x

Πολιτική

Debate αντιπαραθέσεων Χριστοδουλίδη-Αβέρωφ με… θεατή τον Μαυρογιάννη

06 Οκτωβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο debate του ΡΙΚ, ωστόσο ουσιαστική αντιπαράθεση εκδηλώθηκε μόνο μεταξύ των δύο.

Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκαν για δεύτερη φορά στο ίδιο στούντιο, αλλά για πρώτη σε μια συζήτηση με ευρεία θεματολογία, ωστόσο προσωπικοί διαξιφισμοί υπήρξαν μεταξύ των δύο τελευταίων, με τον κ. Μαυρογιάννη να επιλέγει να εμπλακεί μόνο σε πολιτικές συζητήσεις. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, σε μία αντιπαράθεση Χριστοδουλίδη-Νεοφύτου για το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική, είπε «με συγχωρείτε που θα είμαι λίγο στη μέση, ως διαιτητής των δυο».

Η ατζέντα της συζήτησης καθορίστηκε από τις εισαγωγικές τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο ρεπορτάζ στο κοινό, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, προσδιόρισε ως τα μεγαλύτερα ζητήματα που το απασχολούν την ακρίβεια και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ζητήματα επί των οποίων αναλώθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του debate, ενώ σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και για τη διαφθορά. Αναδείχθηκε επίσης το Κυπριακό, το οποίο συζητήθηκε σε συνάρτηση με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Αν και οι τόνοι δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλοί, ήταν ξεκάθαρο πως Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου έβαλαν ο ένας στόχο τον άλλο, ανταλλάζοντας πυρά, αν και υπήρξαν αναφορές και προς τον κ. Μαυρογιάννη. Η πρώτη τέτοια αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε παράπονο, επειδή ο κ. Νεοφύτου δεν έλεγε το όνομά του. «Ο αγαπητός κ. Νεοφύτου αποκαλεί τον κ. Μαυρογιάννη με το όνομά του και εμένα ως τον άλλο υποψήφιο. Εγώ θα συνεχίσω να τον αποκαλώ με το όνομα του», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ήταν παράλειψή του. «Ο κ. Μαυρογιάννης είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ και ο κ. Χριστοδουλίδης του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και διαφόρων άλλων και ανεξάρτητος και Συναγερμικός και αυτά να τα κρίνει ο πολίτης», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Η στήριξη είναι κάτι που με τιμά, που είμαι περήφανος που όλοι αυτή ήρθαν να συνενώσουν δυνάμεις μαζί μου», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι είχαν συνενωθεί δυνάμεις για να εκλεγούν και ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης. Διατύπωσε, ακολούθως, τη θέση πως και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ήθελαν αυτή τη στήριξη.

Ο κ. Νεοφύτου επανήλθε, λέγοντας ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να μην έχει ζήσει τον ΔΗΣΥ, για να γνωρίζει ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν υποψήφιοι του ΔΗΣΥ, μέσα από διαδικασίες του ΔΗΣΥ, με πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Ουδέποτε υπήρξαν υποψήφιοι κοινοπραξίας συμφερόντων και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων», τόνισε.

Οι Κυβερνήσεις του ΔΗΣΥ, ανέφερε περαιτέρω, είχαν αξιοπιστία, όχι να μιλούμε για Ομοσπονδία και αυτοί που μας υποστηρίζουν να το θεωρούν κατάρα. «Ποτέ ο Κληρίδης ή ο Αναστασιάδης δεν το έπαιξαν ανεξάρτητοι. Έχουμε ταυτότητα, έχουμε πολιτικές δεν τις αρνούμαστε», σημείωσε περαιτέρω.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σήκωσε το γάντι, λέγοντας πως «ζήσαμε μαζί τον ΔΗΣΥ από το 1990». Ακολούθως αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Νεοφύτου, πως προτού προσφέρουν υποστήριξη στη δική του υποψηφιότητα, άλλα έλεγε για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ και «σήμερα το βλέπει διαφορετικά». Εξέφρασε, παράλληλα, το παράπονό του, πως του καταλογίζονται μόνο τα αρνητικά και «για τα θετικά ο Χριστοδουλίδης δεν έχει λόγο».

Στη συζήτηση για την οικονομία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εισηγήθηκε την άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού και των καυσίμων και ενίσχυση των νοικοκυριών για να μπορούν να καταβάλλουν το ενοίκιό τους. Υποστήριξε, επίσης, πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και μεταρρύθμισή της με τέτοιο τρόπο, ώστε να επωφεληθούν τα κατώτερα στρώματα. Ανέφερε ακόμη πως θα αλλάξει το ύψος του κατώτατου μισθού και πως πρέπει να αλλάξει η πολιτική του penalty 12% για όσους αφυπηρετούν στα 63.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5%. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών και στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται να διασφαλιστεί η πλήρης και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως για να μπορέσεις να βοηθήσεις τον κόσμο πρέπει να έχεις οικονομία και αυτή είναι η βασική του μέριμνα. Πρότασή του είναι να φορολογείται το οικογενειακό εισόδημα κι όχι ξεχωριστά το κάθε μέλος, έτσι ώστε δύο οικογένειες που έχουν συνολικά το ίδιο εισόδημα, να πληρώνουν τον ίδιο φόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέα τετελεσμένα μεθοδεύει το κατοχικό καθεστώς στην Αμμόχωστο, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει εντός του νέου χρόνου σε άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και συγκεκριμένα μετά τις λεγόμενες δημοτικές εκλογές στα κατεχόμενα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας