x
 

Πολιτική

Χριστοδουλίδης: Κομβικής σημασίας η περίοδος που ακολουθεί

10 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κομβικής σημασίας για τις προσπάθειες της Λευκωσίας στο Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την περίοδο που ακολουθεί, εντός Σεπτεμβρίου με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και εντός Οκτωβρίου με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στα αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων της κοινότητας Τσάδας την Κυριακή στην Πάφο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος.

Το σπουδαιότερο μνημείο και η ύψιστη τιμή για τη θυσία των παλληκαριών της Τσάδας, είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στον «Φιλελεύθερο» (έκδοση Κυριακής) ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και στόχος του ενόψει της Νέας Υόρκη ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για plan B σε σχέση με άλλης μορφής λύση. «Ούτε καν θα δεχθώ να μπω σε συζήτηση για άλλης μορφής λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε.

Στόχος του είπε είναι να επιτευχθεί ο διορισμός εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. «Θεωρώ ότι ένας τέτοιος διορισμός εντός Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει τον δρόμο και για ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου» είπε.

Για το θέμα της Πύλας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε δεν υπάρχει κατάληξη μέχρι στιγμής στο θέμα του δρόμου, στόχος της ε/κ πλευράς στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι «να μην υπάρξει η όποια αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευθέτηση που θα αμφισβητεί: Πρώτον, το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και δεύτερον, να δημιουργεί το οποιοδήποτε συγκριτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στις κατοχικές δυνάμεις. Αντίθετα, η οποιαδήποτε διευθέτηση, εάν και εφόσον υπάρξει, θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους σχεδιασμούς ή σκέψεις» είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι τα ενεργειακά άπτονται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κατ’ επέκταση, αγγίζουν τη μορφή λύσης του Κυπριακού. «Εάν αγγίξουμε τα θέματα κυριαρχίας, κυριαρχικής ισότητας και ούτω καθ’ εξής, σημαίνει ότι υιοθετούμε την τουρκική προσέγγιση για λύση δύο κρατών, αμφισβητούμε τη βάση λύσης του Κυπριακού. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μπω σε μια τέτοια συζήτηση», διεμήνυσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κύριε Πρόεδρε, Εξοχότατοι,Στις 26 Ιουλίου 1946, στο Σαν Φρανσίσκο, οι προκάτοχοί μας δεσμεύθηκαν«να σώσουμε τις επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, που δύο φορές στη διάρκεια της ζωής μας προξένησε ανείπωτη θλίψη στην ανθρωπότητα»,«να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας,να επιλύουν τις διεθνείς τους διενέξεις με ειρηνικά μέσα και να απέχουν… από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ