x
 

Πολιτική

«Χρησιμοποιεί το τραύμα ως ασπίδα», λένε τα θύματα για την απολογία Κουόμο

05 Αυγούστου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δήλωσε ότι οι πράξεις του παρερμηνεύτηκαν και πως τα λόγια του παρεξηγήθηκαν. Είπε ότι είναι ζήτημα πολιτισμικό: Είθισται να αγκαλιάζει, να φιλάει, να λέει «Ciao Bella» (Γεια σου όμορφη). Ανέφερε ότι είναι ζήτημα της γενιάς του: Μερικές φορές πέφτει μέσα στο «μέλι» ή το «γλυκό» ή λέει κακά αστεία.

Αλλά, από όλες τις απαντήσεις του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, αναφορικά με την έρευνα που εξήγαγε ως πόρισμα πως παρενόχλησε σεξουαλικά 11 γυναίκες και αυτή που ενόχλησε περισσότερο -ειδικά τις επιβιώσασες και το περιβάλλον τους- ήταν η εργαλειοποίηση της ιστορίας κακοποίησης ενός μέλους της οικογένειάς του για να εξηγήσει την συμπεριφορά του προς μία καταγγέλλουσα.

«Δεν θα συγκινηθούμε από τις προσπάθειες του κυβερνήτη Κουόμο να χρησιμοποιήσει ιστορίες επιζώντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αυτός παρενόχλησε, ως ασπίδα για τη δική του κακή συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρίζεται πως η παρενόχληση ήταν μια ‘παρεξήγηση’», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη το Εθνικό Νομικό Κέντρο Γυναικών (National Women’s Law Center – NWLC) και διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται με τα έμφυλα ζητήματα και τη στήριξη των επιζώντων. Με την ίδια επιστολή, απαιτούν να παραιτηθεί άμεσα ή να αποπεμφθεί ο Κουόμο.

Η Ταράνα Μπερκ (Tarana Burke) επιζώσα που έδωσε το όνομα #MeToo στο κίνημα, έγραψε σε μια επιστολή προς το «Associated Press» πως «οι κακοποιητές, ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους ιστορίες, δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο επίκεντρο των ιστοριών κακοποίησης». Σε αυτές τις στιγμές, συνέχισε, «οι ιστορίες των επιζώντων είναι αυτές που πρέπει να αναδεικνύονται».

«Υπάρχουν 11 γυναίκες, των οποίων οι ιστορίες επιβεβαιώθηκαν, που βίωσαν παρενόχληση στα χέρια του κυβερνήτη. Η ιστορία της οικογένειάς του δεν τον αθωώνει και δεν θα χρησιμοποιήσει το τραύμα κάποιου άλλου ως ασπίδα του», συνέχισε.

Οι κατηγορίες, για τις οποίες οι ανακριτές λένε ότι έχουν επιβεβαιωθεί ποικίλουν και αφορούν από ακατάλληλα σχόλια έως εξαναγκαστικά φιλιά και θωπεία.

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του την Τρίτη, ο Κουόμο αρνήθηκε ακόμα και πως άγγιξε κάποιον με ακατάλληλο τρόπο, αλλά απολογήθηκε σε δύο καταγγέλλουσες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην συνεργάτιδάς του, Σάρλοτ Μπένετ (Charlotte Bennett). Είπε ότι ρώτησε την Μπένετ για την ερωτική της ζωή με σκοπό να τη βοηθήσει να διαχειριστεί το τραύμα της από προηγούμενη σεξουαλική κακοποίηση. Μίλησε ακόμα για ένα μέλος της οικογένειάς του, περίπου στην ίδια ηλικία, η οποία είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στο Λύκειο.

«Θεωρούσα ότι μπορούσα να τη βοηθήσω στη δουλειά της σε μια δύσκολη περίοδο», είπε ο Κουόμο για την Μπένετ.

Η Εμιλι Μάρτιν, αντιπρόεδρος του NWLC, δήλωσε ότι ο Κουόμο «υπονοεί πως είναι ήρωας για τις επιζήσασες από σεξουαλική κακοποίηση, το οποίο είναι εξαιρετικά ενοχλητικό δεδομένης της έκθεσης που δημοσιεύτηκε».

«Με κάποιο τρόπο μου θύμισε τα ‘πατέρας με κόρη’ σχόλια που ακούμε από τόσους πολλούς άντρες με θέσεις εξουσίας», είπε η κ. Μάρτιν, οι οποίοι θεωρούν «ότι νοιάζονται για αυτά τα ζητήματα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις προσωπικές οικογενειακές τους σχέσεις».

Η Μπένετ χαρακτήρισε την απολογία του Κουόμο «ανούσια». «Εάν λυπόταν, θα αποχωρούσε. Ετσι λειτουργεί η ανάληψη ευθυνών», δήλωσε στο «AP» αμέσως μετά το μήνυμα του κυβερνήτη.

Αναλύοντας την Τετάρτη για το «Good Morning America» του «ABC», η Μπένετ είπε: «Αφησε να εννοηθεί ότι οι επιζώσες του τραύματος και της σεξουαλικής επίθεσης δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ καθοδήγησης και ηγεσίας από την ίδια τη σεξουαλική παρενόχληση, κάτι που δεν είναι προσβλητικό μόνο για εμένα αλλά για κάθε επιζώσα που τον άκουσε χθες (σ.σ. την Τρίτη)».

Η Μαρίσα Χοτστετερ (Marissa Hoechstetter), επιζώσα, δήλωσε ότι λυπήθηκε με την αναφορά του Κουόμο στην κακοποίηση που δέχθηκε συγγενής του «επειδή δεν θέλω να μειώσω αυτές τις εμπειρίες». Αλλά, πρόσθεσε, «και τα δύο πράγματα μπορεί να είναι αλήθεια. Μπορείς να έχεις κάποιον στην οικογένεια που έχει βιώσει σεξουαλική επίθεση και μπορεί να έχεις και κάποιον που την έχει προκαλέσει».

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ