x
 

Εκκλησία

Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Νέας Υόρκης

06 Δεκεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος Ιεροψαλτών Νέας Υόρκης, «Ρωμανός ο Μελωδός», θα δώσει την πρώτη του συναυλία την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 6:00 μ.μ., στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα Νέας Υόρκης. Στην προαναφερθείσα κοινότητα φιλοξενούνται και τα εβδομαδιαία μαθήματα του Συλλόγου.

Η συναυλία θα περιλαμβάνει επιλογές από ύμνους των Χριστουγέννων, αλλά και Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα οποία θα ερμηνεύονται από πρωτοψάλτες της ευρύτερης περιοχής, επαγγελματίες μουσικούς με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, καθώς επίσης και μαθητές του προγράμματος. Εχει προσκληθεί να παρευρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ θα ακολουθήσει εορταστικό δείπνο μετά την εκδήλωση στην κοινοτική αίθουσα για όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Ευάγγελος Ζαχαράτος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συλλόγου είπε, πως «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ίδρυσης του Συλλόγου έρχεται να προσφέρει μια έμπρακτη χείρα βοήθειας στην ανάγκη στελέχωσης των αναλογίων των ναών μας και εν γένει στη διάδοση της μουσικής παράδοσης του Ελληνισμού».

Ο πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ καθηγητής Ελευθέριος Ελευθεριάδης εν ώρα μαθήματος εκκλησιαστικής μουσικής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ Ν.Υ.

Είπε επίσης, πως «ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2023 και κάνει τα πρώτα βήματά του. Από τις αρχές του έτους προσφέρουμε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και ελληνικών παραδοσιακών οργάνων κάθε Δευτέρα στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως, η οποία έχει την καλοσύνη να μας φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της, οι οποίες βρίσκονται σε σχετικά κεντρικό σημείο, με άφθονο χώρο στάθμευσης και χώρο για τη διεξαγωγή μαθημάτων. Πρόκειται για μια σημαντική πνευματική και πολιτισμική προσφορά, διότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν μαθήματα από εγνωσμένου κύρους διδασκάλους και ταλαντούχους μουσικούς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Ανάμεσα στους δασκάλους που παραδίδουν τα μαθήματα είναι οι πρωτοψάλτες των ναών του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπρούκλιν κ.κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης και Δημήτριος Κεχαγιάς. Οι μαθητές της βυζαντινής μουσικής χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το επίπεδό τους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στο κανονάκι, τον ταμπουρά, το πολίτικο λαούτο, το ούτι και το μπουζούκι. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα μεταξύ 6:00 μ.μ. –9:00 μ.μ., ενώ η συγκεκριμένη ενορία επιλέχθηκε με το σκεπτικό ότι η τοποθεσία της την καθιστά εύκολα προσβάσιμη, τόσο για εκείνους που έρχονται οδικώς από διάφορες περιοχές του Κουίνς, όσο και για εκείνους που ταξιδεύουν με το Μετρό, το οποίο βρίσκεται πλησίον της κοινότητας.

Εκτός από τα εβδομαδιαία μαθήματα, ο Σύλλογος αναπτύσσει την παρουσία του σε λατρευτικές συνάξεις ανά τη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή των μελών του σε εσπερινούς πανηγυριζόντων ναών και στους κατανυκτικούς Εσπερινούς της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Πλέον, διοργανώνει την πρώτη του συναυλία, εγκαινιάζοντας μια νέα πτυχή στις δραστηριότητές του που θα εμπλουτισθεί με τακτικές συναυλίες κατά τη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους, καθώς και άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις.

Η Λαμπρινή Κάμπουρα διδάσκει Κανονάκι στη μικρή Εύα Κεχαγιά, κόρη αγαπημένη του πρωτοψάλτη Δημήτρη Κεχαγιά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ Ν.Υ.

Ο κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης, πρωτοψάλτης της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης, τόνισε πως «το εγχείρημα αυτό αποτελεί μια κοινή προσπάθεια των ιεροψαλτών της περιοχής να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της ψαλτικής τέχνης στην Αμερική. Πέραν από την προσφορά που κάνουμε ατομικά στις ενορίες όπου υπηρετούμε, είναι σημαντικό να μπορούμε να μεταδώσουμε γνώσεις και δεξιότητες και σε άλλα πρόσωπα που επιθυμούν και εκείνοι να διακονήσουν στο ιερό αναλόγιο ως ιεροψάλτες. Η ανάδειξη νέων ψαλτών, ιδίως ανάμεσα στη νέα γενιά μελών της τοπικής Εκκλησίας, είναι η μόνη λύση για την κάλυψη των κενών που αναπόφευκτα δημιουργεί το πέρασμα του χρόνου. Με τον τρόπο αυτό, θα καλλιεργούνται νέοι ψάλτες που θα είναι σε θέση να βοηθούν στο αναλόγιο και να εξυπηρετήσουν ενορίες σε ολόκληρη την περιοχή».

Μιλώντας για την πολιτιστική σημασία της προσπάθειας αυτής, ο κ. Δημήτριος Κεχαγιάς δήλωσε ότι «η συναυλία αυτή αποτελεί την πρώτη μουσική εκδήλωση του Συλλόγου μας για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν πολλές άλλες. Στο πλαίσιο της πολιτισμικής του προσφοράς, ο Σύλλογος συμμετέχει σε λατρευτικές συνάξεις, όπως Εσπερινούς ή ειδικές συναυλίες, για να προάγει την ψαλτική τέχνη και να συμβάλλει στην Ορθόδοξη λατρεία. Η ψαλτική τέχνη έχει εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από τον διεθνή οργανισμό UNESCO, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Προσέθεσε, επίσης, ότι «ως ομογενής δεύτερης γενιάς, χαίρομαι ιδιαιτέρως που συμμετέχω στο πρόγραμμα αυτό και που βλέπω ανθρώπους όλων των ηλικιών να έρχονται με τόση διάθεση να μάθουν την τέχνη αυτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 Δημήτρης Λογοθέτης μετέτρεψε το 33ο Συνέδριο της Οργάνωσης σε απόπειρα στήριξης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ