x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χοροστασία Μητροπολίτη Εμμανουήλ στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας, Ουάσιγκτον

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ χοροστάτησε την Κυριακή στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας της Ουάσιγκτον. Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ αντιπροσώπευσε ως πρώτος τη τάξει των Ιεραρχών του Θρόνου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington University Hospital της αμερικανικής πρωτεύουσας για προληπτικούς λόγους αισθανθείς αδιαθεσία και ζάλη.

Τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ υποδέχθηκαν στην είσοδο του ναού δύο μικρά παιδιά της Ομογένειας της Ουάσιγκτον με ανθοδέσμες και θερμό καλωσόρισμα, καθώς επίσης και ενορίτες του Καθεδρικού όλων των ηλικιών οι οποίοι είχαν παραταχθεί ένθεν και ένθεν στην είσοδο.

Δημιουργήθηκε έκπληξη στο εκκλησίασμα όταν οι πιστοί είδαν να εισέρχεται στο Ναό φέρων αρχιερατικό μανδύα και πατερίτσα συνοδευόμενος από τον ιερό κλήρο, ενώ ανέμεναν να δουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ μετά την ευλογία στο εκκλησίασμα πορεύθηκε στον Αρχιερατικό Θρόνο έχοντας εκατέρωθεν ιστάμενους τον συνοδικό Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Παρευρέθηκαν Ιεράρχες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, ο Βοστώνης Μεθόδιος, ο Πίτσμπουργκ Σάββας, ο Σικάγου Ναθαναήλ, Ιεράρχες άλλων Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών, οι βοηθοί Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

 

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ χοροστατών κατά τον Ορθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον. Διακρίνονται ένθεν και ένθεν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο συνοδικός Μητροπολίτης Προικονήσου Ιωσήφ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

 

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ, ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Διά της μετοχής εις την ‘ουκ εκ του κόσμου’ μυστηριακήν ζωήν της Εκκλησίας τρέφεται η ‘εν τω κόσμω’, και ‘εν χρόνω’ χριστοτερπής παρουσία και μαρτυρία του λαού του Θεού, ως διακονία των αδελφών, ως θαύμα της αγάπης. Υπείκοντες τω Κυρίω, ‘τω αγαπήσαντι ημάς’ και ποιούντες την θείαν εντολήν της αγάπης προς τον πλησίον, την ‘ομοίαν’ τη ‘πρώτη και μεγάλη» εντολή της προς τον Θεόν αγάπης, δεχόμεθα ‘τον εν αυτή Θεού Λόγον’. Η αγάπη είναι έκφρασις του θεανδρικού μυστηρίου της Εκκλησίας και διασώζει την αλήθειαν της ευχαριστιακής ταυτότητος της Εκκλησίας έναντι των πειρασμών της ιστορίας».

Τόνισε επίσης πως «η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι κοινότης ζωής. ‘Κοινόν αγαθόν’ ο Θεός ημών, κοινόν το ποτήριον της Ευχαριστίας, κοινή η παρακαταθήκη της πίστεώς μας, κοινή η ελευθερία, η ‘Χριστός ημάς ηλευθέρωσεν’ (Γαλ. ε’, 1), κοινή η πορεία προς την Βασιλείαν του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αγωνιζόμεθα από κοινού διά την μεταμόρφωσιν του κόσμου, αναδεικνύομεν την ορθόδοξον ημών πίστιν ως αυτό το οποίον ουσιωδώς είναι: δύναμις ζωής και ελευθερίας εν τη Εκκλησία και ως Εκκλησία, πρότασις ενθέου βιοτής με πανανθρωπίνην εμβέλειαν, γρηγορούντες αεί και ανθιστάμενοι εις τον ‘νεστοριανικόν’ πειρασμόν του συσχηματισμού και της ταυτίσεως με τον κόσμον και εις την ‘μονοφυσιτικήν’ παρέκκλισιν του αυτοεγκλεισμού και της δαιμονοποιήσεως του κόσμου».

 

Μέρος του πυκνού εκκλησιάσματος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται η ομογενής βουλευτής από Νέα Υόρκη Νικολ Μαλιωτάκη, η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο επιφανής επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός και ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

 

Στο τέλος ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ απένειμε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου τους εξής πέντε ιερείς: Μάρκο Λεοντή, Δημήτριο Αντόκα, Ηλία Βίλλη, Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο. Τους είπε ότι «είναι, όντως, μεγάλη ευλογία να είσθε ιερείς του Υψίστου, αγαπητοί πατέρες. Και αποτελεί ιδιαίτερον προνόμιον να ανήκετε εις τον κλήρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό σημαίνει, ότι εις όλας τας εκφάνσεις και τας διαστάσεις του ιερατικού, αγιαστικού και ποιμαντικού σας έργου, οφείλετε να εκπροσωπήτε και να εκφράζετε το πνεύμα και το ήθος της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας».

Επίσης επέδωσε τον Σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας, π. Σέργιο Ζώρζο, ενώ πρόσφερε ως δώρο στον Καθεδρικό ένα ασημένιο θυμιατό. Ακόμα ευλόγησε μερικά μέλη του νεοσύστατου Σώματος της Γερουσίας για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ακολούθησε γεύμα στο οποίο τον Πατριάρχη και πάλι εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ