x
 

Γενικά Νέα

Χρήστος και Βαρβάρα Στάμου, εκεί που τα χρόνια δεν έχουν καμιά σημασία

Υπάρχουν ζευγάρια και ΖΕΥΓΑΡΙΑ. Στα δεύτερα συγκαταλέγονται ο Χρήστος και η Βαρβάρα Στάμου, που μετά από 75 χρόνια μαζί, συνεχίζουν την πορεία τους με την ίδια καρδιά που τους ένωσε, όταν η Βαρβάρα ήταν 19 χρονών και ο Χρήστος 23. Σήμερα που και οι δυο έφτασαν σε ευλογημένες ηλικίες, μέσα από τους ήρεμους δρόμους, αλλά και τα δύσβατα μονοπάτια της ζωή τους, μοιάζουν όλα τόσο όμοια, όπως και τότε που την πρωτοφίλησε, όταν την είδε στο αεροδρόμιο του «La Guardia», περιμένοντας με αγωνία να συναντήσει το πεπρωμένο του, που είχε υπογράψει εφ’ όρου ζωής συμβόλαιο με ένα και μοναδικό έρωτα. Μίλησα τηλεφωνικά με την κ. Βαρβάρα, στην Μασαχουσέτη, με την βοήθεια της κόρης της Κάθυ, 73 ετών, που ταξίδεψε δυο ώρες, για να είναι κοντά τους και να τους βοηθήσει στην συνέντευξη. Ο κ. Χρήστος, 99 ετών, παρακολουθούσε διακριτικά και φαντάζομαι με θαυμασμό την σύντροφο της ζωής του, που του έδωσε δύο παιδιά, 6 εγγόνια και μια παντοτινή και τρυφερή αγάπη!

Κυρία Βαρβάρα πείτε μας τι θυμάστε από την Ελλάδα;

Εγώ γεννήθηκα στις 17 Ιουνίου 1928 στη Μεσσηνία. Είχαμε χωράφια με λιόδεντρα και αμπέλια με σταφύλια και δούλευα στα κτήματα. Φτιάχναμε  κρασί, λάδι, σταφίδες, ελιές. Ο καημός μου ήταν να έρθω στην Αμερική, γιατί είχα συγγενείς εδώ. Ο παππούς μου, ο πατέρας του πατέρα μου, η μητέρα του και οι αδερφάδες του είχαν έρθει όλοι εδώ, αλλά ο πατέρας μου έμεινε στην Ελλάδα, γιατί έπρεπε να πάει στο Στρατό.

Πώς γνωρίσατε τον κ. Χρήστο εσείς στην Μεσσηνία και αυτός στην Μασαχουσέτη;

Γνωριστήκαμε με φωτογραφία. Τον είδα, με είδε και αρέσαμε ο ένας στον άλλον. Αρχίσαμε να αλληλογραφούμε ενάμιση χρόνο πριν έρθω. Μετά με κάλεσε στην Αμερική και στις 12 Δεκεμβρίου του 1947, πήρα το αεροπλάνο και μετά από 3 μέρες ταξίδι έφτασα στην Νέα Υόρκη. Ο Χρήστος ήρθε και με πήρε από την Νέα Υόρκη και πήγαμε στη Μασαχουσέτη στο Lynn, όπου ζούσε.

Ο Χρήστος και η Βαρβάρα Στάμου

Πώς αισθανθήκατε, όταν πατήσατε το πόδι σας στην Νέα Υόρκη και συναντήσατε τον δι’ αλληλγραφίας μελλοντικό σας σύζυγο για πρώτη φορά;

Οταν έφυγα από την Ελλάδα είπα «Goodbye Greece, Hello America», γιατί ήθελα πολύ να έρθω εδώ. Οταν είδα τον Χρήστο από κοντά, μου άρεσε, χτύπησε η καρδιά μου και η δική του καρδιά. Είχαμε ερωτευτεί, ο ένας τον άλλον.

Σας φίλησε όταν σας πρωτοείδε;

Με αγκάλιασε, με φίλησε και τον φίλησα στο μάγουλο και με έφερε σπίτι.  Εκείνα τα χρόνια ήταν αλλιώς.

Πότε παντρευτήκατε;

Εγώ ήμουν 19 και αυτός ήταν 23, όταν παντρευτήκαμε. Αρραβωνιαστήκαμε πρώτα μετά από λίγες μέρες που έφτασα. Τα Χριστούγεννα του 1947 μου έδωσε το δαχτυλίδι και στις 28 Δεκεμβρίου παντρευτήκαμε.

Πώς ήταν ο γάμος σας;

Μέναμε με τα πεθερικά μου, όλοι μαζί. Οταν παντρευτήκαμε μαζευτήκαμε μια ντουζίνα συγγενείς και γλεντήσαμε μαζί. Εκείνα τα χρόνια ήταν απλά τα πράγματα, δεν ήταν όπως είναι τώρα. Βγαίναμε έξω με τα πεθερικά μου στο Father’s Day και στο Mother’s Day, και τρώγαμε όλοι μαζί. Ξεκίνησα να πηγαίνω και στο νυχτερινό σχολείο για να μάθω Αγγλικά και να γίνω Αμερικανίδα. Στην Ελλάδα είχα τελειώσει μόνο δυο τάξεις… Κάναμε την Κάθυ την κόρη μας και έπειτα από χρόνια κάναμε και τον Κίμωνα τον γιό μας, που χάσαμε το 2014 στα 61 του χρόνια. Δούλεψα 36 χρόνια σε εργοστάσιο που φτιάχναν λάμπες και όταν έγινα 62 χρόνων σταμάτησα.

Ηταν τρυφερός σύζυγος ο κ. Χρήστος;

Ξύπναγε το πρωί, μου έλεγε «Καλημέρα Βαρβάρα, πώς είσαι;» και με φιλούσε. Οταν πηγαίναμε να κοιμηθούμε με φιλούσε πάλι. Με αγαπά και τον αγαπώ και κάθε βράδυ που θα πάω να κοιμηθώ με φιλεί, τον φιλώ και λέμε ο ένας στον άλλον… «Καλό ξημέρωμα». Καμιά φορά ενοχλιόμαστε, μαλώνουμε, δεν  βρίζουμε ποτέ ο ένας τον άλλον και δεν κρατάμε κακία. Μου λέει και πολλά    αστεία και γελάμε πολύ.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον κ. Χρήστο.

Ο Χρήστος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1923 στη Μασαχουσέτη, αλλά οι γονείς του ήρθαν στην Αμερική από την Σπάρτη. Γεννήθηκε πρόωρα και όλοι  νόμιζαν ότι δεν θα ζήσει. Ο ιερέας ήρθε για να τον βαφτίσει και ο γιατρός δεν τον δήλωσε στο ληξιαρχείο γιατί νόμιζε ότι είχε πεθάνει. Οταν ξεκίνησε  το σχολείο έπρεπε να πάρουν οι γονείς του πιστοποιητικό γεννήσεως αλλά  βρήκαν πιστοποιητικό θανάτου! Ο Χρήστος εργαζόταν στην General Electric και είχε εκπαιδευτεί σαν σχεδιαστής (draftsman). Πήγε στο Ναυτικό και όταν  επέστρεψε, πήγε στο σχολείο και εκπαιδεύτηκε σ’ αυτήν την τέχνη. Πολέμησε και στην Ιταλία ενάντια στον Μουσολίνι.

Πώς βλέπετε τους νέους; Τι θα συμβουλεύατε όσους ερωτεύονται και παντρεύονται σήμερα;

Είναι καλοί άνθρωποι, αλλά όταν πάνε να παντρευτούνε κάνουνε πάρα πολλά έξοδα. Τότε ήταν απλά τα πράγματα. Η κόρη μου, όταν παντρεύτηκε μου είπε, «μαμά θέλω σ’ αυτό το ξενοδοχείο να πάμε» κι αυτό κάναμε. Εγώ παντρεύτηκα απλά. Στον Αγιο Γεώργιο στο Lynn και μετά πήγαμε στο σπίτι και γιορτάσαμε με τους συγγενείς. Τώρα χαλάνε πολλά χρήματα για τους γάμους και ο ένας θέλει να κάνει καλύτερο γάμο από τον άλλον.

Ποια είναι η συμβουλή σας για έναν καλό γάμο;

Μετά από 75 χρόνια γάμου δεν ξέρω να σας πω καμιά συνταγή επιτυχίας. Να πω μόνο, ότι και ο άντρας μου και εγώ δουλέψαμε πολύ και κάναμε απλή ζωή.  Απλά πράγματα είναι ο γάμος. Να αγαπάς τον άνθρωπο, να μην τον κατηγοράς με το παραμικρό. Και αν σου πει κάποιος άλλος… «τον είδες τι έκανε;». «Οχι δεν είδα τίποτα»… του  απαντάς.

Ο Χρήστος και η Βαρβάρα Στάμου
Ο Χρήστος και η Βαρβάρα Στάμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ