x
 

Οικονομία

«Χρυσάφι» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ-Αναθεωρεί προς τα πάνω η ιταλική ΕΝΙ

20 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Περισσότερο φως ως προς τα ευρήματα της τελευταίας γεώτρησης στο κοίτασμα «Κρόνος» του τεμαχίου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ρίχνει η ιταλική ΕΝΙ, με σημαντικότερο την αναθεώρηση προς τα πάνω της αρχικής εκτίμησης για 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Αυτό επιβεβαίωσε αξιωματούχος της εταιρείας κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023 μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

«Σε ότι αφορά στο ‘Κρόνος’, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η πρόσφατη επιβεβαιωτική γεώτρηση μας έδωσε την εικόνα επέκτασης του κοιτάσματος, επιβεβαιώνοντας προς τα πάνω την εκτίμηση (ποσοτήτων), ενώ η παράδοση (παραγωγή φυσικού αερίου) είναι εξαιρετική», ανέφερε ο Guido Brusco, επικεφαλής επιχειρήσεων φυσικών πόρων της ΕΝΙ.

«Ως προς της ποσότητα δεν έχουν αναφερθεί στοιχεία, μπορεί να φτάσει και τα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αλλά δεν γνωρίζουμε με λεπτομέρειες γιατί η εταιρεία θα αναλύσει τα δεδομένα από τις δοκιμές παραγωγής και θα έχει καλύτερη εικόνα. Φαίνεται ότι είναι αμιγές φυσικό αέριο, δηλαδή μεθάνιο», σημείωσε με δηλώσεις του στο κανάλι «OMEGA», ο Επίκουρος Καθηγητής Μηχανικής Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου, Κωνσταντίνος Χατζηστάσου.

Και εξηγεί γιατί θεωρείται σημαντική η υπόδειξη της εταιρείας για εξαιρετική δυνατότητα παραγωγής. Μάλιστα είχαν δοθεί και αριθμοί, 150 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως, αριθμός πολύ καλός κατά τους ειδικούς.

«Οσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα παραγωγής, τόσο πιο λίγες γεωτρήσεις χρειάζονται, με αποτέλεσμα να είναι πιο ελκυστικές αυτές οι αναπτύξεις, άρα λιγότερες επενδύσεις για να παραχθεί το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα και την καλή πίεση του ταμιευτήρα, σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερα ποσοστά ανάληψης», είπε.

Δεν αποκλείεται κοινά χαρακτηριστικά να έχει και το γειτονικό του «Κρόνος» κοίτασμα «Ζευς», επίσης στο τεμάχιο 6, με εκτιμώμενες ποσότητες 2-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Πλέον, αναμένεται η κάθοδος στην Κύπρο αντιπροσωπείας της ΕΝΙ για παρουσίαση του σχεδιασμού ανάπτυξης των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στο τεμάχιο 6.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ