x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χριστούγεννα στα ερείπια της σεισμόπληκτης Αντιοχειανής Κοινότητας στην Τουρκία

02 Ιανουαρίου 2024

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Λάκης Βίγκας εκ των λαϊκών ηγετών της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, συνοδευόμενος από τον Αντιοχειανό Μιχάλη Χανούτογλου, μετέβη από την Κωνσταντινούπολη στη σεισμόπληκτη περιοχή της Αντιόχειας, προς συμπαράσταση των εκεί Αντιοχειανών Ορθοδόξων Χριστιανών, που δοκιμάζονται ακόμα από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Λάκης Βίγκας είχε από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί, μαζί με την Ομογένεια της Πόλης, για τη στήριξη της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Κοινότητας.

Τρεις μέρες, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, επισκέψεις σε Μερσίν, Αλεξανδρέττα, Αρσούζ, Βακιφλί, Αντιόχεια, Σαριλάρ και Τοκατσλί, με την αγωνία της αναζήτησης λύσεων για την παραμονή της ιστορικής κοινότητας στις εστίες της.

Αναμνηστική φωτογραφία από τη Θεία Λειτουργία χωριό Τοκατσλί, στην αίθουσα που έχει ειδικά διαμορφωθεί, αφού ο μοναδικός ναός του χωριού έχει καταστραφεί εντελώς από τον σεισμό. Προέστη ο Επίσκοπος Ιεραπόλεως βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Ο Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία στο χωριό Τοκατσλί, στην αίθουσα που έχει ειδικά διαμορφωθεί, αφού ο μοναδικός ναός του χωριού έχει καταστραφεί εντελώς από τον σεισμό.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος, Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου. Ο Επίσκοπος Αρσένιος έκανε και τη Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία στην Αντιόχεια, στα ερείπια του Καθεδρικού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα.

Επίσης, ο κ. Λάκης Βίγκας παρέστη και σε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Επίσκοπος κ. Αρσένιος, για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Ο Επίσκοπος Αρσένιος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του φονικού σεισμού. Διακρίνεται ο Παντελεήμων Βίγκας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Τον Επίσκοπο κ. Αρσένιο συνόδευε ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ορντούλουγλου, Πατριαρχικός Επίτροπος του Θρόνου της Αντιοχείας στην Αντιόχεια, ο οποίος και στους σεισμούς της περιοχής επέδειξε θυσιαστικό φρόνημα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η Αντιοχειανή Κοινότητα γιόρτασε τα Χριστούγεννα με όλο της το είναι! Αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της και όλοι ευχόμαστε να τα καταφέρει, παρά τις ποικίλες αντιξοότητες. Με την ανύστακτη μέριμνα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ώστε να ανοικοδομηθούν οι ναοί και να κρατηθεί ο κοινωνικός ιστός. Σημαντική είναι και η αρωγή του Τουρκικού κράτους προς τους πληγέντες.

Από την τέλεση Θείας Λειτουργίας κάτω από τέντα δίπλα στα χαλάσματα του σεισμού που ισοπέδωσε τους ναούς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη απαιτούν τα προβλήματα των πολιτών προκειμένου να επιλυθούν, λέει μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ