x
 

Πολιτική

Χριστοδουλίδης σε Γκουτέρες: Ηλθε η ώρα για διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κυπριακό

12 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη, απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στην επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηρίζει πως η πλέον κατάλληλη στιγμή για να ανακοινωθεί ο διορισμός απεσταλμένου θα είναι μετά από μια τριμερή συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες.

Η επιστολή ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2023, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έχει αποσταλεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σε σχέση με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού και την προοπτική μιας περιεκτικής λύσης» αλλά και με αφορμή το ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση θα υπάρχει ευκαιρία επανεμπλοκής. Αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του για το συνεχές ενδιαφέρον του Γ.Γ. και για τις προσπάθειες που κατέλαβαν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και Μίροσλαβ Γιέτζια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει: «Οπως είχα την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας κατά τη συνάντησή μας τον περασμένο Μάρτη στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης και κατά την επίσκεψη του υπουργού μου των Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Ιούλη, παραμένω πλήρως δεσμευμένος για μια περιεκτική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και για συνέχιση της προσπάθειας για λύση από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντάνα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει στην επιστολή του πως «μετά από έξι και πλέον χρόνια από την αποτυχημένη κατάληξη της Συνόδου για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, είναι καιρός η διαπραγματευτική διαδικασία να επιστρέψει πίσω σε τροχιά και το παρατεταμένο αδιέξοδο να τερματιστεί». Συνεχίζει καταγράφοντας μια σειρά από γεγονότα που έχουν προκύψει στο μεταξύ, τα τελευταία έξι χρόνια: οι παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, επί τις εδάφους ενέργειες στα Βαρώσια και κατά μήκος της νεκρής ζώνης, και η πρόσφατη επίθεση κατά ειρηνευτών στην Πύλα.

Ολα αυτά, σύμφωνα με τον ΠτΔ έρχονται να υπενθυμίσουν ότι το στάτους κβο αποτελεί μια πηγή αστάθειας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει πως αυτή η αστάθεια καθιστά επιτακτική ανάγκη την εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η ανάγκη έχει καταστεί ακόμα πιο επιβεβλημένη ένεκα της παρούσας διεθνούς κατάστασης».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες: «Στην περίοδο που προηγήθηκε αναγνωρίσαμε την ανάγκη να περιμένουμε μέχρι την κατάληξη των εκλογικών διαδικασιών ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στα επόμενα απτά βήματα. Επίσης, τονίσαμε την αναγκαιότητα να διασφαλίσουμε την επικράτηση του κατάλληλου κλίματος που θα επιτρέψει τη δημιουργία θετικών προοπτικών».

Σημειώνει δε πως από δικής του πλευράς έχει «τηρήσει αυστηρά αυτή την προσέγγιση, παρά τις προκλήσεις και έχουμε αναλάβει συνεχείς πρωτοβουλίες υπό αυτή την έννοια». Ενώ τονίζει πως οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται να αποδείξουν ότι η απουσία μιας ξεκάθαρης προοπτικής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών «αποτελεί πρόσφορο έδαφος για αναταράξεις και επιδίωξη νέων τετελεσμένων».

Σε άλλο σημείο της δισέλιδης επιστολής του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίζει πως «η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν είναι βιώσιμη» και υποδεικνύει πως «είναι επιτακτικό για όλους τους εμπλεκόμενους να προσέξουν τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα παρέχει σημαντική στήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επάνοδο σε κανονικές συνομιλίες για βιώσιμη λύση, από το σημείο διακοπής στο Κραν Μοντάνα».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκφράζει την ετοιμότητα και τη δέσμευσή του να προχωρήσει ο διορισμός απεσταλμένου «και να ανακοινωθεί μετά από μια συνάντηση υπό την αιγίδα σας στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή τη δική μου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Τατάρ».

Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι μια ανάλογη εξέλιξη «θα αποτελέσει ένα απτό βήμα στο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την Κύπρο και την περιοχή».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 22 Σεπτεμβρίου. Θα προηγηθεί στις 20 τρέχοντος η ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ