατρίδα μας χρειάζεται είτε είναι σε καλές μέρες, είτε είναι σε δύσκολες μέρες, είτε είναι σε αγώνες για τα θέματα τα εθνικά, είτε είναι για συμπαράσταση σε θέματα ανθρωπιστικά και κοινωνικά η Ομογένεια, η Αρχιεπισκοπή πάντοτε με μεγάλη χαρά συνδράμουν και συντρέχουν στις ανάγκες της πατρίδας.

Με ιδιαίτερα αισθήματα χαρά σας υποδεχόμαστε στην Ιερά μας Αρχιεπισκοπή και ευχόμαστε καλή επιτυχία για τον σκοπό της επισκέψεως σας».

Όταν η συζήτηση στράφηκε προς την Ελληνόγλωσση Παιδεία, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε τα εξής: «Υπήρχε μία τάση να κλείνουν τα σχολεία κυρίως λόγω οικονομικών θεμάτων, αλλά δεν είναι αποδεκτό στην Αμερική να κλείνουν για οικονομικά θέματα όταν πρόκειται για σχολεία και για παιδεία. Εδώ η Παιδεία η ελληνική ετέθη σε κατώτερη προτεραιότητα και γι’ αυτό δεσμεύτηκα και μέχρι τώρα με τη χάρη του Θεού επί των ημερών μου δεν έκλεισε κανένα σχολείο, άνοιξαν αρκετά και μερικά κινδύνευαν να κλείσουν, αλλά με μεγάλη θυσία πήραν τον καλό τον δρόμο».

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Κουτσούμπας δώρισε στον κ. Ελπιδοφόρο ένα έργο της σημαντικής κομμουνίστριας εικαστικού Βάσως Κατράκη, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ένα λεύκωμα για την εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κάνει δώρο έργο της σημαντικής κομμουνίστριας εικαστικού Βάσως Κατράκη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δωρίζει στον Δημήτρη Κουτσούμπα Αναμνηστικό Λεύκωμα για την εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατευοδώνει στα προπύλαια της Αρχιεπισκοπής τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπα, ευχόμενος καλή επιτυχία στην αποστολή του στην Αμερική.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Με τιμώμενο πρόσωπο των επί 28 χρόνια ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας, π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ