x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρόνια πολλά σε όλους τους ανθρώπους των Γραμμάτων

27 Ιανουαρίου 2024
Σχολείο του Αγίου Νικολάου, «Γεώργιος κι Ευλαβεία Δουλαβέρης»

Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Το σχολείο του Αγίου Νικολάου, «Γεώργιος κι Ευλαβεία Δουλαβέρης», συμμετέχει στον εορτασμό των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας μας με τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφιές και διαδραστικά παιχνίδια. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών με απλό κι ευχάριστο τρόπο, ώστε να καταλάβουν και τα πολύ μικρά παιδιά γιατί γιορτάζουμε τους Αγιους αυτούς Πατέρες κάθε χρόνο.

Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε στον Βασίλειο τον Μέγα, τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό (ή Θεολόγο) και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Ο Μέγας Βασίλειος έγραψε πολλά βιβλία. Ιδρυσε τη Βασιλειάδα -σχεδόν μία ολόκληρη πόλη- με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κ.λπ. Γι’ αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας. Ο Γρηγόριος ο θεολόγος είχε ευαίσθητη ψυχή. Εγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήταν ιεράρχης και δάσκαλος. Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Οταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα. Η προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι’ αυτό και τους λέμε Πατέρες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά. Οι μεγάλοι σοφοί της εποχής μας αντλούν από την ανεξάντλητη σοφία τους. Είχαν χαρίσματα και πήραν φροντισμένη αγωγή απ’ τα σπίτια τους. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Ετσι έγιναν οι πρωταθλητές της ευσέβειας, της αρετής, της αγιότητας αλλά και των γραμμάτων και της σοφίας.

Είναι πολύ δύσκολο, αδύνατο να περιγραφεί μ’ έναν ταπεινό λόγο η προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και στην Παιδεία. Οσο ζούσαν, οι Τρεις Ιεράρχες μελετούσαν και καλλιεργούσαν το πνεύμα. Ηταν μεγάλοι δάσκαλοι που μας άφησαν πολλές πολύτιμες συμβουλές. Αυτό που τόνισαν και οι τρεις τους περισσότερο απ’ όλα ήταν η μεγάλη σημασία που έχει να διαβάζει κανείς και να είναι μορφωμένος. Οι Τρεις Ιεράρχες δίδασκαν τον κόσμο με τη σοφία τους και τον οδηγούσαν προς το καλό και την αρετή. Το μήνυμά τους είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανάγκη για γνώση και καλλιέργεια επιβάλλεται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ιδιαίτερα στα σχολεία του εξωτερικού. Η διαρκής προσπάθεια των εκπαιδευτικών για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνορθόδοξης πίστης αποτελεί παράδειγμα της κληρονομιάς που μας άφησαν οι Αγιοι αυτοί Πατέρες. Ευχόμεθα να συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε το έργο και τις αξίες των Τριών Αγίων Πατέρων.

Χρόνια πολλά σε όλους τους ανθρώπους των Γραμμάτων, σε δασκάλους και μαθητές!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενα ενεργό μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όπου δήλωσε ότι «δεν θα είμαι πλέον συνένοχος στη γενοκτονία».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ