Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γιόρτασε σήμερα τα 81α γενέθλιά του. Και τα γιόρτασε προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι μια χαρά, καθότι το όριο της ηλικίας του είναι το σημείο στο οποίο ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνει τις επιθέσεις εναντίον του.
Γεγονός πάντως είναι ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν υπηρετούσε σε αυτή την ηλικία.
Ο δεύτερος γηραιότερος πρόεδρος ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος όμως ήταν 69 ετών όταν εκλέχθηκε και 77 ετών όταν τελείωσε η δεύτερη θητεία του.
Από τους μεγαλύτερους σε ηλικία προέδρους ήταν και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκλέχθηκε σε ηλικία 70 ετών. Σήμερα είναι 77, άρα μόλις τέσσερα 4 χρόνια νεότερος από τον Τζο Μπάιντεν.
Είναι λοιπόν αναμενόμενο να τίθεται το θέμα της ηλικίας του Μπάιντεν. Δεν θα έπρεπε όμως ταυτόχρονα να τίθεται και θέμα ηλικίας για τον Τραμπ;
H ερώτηση που τίθεται -και δεν είναι άνευ σημασίας- είναι αν ο Μπάιντεν, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, θα είναι σε κατάσταση να ασκεί επαρκώς τα προεδρικά καθήκοντα, ή αν αντ’ αυτού θα τα ασκεί η σύζυγός του ή μια ομάδα συμβούλων του.
O Μπάιντεν έχει προκαλέσει αυτή τη συζήτηση λόγω της αδυναμίας του μερικές φορές να εκφραστεί ή να περπατά χωρίς πρόβλημα.
Και, επίσης, οι σύμβουλοί του τον κρύβουν, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφεύγουν καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσε να υποπέσει σε λάθη, να φανεί η ηλικία του.
Δεν του προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Και κυρίως δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη χώρα.
Εναπόκειται λοιπόν στον ίδιο και στους γιατρούς του να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα ιατρικά στοιχεία που απαιτούνται για να αποδείξει ότι είναι καλά στην υγεία του, δεδομένης της ηλικίας του.
Το βάρος της προεδρίας πρέπει να είναι ασήκωτο. Εχουν γεράσει πολλοί πρόεδροι πριν την ώρα τους, πολύ νεότεροι από εκείνον, στην προεδρική καρέκλα.
Θα προτιμούσα λοιπόν έναν νεότερο άνθρωπο για πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τουλάχιστον τα ίδια προσόντα με τον Μπάιντεν.
Δεν φαίνεται όμως κανείς στον ορίζοντα, τουλάχιστον την ώρα αυτή που να προλαβαίνει το εκλογικό ρολόι της 5ης Νοεμβρίου 2024.
Αρα, φαίνεται ότι με αυτόν θα πορευτούν οι Δημοκρατικοί.
Και, πάντως, θα έρθει η ώρα που θα αναγνωρίσουμε ότι ο Μπάιντεν τα έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δείχνουν τώρα και τότε θα αυξηθεί η δημοτικότητά του.
Εν τω μεταξύ ας χάσει μερικά πάουντς ο Τραμπ – γιατί δεν μετράει μόνο ο αριθμός της ηλικίας, αλλά και η φυσική κατάσταση…