x
 

Πολιτική

Χριστοδουλίδης: Κανένας υπεράνω της φήμης της Κύπρου

15 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κανένας δεν είναι υπεράνω της φήμης και του ονόματος της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι όλες οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) θα διερευνηθούν και μάλιστα με χρονικό ορόσημο.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της έρευνας της ICIJ και ερωτηθείς τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση σε σχέση με αυτές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «κανείς μα κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας», υπενθυμίζοντας πως πέραν των όσων έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια – γιατί λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις –  λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου και με αφορμή τις κυρώσεις από Βρετανούς και Αμερικανούς, η Κυβέρνηση προχώρησε και σε περαιτέρω ενίσχυση του όλου θεσμικού πλαισίου.

Διαβεβαίωσε ότι όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν και ξεκαθάρισε πως «θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα».

«Η φήμη της χώρας μας και η αξιοπιστία είναι καθοριστικής σημασίας μέσα στην προσπάθεια του συνόλου του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να έχουμε μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι από χθες βρίσκονται ήδη στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών αρχών οι αποκαλύψεις των 270 δημοσιογράφων του ICIJ για τη σχέση του κυπριακού τομέα υπηρεσιών με Ρώσους ολιγάρχες. «Οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, με βάση τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες του Οργανισμού, που αξιολογούνται ενδελεχώς» ανέφερε.

Υπέδειξε ότι κάποιες από τις υποθέσεις που παρουσιάζονται στην έρευνα του ICIJ βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση από την Αστυνομία και με οδηγίες του Αρχηγού της Δύναμης Στέλιου Παπαθεοδώρου, τίθενται σε προτεραιότητα.

Ενοχλημένος από την αρνητική προβολή της Κύπρου εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός από τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη το «Cyprus Confidential», λέγοντας ότι αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι συνεχίζουν να προβάλλουν την Κύπρο ως έναν χρηματοοικονομικό/επενδυτικό προορισμό που παρουσιάζει προβλήματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι αυτή η Κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 άρχισε μια έντονη διαδικασία για να βάλει πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες και να χτίσει θεσμούς, που να μην επιτρέπουν πλέον με κανέναν τρόπο να αμαυρώνεται το όνομα της Κύπρου.

Αναφορικά με τον αν αντιμετωπίζει αντιδράσεις για το θέμα από ομολόγους του όταν εκπροσωπεί την Κύπρο στο εξωτερικό, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι δεν συνάντησε τέτοια αντίδραση ενώ όπως είπε «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Γιώργος Παντελή δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα της έρευνας. «Αναμέναμε να βλέπαμε κάτι το πιο ηχηρό, αλλά είναι αναδημοσίευση διαφόρων γεγονότων που προσπαθούν οι δημοσιογράφοι να τα συνδέσουν», σχολίασε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

Διευκρίνισε ότι τo Υπουργείο Οικονομικών διερευνά διάφορες υποθέσεις που αφορούν υπόνοιες για παραβιάσεις ευρωπαϊκών κυρώσεων, αλλά οι έρευνες αυτές δεν σχετίζονται με τον ελεγκτικό οίκο PwC που εμπλέκεται στην έρευνα ότι συνέβαλε σε απόκρυψη και διακίνηση κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών ενώ υπόκειντο σε κυρώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Καμιά αλλαγή δεν υπήρξε στη νεκρή ζώνη, στην ακριτική περιοχή του Αγίου Δομετίου, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για αποκατάσταση του στάτους κβο που παραβιάζουν οι Τούρκοι.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ