x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χριστός Γεννάται! Πόσο υποφέρει σήμερα;

28 Δεκεμβρίου 2023
Του Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

«Νύχτα σκέπασε και πάλι πολιτείες και χωριά

κι οι ψυχές μας περιμένουν κι είναι η θλίψη μας βαθιά.

Μας φαρμάκωσε το ψέμα και το μίσος το πικρό

τ’ αδικοχυμένο αίμα αναρίθμητων νεκρών.

Ελα Χριστέ μας σε μας που Σε καρτερούμε,

φέρε γαλήνη και παρηγοριά».

Ζόφος. Παχύ σκοτάδι. Μαύρα σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό. Παντού πόλεμοι. Αιματοχυσίες. Άνθρωποι ξεριζωμένοι τρέχουν να βρουν κάπου ειρήνη. Πνίγονται στις θάλασσες. Αποδεκατισμένοι βρίσκουν νέες πατρίδες. Φοβερό να το ζεις.

Αυτοκτονούν και σκοτώνουν αθώους. Εξαγριωμένοι τζιχαντιστές κόβουν λαιμούς με μαχαίρι. Τι Θεός είναι αυτός στον οποίον πιστεύουν; Ασφαλώς ψεύτικος.

Κάθε αδικοσκοτωμένος είναι και ένας μικρός Χριστός. Δέκα τέσσερις χιλιάδες (14.000) αθώα παιδιά έσφαξε ο Ηρώδης. Δέκα τρία εκατομμύρια (13.000.000) χριστιανούς έστειλε στο μαρτύριο η ειδωλολατρική ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Εκατό χιλιάδες (100.000) χριστιανοί σκοτώνονται κάθε χρόνο, σήμερα. Γνωρίζει κανείς πόσοι πραγματικά σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και στη Γάζα από τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλίτες; Πόσοι ακόμη θα σκοτωθούν; Και δεν είναι μόνο αυτό. Σκεφθείτε την Ουκρανία και τη Ρωσία και μάλιστα αυτοί που κάνουν τα εγκλήματα εκεί είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Ναι, κάθε αδικοσκοτωμένος, μικρός ή μεγάλος, είναι ένας μικρός Χριστός. Διώχθηκε και διώκεται ο Χριστός.

Τον διώκει η απιστία. Η αθεΐα. Η θεωρία του υπερανθρώπου που θέλει να βάλει τον άνθρωπο στο θρόνο του Θεού. Οι ψεύτικες θρησκείες. Αυτές που διδάσκουν πως οι οπαδοί τους μπορεί να σκοτώνουν στο όνομα του Θεού.

Στα δύο χιλιάδες (2000) χρόνια του Χριστού επί της γης, πρώτη φορά ο χριστιανισμός λιγοστεύει. Τι θα κάνουμε οι χριστιανοί;

Θα φοβηθούμε; Θα παραδοθούμε άνευ όρων; Ασφαλώς όχι. Ζει κύριος ο Θεός. Ζει ο Χριστός. Ζει στις ψυχές των χριστιανών.

«Νυν υπέρ πάντων ο αγών». Ο κάθε χριστιανός πρέπει να ρωτήσει. Εχω πίστη ως κόκκον σινάπεως; Μια τέτοια πίστη και βουνά μπορεί να μετακινήσει.

Μη φοβείσθε χριστιανοί. Η κακία ανέβασε την αρετή στον σταυρό. Τον Χριστό. Νόμισε, ότι Τον τελείωσε. Αλλά ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε. Νίκησε. Βασίλεψε και βασιλεύει.

Τούτα τα Χριστούγεννα να ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του. Βασιλεύει ο Χριστός στη ψυχή μου; Είμαι ειλικρινής και τίμιος χριστιανός; Ζω την πίστη μου; Ζει ο Χριστός μέσα μου; Αυτό είναι το παν για τον κάθε χριστιανό. Το παν είναι ο Χριστός. Ο Χριστός να είναι στη ψυχή του κάθε χριστιανού.

Καλά Χριστούγεννα με τον Χριστό στη ψυχή μας. Όπως νίκησε τον θάνατο ο Χριστός, θα νικήσει και την κακία που μαίνεται σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Εχουμε τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όπως τα έχει κάνει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι σχεδόν της ίδιας εντάσεως με το σαν να γίνονται εθνικές εκλογές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ